Vakıf Katılım web

VEDA ETMEK DE ERDEM İSTER:GÖZTEPE'NİN SÜPER LİGE CENTİLMENCE VEDASI

Micheal KUYUCU 26 Nis 2022

Micheal KUYUCU
Tüm Yazıları
Rekabet öylesine sertleşti ki artık insanlar rekabetin hırsı ile ne analarını tanıyor ne de babalarını tanıyor.

Geçtiğimiz cumartesi günü Süper Lig’de “vay be” dedirten bir olay yaşandı. Hepimizin “insanlık bitiyor” diye homurdandığı bir dönemde Gaziantep – Göztepe maçında uzun yıllar unutulmayacak bir centilmenlik destanı yaşandı.

Rekabet öylesine sertleşti ki artık insanlar rekabetin hırsı ile ne analarını tanıyor ne de babalarını tanıyor. Başarı için her yolun mubah olduğu günlere geldik. Hepimiz hayatın her aşamasında etik olmayan onlarca olayla karşılaşıyoruz. Avanta odaklı bir dünya düzenine doğru giderken Gaziantepspor ile Göztepe arasında ve 1-1 sonuçlanan maçta belki de dünya tarihine geçebilecek bir insanlık gösterisi yaşandı.

Ölüm kalım maçı

Göztepe için ölüm kalım savaşı niteliğinde bir maçtı. Bu maçta puan kaybetmesi halinden Süper Ligden düşmesi kesinleşecekti. Maç başladı, takımlar karşılıklı ataklarla birbirini yokladı ama doksanıncı dakikaya kadar gol bulan olmadı. Maçın uzatmaları başladığında saatler 90+3’ü gösterirken ve herkes maçın 0-0 biteceğini düşünürken Göztepeli futbolcu Atakan ile Gaziantepspor’u oyuncu Maxim arasında bir mücadele yaşandı. Bu mücadele sonucunda hakem maçı durdurdu ve oyunun hakem atışı ile devam etmesine karar verdi.

Hakem atışında Göztepe biraz daha atak davrandı ve Soner topu direkt kaleye şutladı, direkten dönen topa Jahoviç vurdu ve Göztepe 1-0 öne geçti. Bana sorarsanız burada anormal bir şey yoktu ama Gaziantepli oyuncular ve kenar yönetimi bunun haksız bir gol olduğunu iddia edip hakeme itiraz etti.

İddiaya göre Gaziantepli oyuncular hakemin başlama düdüğünü beklerken Göztepeli oyuncu direkt topu alıp kaleye nişanlandı. Gaziantepli oyuncular hakemin başlama düdüğü çalmadan Göztepe’nin oyuna başlamasının kural ihlali olduğunu iddia etti ve itiraz etti. Hakem dördüncü hakeme sordu ve ondan gelen bilgiyle golü verdi. Kurala göre eğer hakemin başlama vuruşundan sonra direkt kaleye atılan şut gol olursa o aman gol geçersiz oluyor, ama bu maçta top önce kale direklerine çarptığı ve geri döndüğü için, kaleden dönen topa vurulması nedeniyle gol oldu.

Atın golü skoru eşitleyin

Gaziantepli oyuncular ve teknik direktör golden sonra çok uzun ve ciddi itirazlarda bulundu. Bunun üzerine Göztepeli oyuncular 90+4’te yani golden bir dakika sonra yaptıkları santra vuruşunun ardından topu Gaziantepspor’u oyunculara verdiler ve kalelerini de açarak Gaziantepspor’un Figuiredo ile skoru 1-1 yapmasına izin verdiler. Göztepeliler vicdan mı yaptı, haksız yere öne geçtikleri mi sandı yoksa ligde kalma savaşında oldukları için bir psikolojik buhran mı geçirdiler bilemem ama kimsenin yapmayacağı bir şey yaptılar ve attıkları ama rakipleri tarafından tartışmalı olduğu iddia edilen golden sonra kalelerini açıp rakiplerin “alın atın golü skoru eşitleyin” dediler.

Penaltıyı bilerek dışarı attı

Tam maç bitti derken bu kez de 90+ 5’te Gaziantep atağa çıktı ve karşı takımın kalecisinin müdahalesi sonucunda bir penaltı kazandı. Bu sırada taraftar penaltıyı atmak üzere topun başına geçen Gaziantepli oyuncu Muhammet Demir’e topu dışarı atması için tezahüratta bulundu. Muhammet’te topu bilerek dışarı attı ve penaltıdan yararlanmadı. Maç 1-1- bitti. Bir tartışmalı gol sonrasında iki vicdani pozisyonla maç başladığı gibi yani beraber bitti. Skora bakacak olursak beraber başlayan maç beraber bitti. Mutlak kazanmak zorunda olan Göztepe puan kaybederek süper lige veda etti ve küme düştü.

İnsanların menfaatlerinin peşinde koştuğu bir dönemde böyle bir şey görmek beni çok şaşırttı. Düşünsenize mutlaka kazanmanız lazım. 90+3’te o golü buluyorsunuz. Maç böyle bitse ligden düşmemek adına bir avantajınız olacak ama siz o pozisyonun tartışmalarının etkisinde kalıp vicdan yapıp rakibinize “gel golü at” diyorsunuz ve ona skoru eşitleme fırsatı sunuyorsunuz. Bunu samimi söyleyeyim kimse yapmaz. Gol kurallara göre doğru, yani pozisyonda hata yok. Başkası olsa golün haksız olduğunu bilse bile safa yatar maçı bitirmeye çalışırdı. Göztepeli oyuncular burada centilmenlik dersi vermiş oldu.

Ligden düşmeyi öne çektiler

Göztepe o golden sonra duygusala bağlamasaydı ve golün üstüne yatsaydı 30 puana ulaşacaktı, ligin bitmesine dört hafta kala belki yine ligden düşecekti ama bu hareketiyle bunu erkene çekmiş oldu. Bir nevi intihar hareketi gibi oldu. Süper Lige veda ederken de güzel bir insanlık dersi verdi ve uzun yıllar unutulmayacak ve hatta tarihe geçecek bir hareket yapmış oldu. Buradan Gaziantepsporlu oyuncuları da kutlamak istiyorum. Zira maç 1-1 iken yakaladıkları penaltıyı gole çevirip maçı kazanabilirdi. Ama Gaziantepli oyuncularla centilmenliğe centilmenlikle cevap verdi ve penaltıyı bilerek dışarı attı. Penaltıyı dışarı atan Gaziantepsporlu oyuncu Muhammet Demir yaptığı açıklamada 'Her şeyiyle normal giden maçın son 5 dakikası oldukça enteresandı' sözleriyle karşılaşmayı özetleyen tecrübeli forvet, "Soner'in pozisyonu olmasa 0-0 bitecekti. Gol attılar. Takım küme düşecek olmasına rağmen, 3 puan almaları gerekmesine rağmen bize müsaade ettiler. Golü attık, bir dakika sonra penaltı kazandık. Gole izin vermeseler, penaltı da olmayacaktı. Tuhaf duygular içindeydim. Onların gösterdiği bu fair-play üzerine onları burada küme düşürmek bize yakışmaz diye düşündüm. Kendi adıma böyle bir karar verdim, birlikte verdik. Takım içerisinde birlikte bir karar aldık gibi gözüktü. Ben hala tuhaf hissediyorum. Hiç pişman değilim" diyerek tarihi olayı anlattı.

Bu maç insanların istediği zaman birbirleriyle kavga etmeden adam gibi yaşayabileceğini, kul hakkının insanlar tarafından dikkate alındığında ne kadar güzel bir tablo çıkacağını da gösterdi. Aslında Göztepe’nin ilk attığı golde bir hata yoktu. Ama o an itirazlar üzerine Göztepeli teknik direktör oyuncularına santradan sonra rakip oyunculara müdahale etmemelerini söyledi ve adeta kaleyi açtı. Böylece haksız attıklarını düşündükleri golün telafisini verdiler. Yani adaleti kendileri belirlediler. Gaziantepsporlu oyuncu da penaltıyı dışarı atarak aslında Göztepe’nin jestine karşılık verdi. Olayın sonunda terazi dengeye geldi. Ama Göztepe Süper Lig’den düştü. Bu maçın görüntülerini izlerken samimi söyleyeyim tüylerim diken diken oldu. Bu maçın o anlarını izlemek için akıllı telefonlarınızla aşağıda yer alan karekodu okutun. Maçın o anlarını büyük bir heyecan ve şaşkınlıkla izleyecek ne demek istediğimi anlayacaksınız.

Bu tür centilmence hareketlerin sadece futbolda değil diğer sektörlerde de yaşanması lazım. Menfaatlerin, egoların törpülenmesi adına hepimizin insan olduğunu hatırlaması adına birbirimizle kanlı bıçaklı bile olsa oyunu raconuna göre oynayıp centilmenliği asla terk etmeliyiz. Göztepe belki Süper Lige veda etti ama bize çok da güzel bir ders verdi.

İzmirli takımlara neden kimse sahip çıkmıyor?

Öte yandan ben, İzmirli futbol kulüplerinin futbolda bir türlü başarılı olamamasına anlam veremiyorum. Neden İzmirli takımlar Süper Ligde barınamıyor. Karşıyaka da, Göztepe de , Altay da çok önemli takımlar. İzmir Büyük Şehir Belediyesi neden takımlarına biraz destek olmuyor, iş insanları da neden bu takımlara destek olmuyor hiç anlamıyorum. Uzun yıllar boyunca İzmir’den hiçbir takım Süper Ligde yoktu. Tam Göztepe ve Altay ile Süper Lige İzmir havası gelmişken bu maçla Göztepe Süper Lige veda etti. Bana sorarsanız Altay’da düştü. Ligin bitmesine haftalar kala Süper Ligde İzmir’den bir takım kalmadı. Çok yazık.