UYLUK GERME (THIGH LIFT)

Op. Dr. Gülay BOZTOSUN
Tüm Yazıları
Bacak sarkması, üst bacak sarkması Thıgh lıft; uyluk bilindiği gibi bacağın üst kısmıdır.

Kilo alıp verme yaşdan daha önemli bir etkendir keza teenage dediğimiz yaşlarda bile çok ileri ürkütücü ciddi sarkmalar olabilmektedir.

Günümüzde popüler olan mide küçültme operasyonları sonrası hızlı kilo vermeye bağlı bacak iç yüz sarkmaları çok sık görülmektedir. Bu hastalarda tek tedavi germe ameliyatıdır.

Yaşa bağlı sarkmalarda tedavi farklıdır;

Bacağın ilk olarak sarkmaya başlayan yani ilk yaşı ele veren kısmı uyluk iç yüzüdür. Zamanla artar ve kasık iç kısmında başlayan toplanma yani yaşlanma sarkmayı çabuklaştırır ve bacak iç yüzünde yer çekimine doğru ilerleyen gevşekliğide artırır.

Ayrıca bu bölge spor ve egzersiz gibi yöntemlerle çoğunlukla düzelmez ve düzelme sağlanamadığı için sarkma hızla ilerler deride ciddi portakal kabuğu görünümüne neden olur ve sonuçta tek başına liposakşına başvurulur, sadece liposakşın ameliyatı orta yaşlara kadar idare eder ama sonra ilerleyen yaşla deri elastikiyeti kaybolur ve derinin portakal kabuğu görüntüsü daha da artar. Bu aşamadan sonra germe ameliyatı dışında dünyada keşfedilen her türden cihaz (lazer v.b. aletler) ile bacak güzelliği kesinlikle sağlanamaz.

Germe ameliyatı hastanın kilosu ve vücut tipi ile koreledir. Bacakta problem varsa yani sarkma deri fazlalığı bacakta ise kasık iç yüzünden uyluk germek yeterli olacaktır.

Sadece kasık bölgesinde yani bacağın üst-iç bölgesinde oluşan yaşlanma ve ya sarkma ya da her ikisi birlikte mevcut olduğunda yine aynı yerden kasık iç bölgesinden germe işlemini gerçekleştirmek kalıcı çözüm olacaktır.

Bacak, karın ve popo da operasyon gerektiren ileri birikimler varsa ise hepsini birlikte düzeltmek hasta için daha uygun olacağından işlem bu hat boyunca yapılır ve izler karın alt kısmına kasık bölgesinden başlar kalçanın hemen üstünde (popo kavsinin hemen bittiği alan) çamaşır içinde kalacak şekilde arkaya uzanır.

Ameliyattan genel anestezi ile birlikte yapılır, genellikle liposuction ile kombine edilir. Ameliyattan sonra bandaj ve korseler kullanılır, dren dediğimiz sıvı toplayan boru olur ve operasyon sonrası ortalama 2-3. Gün alınır. 1 ay süreyle korse kullanılması istenir.

Hastaları hayata küstüren etek pantolon giymesine engel olan bu problem çözümsüz değil. Yaz gelmeden çözüme yönelmel gerekir.