YAPI KREDİ AFİFE TİYATRO ÖDÜLLERİ

Aslıhan AKDAĞ TÜRKER
Tüm Yazıları
Bir kadın düşününki, Cumhuriyet döneminden önce sahneye çıkmak ve tiyatro yapmak için her şeyini ortaya koyan, bir kadın düşününki, Türk tiyatrosunda sahneye çıkan ilk Müslüman kadın, bir kadın düşününki, ismi hala bugünlere taşınan…

“Beni acıyarak değil, düşünerek, severek, kucaklayarak hatırlayın. Tiyatro varsa ben varım!” diye haykıran ve toplum hayatında bir ilk olandı. Yani kendi deyişiyle “ilk ateşi yakan, ilk türküyü söyleyen, ilk aşkı ya da direnişi başlatandı” ve bunun bedelini çok ağır ödeyendi Afife. Cumhuriyetin ilklerini gerçekleştiren kadınlardan biri olan Afife Jale, Müslüman ilk kadın oyuncu olma özelliğiyle döneminde mesleğiyle ilgili büyük sıkıntılar çekmiştir. Buna rağmen tarihe adını başarılarla yazdırmıştır.

Bu yıl 22.’si düzenlenen Türkiye’nin en prestijli ve en uzun soluklu tiyatro ödülü Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri, geçtiğimiz hafta Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen görkemli bir törenle sahiplerine kavuştu. Sanat ve iş dünyasının bir araya geldiği ödül töreninde 2017-2018 tiyatro sezonundaki performansları ve Türk tiyatrosuna verdikleri emekleriyle öne çıkan isimlere toplam 15 dalda ödül verildi. Bundan sonra her sene bir kadın ve bir erkek tiyatro sanatçısının sunacağı ödül töreni, bu yıl tiyatronun yetenekli isimlerinden Ece Dizdar ve Engin Hepileri’nin etkileyici sunumlarına sahne oldu.  Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri Jüri Başkanı Prof. Dr. Merih Tangün, 22 yıldır kesintisiz devam eden Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri ile “Türk tiyatrosunun fedaisi”, ülkemizin ilk kadın tiyatro oyuncusu Afife Jale’nin ismini yaşatmaktan büyük gurur duyduklarını ifade etti. 22. Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri’nde, Türk tiyatrosunu geliştiren ve dönüşümünde öncü olan oyun yazarlarına verilen Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü’nün bu seneki sahibi “Yuva” isimli oyunuyla, Sami Berat Marçalı oldu. Tiyatronun gelişimine destek vermiş iş ve sanat dünyasından önemli kişilere verilen Yapı Kredi Özel Ödülü’ne usta oyuncu Tijen Par layık görüldü. Tiyatro tarihine geçen ustalara takdim edilen Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü’nün ise bu seneki sahibi Yücel Erten oldu. Benim de eğitmenim olan çok değerli sanatçı Haldun Dormen Özel Ödülü’nü ise bu yıl Bir Baba Hamlet isimli oyun aldı.

Buram buram sanat kokan bu gece de emek ve enerji çok çok yüksekti. Her zaman söylediğim gibi sanatın her kolunun gelişmesi ve büyümesinde seyircinin payı çok büyük. Lütfen tiyatro izleyin, konserlere, resitallere gidin. Biz istersek bu ülkede sanatı ayakta tutmayı tek bir bilekte başarırız.

Sevgi ve müzikle kalın…