​YOZGAT'IN SOĞUĞU VE SICAĞI

Erol ERDOĞAN 29 Oca 2017

Erol ERDOĞAN
Tüm Yazıları
25 Ocak sabahı bir arkadaş grubuyla Kamil Berse Beyin öncülüğünde, Yozgat'a doğru yola çıktık.

Bazı dostlarım memleket memleket gezdiğimi zannederler. Seyahat etmeyi seviyor olmama rağmen çok gezebilen biri değilim. Sürekli seyahatte olduğumun zannedilmesi, seyahat paylaşımlarımın neşeli ve coşkulu olmasından kaynaklanıyor. Bir yere gittiğim zaman, gezimin ilginç, sıra dışı, keyifli anlarını paylaşırım. Bazen bir fotoğraf, bazen video, bazen de birkaç satırlık yazı… Gezi paylaşımlarımın okuyanlarda gezme hissini tetiklediğini biliyorum. Bulunduğum ortamlarda çok gezdiğime dair cümleler kurulmaya başlanınca “Gezmek farz, ihmal etmeyin.” diyerek cevap veririm. Çok gezmediğimden eminim, haritaya baktım, 34 ile hiç ayağım değmemiş.

Hüzni Baba Konağında Söz ve Musiki

25 Ocak sabahı bir arkadaş grubuyla Kamil Berse Beyin öncülüğünde, Yozgat’a doğru yola çıktık. Ekibimize, Düzce’den İlhan Kemal katıldı. İlhan Kemal edebiyat ve musiki dostu genç bir arkadaşımız. Yol boyu muhabbet ettik. Yozgat’a ulaştığımızda şehir geceye dönerken, gün boyu yağan kar şehirde hâkimiyetini ilan etmek üzereydi. Akşam yemeği için Nohutlu Tepesine çıktık. Nohutlu Tepesi, yüksekliği ve güzelliği ile aklımda kaldı. “Yolum tekrar düşerse, o tepede birkaç bardak çay içmeliyim.” diye defterime not düştüm. Sonrasında Hüzni Baba Edebiyat ve Musiki Konağına geçtik. Konağın üst katında tüm sedirler ve sandalyeler doluydu. Yozgat Valisi Kemal Yurtnaç, Belediye Başkanı Kazım Arslan, Jandarma Komutanı Albay Selçuk Yıldırım başta olmak üzere şehrin yöneticileri ile sanatsever Yozgatlılar konaktaydı. Önce kısa konuşmalar yapıldı. Önümüzdeki sehpalarda buğday kavurgası vardı. Çaylarımız hiç eksilmedi. Söz sohbetinden sonra musiki faslına geçildi. Yozgat Belediyesi Sürmeli Türk Müziği Topluluğu yörenin türkülerini seslendirdi. Dersaadet ekibinden Mahmut Soylu ve İsmail Yılmaz da müzik ziyafetine katılarak sanat, halk ve dini musikinin güzel eserlerini dinlettiler. Belediye Başkanı Kazım Arslan’ı saymadan olmaz, o da çok güzel türküler okudu. 

Yol ve Menzil

Biz bir hedefe (menzile) ulaşmak için yola çıkarız. Bundan dolayı bazen yolun önemini unutarak sadece hedefi önemseriz. Oysa hem yol, hem menzilin ayrı ayrı değeri vardır. Kur’an’da da ‘yol-sırat’ başlı başına vurgulanır. Yoldaş kelimesi de öyle; hedeften önce yolu paylaşmanın değerini anlatır yoldaşlık. Medeniyetimizin kurucu aktörleri yolda olmayı önemsemiş, yol boylarına yolcular için farklı fonksiyonlara sahip mimari yapılar inşa etmiştir. Yol çeşmeleri bile başlı başına bir insanlık nişanesidir. Yolda olmak iyidir. Yoldaş, arkadaş, dost olmak çok iyidir. 

Yazan ve Söyleyen Bir Başkan

Kazım Arslan ilginç bir adam. İyi bir yönetici, iyi bir belediye başkanı her şeyden önce... Yozgat’ta kimse sorsanız Kazım Beyin başarılarını anlatıyor. Onu daha ilginç yapan ise musiki yönü... Çok güzel söylüyor. Vakur ve mütevazı hali ile sanatçılığı bir araya gelince ortaya güzel bir adam çıkıyor. Kazım Beyin bir başka meziyeti ise yazarlığı. Milli Gazete’de yıllarca yazarlık yapmıştı. Belediye Başkanı olunca kalemi terk ekmedi. Hemen hemen her gün deneme-hatıra tadında notlar yazıyor. Bazılarını da Fecebook’ta paylaşıyor. İnşallah yazdıklarını kitaplaştırarak daha çok insanın okumasını sağlar.

Yozgat’ın soğuğu soğuk, insanı ise misafirperverliği, musikisi ve muhabbetiyle sıcacık.