YENİ YÖK'Ü ANLAMAK VE ANLATMAK-2

Güngör YAVUZASLAN
Tüm Yazıları
Değişim değişmeyen tek olgu. Türkiye'nin 2023 vizyonunu ve öteleri 2050 ve dahi 2071 yıllarını şekillendirecek kurum tüm yükseköğretim kurumlarını tek çatı altında toplayan YÖK'dür.

Fazla medya da gündeme gelmese de  8 milyona yakın  öğrenci, 168 bini aşkın öğretim elemanı, 129'u devlet, 73'ü vakıf üniversitesi ve 5'i vakıf meslek yüksekokulu olmak üzere 207 yükseköğretim kurumu  Türkiye'nin derin gücü. YÖK çalışmaları ile koordinasyon görevi yürütüyor.

Biz gazeteciler hep üst düzey isimlere odaklanmışken ilk Türk uzay mekiğini yapacak kadroları YENİ YÖK hazırlıyor. Ankara’da YÖK tarafından düzenlenen ‘Geleceğin Meslekleri, Mesleklerin Geleceği Kongresi’nde akademi ve iş dünyasının temsilcileri buluştu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın da katıldığı kongreye TOBB, MÜSİAD ve TÜSİAD Başkanları birer konuşma yaptı. 40 akademisyen, 27 iş dünyası temsilcisi ve 17 rektörün yer aldığı çalıştay da ise Mühendislik ve Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimler alanlarında yeni programları masaya yatırıldı.

MİLLİ AKILLA BEYİN FIRTINASI

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'ın vurguladığı “Bu nedenle okul öncesi dönemden başlayarak yükseköğretim ve hayat boyu öğrenmeye kadar eğitimin muhtevası, dönüşen dünya ile uyum içinde olmalıdır. İnsan kaynağımızın yanı sıra iş dünyamızın da değişen çalışma hayatı koşullarına göre kendini stratejik olarak konumlandırması, günümüz ve gelecek gerçekliğini iyi okuması gerekmektedir.'' mesajı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile yönetimsel ile değişen DEVLET AKLININ ne kadar önemli olduğunu gösterdi.

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Saraç ise "Dünyadaki işlerin yüzde 90'ı bilişim teknolojileri (IT) yetenekleri gerektiriyor. Ötelemeye zamanımız yok. Bugün işe başlamadığımız takdirde gelişen ve hızla ilerleyen süreçlere uyum sağlamamız yarın mümkün olmayabilir" YÖK'te nasıl bir zamanın ruhunu yakalama yarışının olduğunu ortaya çıkardı.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise "Gelecekte birbirimizle konuştuğumuz kadar makinelerle de konuşmak zorundayız. Kendi dilimizi ve bir yabancı dili bilmenin yanında programlama dilini de öğrenmeliyiz" diyerek iş dünyasının bu değişimden geri kalmaması gerektiğini söyledi.
TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski artık altın madenleri ve petrol kuyularının değil, teknik ve kurumsal bilginin en kıymetli iktisadi varlık haline geldiği mesajı bilginin altı çağında olduğunu bize bir kez daha hatırlattı. (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan da Türkiye'de yıllardır sanayi-üniversite iş birliğinin konuşulduğunu ancak somutlaşmanın önemine vurgu yaparak "Üniversite, devlet ve özel sektör iş birliğini proje bazında geliştirmek için Akademi, Kamu ve Sanayi (AKS) Ofisini kurduk." açıkladı.

Kurumlarda iletişimi sağlayan kadrolar çok önemli. Ne kadar başarılı işler yapılırsa yapılsın geniş kitlelere ulaştırmak gerekir. Yeni YÖK'te Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Şener Aslan etkinliklerden bizi her zaman haberdar ederek katılmamızı sağlıyor. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç kendisine iyi bir A Takımı kurmuş durumda. Bizde yakın takipte olacağız.