​YOKSA AMERİKALILAR SUÇÜSTÜ MÜ YAKALANDI?

İlnur ÇEVİK 10 Eki 2017

İlnur ÇEVİK
Tüm Yazıları
Bu ne şiddet bu celal? Türkiye'deki Amerikan yetkilileri zaten gerilimler yaşayan ilişkilerimizi işin içinden çıkılmaz bir hale getirmek mi istiyor?

Bu ne şiddet bu celal? Türkiye’deki Amerikan yetkilileri zaten gerilimler yaşayan ilişkilerimizi işin içinden çıkılmaz bir hale getirmek mi istiyor? Türkiye-ABD ilişkilerine hiçbir olumlu katkıda bulunamayan Büyükelçi John Bass ilişkileri daha da zora sokacak bombanın fitilini ateşleyip yeni görev yeri Afganistan’a mı çekip gidiyor?

Amerikalılar geçen hafta FETÖ bağlantıları yüzünden tutuklanan ABD İstanbul Konsolosu çalışanı Metin Topuz için yorganı ateşe vermeye karar verdiklerine göre burada ciddi bir şekilde korktukları bir olay var demektir… Şimdi bir de ABD İstanbul Konsolosluğu ve İstanbul Emniyeti arasında koordinasyonu sağlayan bir Türk konsolosluk çalışanının da FETÖ bağlantılı arandığı söyleniyor…

Bu olayda iki ihtimal var.

Ya FETÖ’cüler, ABD konsolosluğunda konuşlanıp iş çevirdiler ya da bütün yaptıklarını ABD makamlarının bilgisi dâhilinde yaptılar ve ortada ciddi bir casusluk olayı var.

Amerikalılar telaşlanıp konsolosluk çalışanlarının güvenliğini bahane edip Türklere vize vermeyi durduracaklarına bu işi bir inceleyip ellerinin temiz olduğunu, kendilerinin bu işlere bulaşmadığını gösterseler daha iyi olmaz mı?

Bunu yapmadıkları takdirde bu işleri onların tezgâhladığı izlenimi kuvvet kazanır. Hele hele kızgınlıkla bu işi vize krizine dönüştürürlerse o zaman “siz neyi ört pas etmeye çalışıyorsunuz?” diye sormazlar mı?

Ama Fetullah Gülen’i iade etmeyi bırak, onu kral gibi ağırlayan, FETÖ’cülerin ABD’de cirit atmasına imkan veren bir ABD varken, İstanbul ABD Konsolosluğunun da FETÖ lehine kullanıldığı olasılığı yabana atılacak bir konu değil. Bunun açıklığa kavuşturulması gerekiyor.

Bu işi gerçekten Amerikalıların, süratle ve Türk kamuoyunu tatmin edecek bir şekilde çözmesi lazım… Yoksa “FETÖ darbesinde bunların da rolü vardı” damgasını yerler ve olan çok değer verdiğimiz Türk-Amerikan ilişkilerine olur…