Vakıf Katılım web

YELKENLE TEK BAŞINA DÜNYAYI DOLAŞAN FRANÇOİS GABART REKOR KIRDI

Gizem ŞENYURT 18 Ara 2017

Gizem ŞENYURT
Tüm Yazıları
Ünlü Fransız yelkenci François Gabart, dünyanın etrafını tek başına yelkenlisiyle rekor sürede dolaştı.

ÜnlüFransız yelkenci François Gabart, dünyanın etrafını tek başına yelkenlisiyle rekor sürede dolaştı. Önceki rekordan tam 6 gün daha kısa zamanda turunu tamamlayan Gabart, dün sabah saatlerinde bitiş çizgisinin olduğu İngiliz Kanalı’nı geçerek dünya turunu tamamladı. 4 Kasım’da turuna başlayan yelkenci, trimaran cinsi teknesiyle 42 gün 16 saat 40 dakika 35 saniye boyunca hiç durmadan seyir yaptı. Bir önceki rekorun sahibi yine kendisi gibi Fransız olan yelkenci Thomas Coville’di. Coville de geçen yıl 48 günde dünyanın etrafını yelkenlisiyle tek başına dolaşmıştı. Bu rekorun önceki sahipleri arasında Francis Joyon ve Ellen MacArthur bulunuyor.

yelken turu

Brest limanına yanaşan yelkenci, burada kutlama yaptı. AFP Haber Ajansı’na göre, Gabart bu turu esnasında başka rekorları da kırdı. Bunlardan bazıları Pasifik Okyanusu’nu en hızlı geçme ve 1575 km ile 24 saatte kat edilen en uzun mesafe bulunuyor. 

Özel tasarım 30 metre uzunluğundaki teknesiyle Gabart, seyahati sırasında zaman zaman saatte 65 km hıza ulaştı. Gabart, şimdi rekorunun Dünya Yelken Hız Kayıt Konseyi tarafından tescil edilmesini bekliyor.

Belçika, telgraf hattını kapatıyor

Belçika’da 171 yıldır çalışmakta olan telgraf servisi yılsonunda kapanıyor. Dünyada hala çalışan sayılı telgraf sistemlerinden olan Brüksel-Antwerp telgraf hattı da böylece dijital haberleşme çağına yenik düşecek. Telgrafın 1830’da icat edildiği yer olan İngiltere, 1982’de, ABD’de 2006’da, Hindistan ise 2013’te telgraf hatlarını kapatmıştı. 

telgraf

Belçika’da ise 10 şirket ve birkaç müşteri hala telgraf kullandığı için hat bugüne kadar işlemeye devam ediyordu. 20 kelimelik acil bir telgrafın ücreti 23.75 avro olunca da sınırsız ve ücretsiz mesajlaşma ve haberleşme servislerinin karşısında daha fazla duramadı. Belçika’da son telgraf 29 Aralık’ta gönderilecek ve böylece bir devir resmen sona erecek.

Prenses Leia’dan tacizciye şok cevap

Ünlü Star Wars (Yıldız Savaşları) serisinin Prenses Leia karakterini canlandıran Carrie Fisher geçtiğimiz yılsonunda hayatını kaybetmişti. Fisher’ın ani ölümünün ardından dostları ve sevenleri, onunla anılarını paylaşmaya devam ediyor. Hollywood’u sarsan taciz skandallarının ardı arkası kesilmezken bir açıklama da Fisher’ın arkadaşı Heather Ross’tan geldi. Bir Amerikan radyo kanalındaki röportajı sırasında Ross, ismini vermek istemediği bir film yapımcısının arabada tacizine uğradığını anlattı. 

prenses leia

Ross, yapımcının elinden kurtulup kendini arabadan attığını ve saldırganın kendisini bir daha asla filmlerde rol alamayacağına dair tehdit ettiğini açıkladı. Ross, zamanında başına geldiğini iddia ettiği bu olayı arkadaşı Carrie Fisher ile de paylaşmış. Ross’un anlattığına göre iki hafta sonra Fisher kendisine mesaj atarak yapımcıyı Sony Stüdyoları’nda gördüğünü ve ona bir hediye paketi götürdüğünü söylemiş. Paketin içinde ne olduğunu soran Ross, Fisher’dan gerçek bir inek dili olduğu ve kutuya bir daha kimseyi taciz ederse karşılığının kötü olacağını belirten bir not eklediği cevabını almış. 

Fisher, geçirdiği kalp krizi sonucunda geçen yıl aralık ayında hayatını kaybetmişti.