​VALE MAFYASI

Alican DEĞER 17 Ağu 2017

Alican DEĞER
Tüm Yazıları
Görünüştü kolaylık sağlamak için varlar.

Görünüştü kolaylık sağlamak için varlar. Ama, öyle mi? Biiçlerin, gece kulüplerinin, lokantaların, eğlence mekanlarının ve hatta börekçilerin bile kapısında varlar. Son örneği Bodrum’da görüldüğü gibi son derece cüretkâr ve terbiyesizler. Bir kadının üzerine yürüyüp “Keşke erkek olsaydınız” diyebiliyorlar. Denilen yer de sosyetik bir biiç. Ayıptır yahu.

Geçmişte İstanbul sokaklarını değnekçiler tutmuştu. Hem de her köşe başını. Arabanızı caddenin bir kıyısına, bir sokak arasına park etmek istediğinizde yanınızda bitiveriyorlardı. “Abi arabana bakarız” diyerek. Artık o hale gelmişti ki, sanki onlar sokakların sahibiydi. Bir gece Organize Şube polisleri Dolmabahçe’den başlayarak, taa Tarabya’ya kadar tüm sahil boyunu iki taraflı yürüdü. Karşılarına ne kadar değnekçi çıkarsa göz altına aldılar. Sonra bu dert bitti. İşi, İspark devraldı. Anladıkları dilden davranılmıştı.

Şimdi ise bildiği vale sıkıntısı çıktı. Orta halli bir eğlence yerinin kapısında sizden istedikleri ücret ne biliyor musunuz? 50 lira. Daha aşağı bir para verirseniz arsızca istiyorlar. En az alanı, o da orta-alt bir lokantaya gitti iseniz 30 lira.

Bodrum’da yaşanan bir kadına saldırı girişimi ile gündeme gelen vale terörüne genellikle İstanbul’da karşılaşıyoruz. Çünkü bu işin organize bir boyutu da var. Yaz aylarında İstanbul tenhalaşınca Bodrum’a göç ediyorlar. Malum sebeplerden.

Bu kapılarda duranlar, araçlarınızı alanlar hep bir gruba bağlı olarak çalışıyorlar. “Falanca mekânın kapısı, şu kişide” konuşmaları sık sık duyulur oldu.

Mekân sahipleri gerek isteyerek gerekse istemeden bu gruplara kapı “Güvenliklerini” ve vale hizmetlerini teslim ediyorlar. Gün geçmiyor ki bir kurşunlama haberi çıkmasın. Güvenlik falan Hak getire. Sanki bela mıknatısı gibi çalışıyorlar.

Sizden bu kadar parayı alıyorlar, tek bir fiş veren bile yok. Para nereye gidiyor, vergisi nasıl ödeniyor belli değil. Belli olan kapalı bir ekonomi içinde bu işin döndüğü.

Hadi hepsini geçtim. Görmemişlikle “Bende para var” demeye çalışanların bu tip mekanlara gitme çabasına ne demeli? Polis genellikle kendi içinde halledilen sorunlar olduğu için bu işe pek bulaşmıyor. Başka tahmin edilebilir sebepleri de olabilir. 

Ben şahsen kapısında iri yarı adamların durduğu, arabanı almak için bir saat beklenilen yerlere gitmiyorum. Gitmek istesem yaşayacaklarım belli. Siz de öyle yapın. Başka türlü kurtuluş yok.