Vakıf Katılım web

VE YENİDEN KARANTİNA

Aslıhan AKDAĞ TÜRKER
Tüm Yazıları
Uzmanlar aylardır haykırıyor; maske, mesafe, hijyen... 9 ay oldu hala sokaklarda maskesiz gezen kalabalık arkadaş grupları görüyorum.

Koronavirüs tedbir sebepleri kapsamında yeniden kısıtlamalar hayatımıza dahil oldu. Mart, Nisan, Mayıs aylarından sonra tedbirli de olsa hayatımıza devam etmeye başladık. Evde kal dedik ama yazın güneşi görünce hemen tatillere gidildi, dışarı çıkıldı, parklar, sahiller, kafeler doldu taştı. Çoğu zaman sosyal mesafe kurallarına dahi uyulmadı. Minibüsler, otobüsler ağzına kadar doldu taştı. Yolcu almak istemeyen şoförü tehdit ettiler, şoföre yeter diyen yolcuya beğenmiyorsan in dediler. Biz bir türlü kendi tedbirlerimizi oluşturamadık. Oluşturamadık ki doğum günleri, düğünler, cenazeler kalabalıklarla doldu taştı. Peki ya şimdi evet çember gerçekten çok daraldı. Haberlerden duyduğumuz sayılar artık ailemize de girmeye başladı. Bu süreçte kronik hastalığı olan dedem koronayı bizim de desteğimizle, zorlu da olsa atlattı. Amerika’da yaşayan abim, eşi ve amcam atlattı. Arkadaşlarım ve aileleri atlattı. Bizler belki şanslı kesimdeniz ki atlattık. Peki ya atlatamayanlar? Birçok arkadaşım bu süreçte hem annesini hem de babasını kaybetti. Amcası, teyzesi, halası vefat edenler de o kadar çok ki. Çember daralmadı, tam ortasında kaldık şu anda. Uzmanlar aylardır haykırıyor; maske, mesafe, hijyen... 9 ay oldu hala sokaklarda maskesiz gezen kalabalık arkadaş grupları görüyorum. Hepimiz çok yorulduk, tükendik ama bu sürecin tamamen sıfırlanması bizim elimizde. Oturduğun yerden yazması ne kolay diyenler olacaktır tabi ki ama inanın ben o kolaylığı hiç yaşayamadım.

Kış mevsimi ile ikinci dalganın daha ağır geçeceği sürekli uzmanlarca söyleniyor. Kendiniz için değil, aileniz, sevdikleriniz için en azından kurallara daha uygun yaşayalım. Sokağa çıkma kısıtlamasında çıkmak için çaba harcamayalım mesela. Ya da sokakta sigara içmeyelim, artık bir müddet birbirimize sarılmaktan vazgeçelim ki daha sonra doya doya sarılabilelim. Umarım yeni kısıtlamalar biraz daha dikkat etmemize yardımcı olur ve daha kötü sonuçlar almayız.

Sevgi ve sağlıkla kalın...