UMUDA YOLCULUK

Fehmi KETENCİ 18 Oca 2021

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Sağlık Bakanlığı'ndan son gelen bilgilere göre; 15 Ocak'ta 921 olan hasta sayısı 16 Ocak'ta 902'ye, 15 Ocak'ta 169 olan vefat sayısı 16 Ocak'ta 168'e doğru yavaş da olsa geriliyor.

      Salgında hasta ve ölüm vakalarında görülen o hızlı yükseliş, son bir iki hafta içinde önce yavaşladı, daha sonra da, başta İstanbul, olmak üzere ülke genelinde yavaş da olsa azalmaya başladı.

      Sağlık Bakanlığı’ndan son gelen bilgilere göre; 15 Ocak’ta 921 olan hasta sayısı 16 Ocak’ta 902’ye, 15 Ocak’ta 169 olan vefat sayısı 16 Ocak’ta 168’e doğru yavaş da olsa geriliyor.

      Aşı çalışmalarının ilk etabının başladığı bu dönemde sokağa çıkma ve benzeri önlemler iyice sıklaştırıldı. 65 yaş üstülere ve 20 yaş altılara uygulanan kısıtlamalar arttırıldı. Son haftadan gelen sevindirici bilgiler; başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere şehir merkezleri ve ülke genelindeki vaka ve vefat sayılarında düşüşün yavaş da olsa devam ettiği, buna paralel olarak aşılar konusundaki gelişmelerin iyice öne çıkmaya başlamış olmasıydı.     

      Aşıların neler getireceği hala tam netleşmedi. Aşılar gündemin merkezinde ama, ne olacağı konusunda henüz tam olarak önümüzü göremiyoruz. Aşılar konusunda ortalıkta dolaşan bazı endişelere yönelik söylentiler, bazı uzmanların dile getirdikleri, toplumda aşı konusunda süregelen kafa karışıklığını henüz tam olarak ortadan kaldırabilmiş değil.

      Aşılardan üç milyon adet Çin aşısı Sinovac, yirmi beş bin adet, Alman Biontech Pfizer aşısından az da olsa bir bölümü geldi, inceleme ve testleri tamamlandı ve başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere, sağlık çalışanları, Sağlık Bakanı ve bazı parti liderlerinin yanı sıra, bakanlar ve üst düzey bürokratlar Çin aşısı ve Biontech Pfizer aşısından olmaya başladılar. Şimdi aşı olanlar 14 gün sonra aşıların 2. Baz uygulamasıyla aşılanma işlemlerini tamamlayacaklar. Daha sonra da belirlenen kategorilere Aile Sağlık Merkezlerince yapılacak çağrılara göre aşılama işlemleri sürdürülecek. Gelen 3 milyon adet Çin aşısı Sinovac, planlandığı şekilde vurulmaya devam ediyor. Şubat ve Mart ayına kadar, önce 40 ardından da 10 milyon adet aşının ülkemize geleceği Cumhurbaşkanımız ve Sağlık Bakanımız tarafında açıklandı. Gelecek aşılarla ilgili test işlemleri sonrasında    1. ve 2. baz aşıların uygulanmasına devam edilecek. Aşılar cephesindeki gelişmeler hızla netleşiyor.

      Umutlarımızı aşılara bağlamış, yüzüp yüzüp tam kuyruğuna gelmişken, sürdürülmesi gereken önlemlerde gevşeme zamanı değil. Asıl etkin önlemler, bireysel olarak bizim uygulamamız gerekenlerdir. Bundan asla vazgeçmemeliyiz.

      Aşıyı umutla bekleyelim derken biz yine de, asla aksatmamamız gereken bireysel önlemlerimizi göz ardı etmeyelim.

      Cumhurbaşkanımız tarafında simgeleştirilerek özellikle stadyumlar ve outdoor reklam alanlarında asılı olan TMM/ Temizlik, Maske, Mesafe, duyurularında iletilenleri asla ihmal etmeyelim..  

      Aşıdan beklentilerimiz kesin çözümler için en güvendiğimiz dayanağımız ama, kısa sürede olacak şey değil. Kovid-19’u alt edebilmemiz, salgını yenebilmemiz, tam olarak defedebilmemiz için daha yapacak çok işimiz var.            

BİR TUTAM TEBESSÜM

HEPSİ ZENCİ OLSUN
   On zenci köle olarak tutuldukları çiftlikten kaçarken sihirli bir lamba bulurlar ve cini lambadan çıkarırlar.

   Lambadan çıkan cin zencilere sorar;

   - “Dileyin benden ne dilerseniz. Ancak bilin ki, birer dilek dileme hakkınız var”.

   Birinci zenci “Beyaz olmak istiyorum” demiş beyaz olmuş.

Onuncu zenci tebessüm etmeye başlamış.

   İkinci zenci de “Beyaz olmak istediğini” söylemiş, beyaz olmuş.

Onuncu zenci sırıtmaya devam etmiş.

   Üçüncü zenci de dileğiyle beyaz olmuş. Onuncu zenci kıkırdamaya başlamış.

   Dördüncü zencinin de dileği aynıydı. Beyaz oldu. Onuncu zenci gülmeye devam etmiş.

   Beş, altı, yedi, sekiz darken, dokuzuncu zenci de beyaz olma isteğini kullanmış. Sıra onuncu zenciye geldiğinde, adam yerlerde, çırpınarak gülmeye devam ediyor.

   Cin yerde gülerek debelenen onuncu zenciye isteğini sorar. Yerde katıla katıla gülen zenci, nefes alma fırsatı bulduğunda, isteğini gülmekten zor konuşan bir sesle söylemiş;

   - “Boşuna heveslenmişler. Hepsini tekrar zenci yap!”