YILIN TELEKOM OPERATÖRÜ YÖNETİCİSİ PAUL DOANY

Ersin AKMAN 21 Haz 2018

Ersin AKMAN
Tüm Yazıları
Geçen hafta Ramazan Bayramı tatiline denk geldiği için Türk medyasında yeterince yer bulamayan bir gelişme yaşandı. Türk Telekom CEO'su Dr. Paul Doany, bu yıl 14. kez düzenlenen 5G Dünya Zirvesi'nde Yılın Telekom Operatörü Yöneticisi seçildi.

Belki hatırlayanlar olacaktır; 2016 yılının Eylül ayında Paul Doany, ikinci kez Türk Telekom’un tepe yöneticisi olarak görevlendirildiğinde kendisine duyduğum güveni yine bu köşede yayınlanan bir yazıyla belirtmiştim. Kısacası zamanında Türkiye’yi geniş bant internetle tanıştıran Doany’nin Türk insanını çok iyi tanıdığını ve rekabeti Türkiye telekom sektörünün alışık olmadığı bir seviyeye çekerek rakiplerine zor anlar yaşatacağını belirtmiştim.

Aradan geçen iki yıla yakın zamanda da Paul Doany yaptıklarıyla beni şaşırtmadı. Mesela boş işlerin peşinde hiç koşmadı. Hayal satmaya çalışmadı. Sadece kendi işine, yani Türk Telekom’a odaklandı. İmaj için değil şirketin kârlılığını arttırmak için çalıştı. Türk Telekom CEO’su olarak kendi unvanını Customer Experience Officer olarak yeniden tanımladı. Yani müşteri memnuniyetini, müşteriye sunulan hizmetler sonunda oluşan deneyimi kendi işinin öznesi haline getirdi. 5G Dünya Zirvesi’nde Yılın Telekom Operatörü Yöneticisi seçildiğinde bile sosyal medyadaki kutlama mesajlarına cevap verirken “Tek yaptığım müşteri memnuniyetine öncelik verirken her telekom şirketi yöneticisinin yapmak zorunda olduğu ‘birkaç’ işle de uğraşmak oldu” gibisinden gerçekten mütevazı cümleler kurdu.

14 yıldır düzenli olarak yapılan 5G Dünya Zirvesi’nde jüri üyeleri, her sene mobil telekom operatörleri yöneticileri arasından LTE alanındaki gelişmeleri etkileyen ve geleceğin 5G teknolojilerini geliştirme anlamında da örnek gösterilecek başarılar kaydeden yöneticileri finalist olarak belirliyor. Umarım Paul Doany’nin tüm yönetimsel görevleri arasında müşteriyi en öne alması ve bu sayede “farklılaşması” sadece Turkcell veya Vodafone’a değil tüm diğer teknoloji şirketlerine örnek olur. Hizmetin telekom sektöründe aboneye, genel anlamda ise müşteriye inebilmesi adına Türk Telekom CEO’sunun açtığı bu yoldan ilerleyecek olan tüm şirketlerin uzun vadede kazanacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Doany özelinden yola çıkarak da tek tek abone şikayetlerinin çözüme ulaştırılması ile “bile” ilgilenen yöneticiler sayesinde telekom şirketlerinin saygınlık konusundaki sorunları aşabileceğine eminim. O nedenle çok samimi duygularla Paul Doany’ye tüm yaptıkları ve yapacakları için teşekkür, Yılın Telekom Operatörü Yöneticisi ödülü için de tebrik ederim.

Tansu Yeğen İçin Yeni Dönem

Yan tarafta da okuyacağınız gibi Samsung Türkiye Mobil İş Birimi Başkan Yardımcısı Tansu Yeğen görevinden ayrıldı. Hazır Türk Telekom CEO’su Paul Doany’nin aldığı ödül nedeniyle başarılı yöneticilerden bahsederken, sektörün bir başka önemli ismini de anmak istedim.

Bilenler bilir; Tansu Bey benim Türkiye’de bakış açısını, nezaketini ve iş yapış şeklini en beğendiğim teknoloji şirketi yöneticilerinden biridir. Samsung’da görev aldığı süre boyunca onun da müşteri sorunlarıyla bire bir ilgilenmiş olması bence başarısının tesadüf olmadığını göstermeye yetiyor.

Ayrıca Samsung’un tüm dünyada Galaxy Note 7 felaketiyle uğraşırken Tansu Yeğen’in yönettiği Türkiye’deki geri toplama süreci geride sıfır mağdur bırakarak sonuçlanmıştı.

Ben Tansu Bey’in bir sonraki görevinin de yine teknoloji sektörü içinde olmasını isterim ki kendisinin deneyimlerinden ve bakış açısından yararlanmaya devam edebilelim.

Ve her şeyden önce de Tansu Bey’in iş yaşamına Türkiye’de devam etmesini isterim. “Beyin göçü”ne sadece akademik anlamda değil, profesyonel iş hayatında da sıcak bakmamamız lazım ki gelecek nesillerin yöneticileri deneyimliler tarafından yetiştirilebilsin.