​TÜRKİYE'YE BİRLİK ÇAĞRISI YAPIYORUM

Neşe BERBER 18 Oca 2017

Neşe BERBER
Tüm Yazıları

"Rize'de Atatürk Heykeli’nin taşınmasıyla ilgili tartışmalara son noktayı Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap koydu. Konuyu provakasyona dönüştürmeye çalıştıklarını belirterek, bu yapılanın ilk olmadığını, daha önce de Rize ve tarihine saldırdıklarını söyledi. Başkan bugün yaşadıklarımızın Türkiye'yi boğma hareketi olduğunu kaydetti."

Rize'de Atatürk Heykeli’nin taşınmasıyla ilgili tartışmalara Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap yenibirlik gazetesinden Neşe Berber'e yaptığı açıklamalar ile yaşanan süreci tüm detayları ile anlattı.

 'TÜRKİYE'YE BİRLİK ÇAĞRISI YAPIYORUM'

NEŞE BERBER – RİZE

Atatürk Heykeli'nin taşınması günlerdir Türkiye gündeminde, nereye taşıdınız?

Hazırlıklarımız iki buçuk yıl öncesine dayanıyor. 2023 Türkiye vizyonuna uygun ‘10 Numara Proje’ dediğimiz projeler hazırladık. Rize vizyonu dediğimiz projeler halkın istediği projelerdi. Bir de kendi projelerim vardı. Hepsini harmanlayarak, seçim beyannamemizi hazırladık. Burada bir de Cumhuriyet meydanının yeniden düzenlenmesi için proje yaptık. Otopark, genişletme ve bazı sosyal tesislerin de içinde olduğu bir yer planladık.

Bu kapsamda Atatürk'ün heykelini de yeni tören alanına taşıdık. Gece gündüz canlı bir sahil yoluna bakan, valiliğin ve tüm resmi makamların olduğu yere taşıdık. Şimdi Rize'de ne yaptığımızı bilmeyen insanlar haklı olarak, bundan etkilenir. Ancak biz haksızlığa uğradık, olmayan şeyleri olmuş gibi bir algı yarattılar. Bunların müsebbibleri de bu kişiler, Rize'de böyle bir algı operasyonu yaptılar. Ondan sonra gerisi geldi, çünkü buna inanmaya hazır kitleleri var. Yeter ki böyle bir yalan uydur, sonra da ilgili meydanlarda tamamen yalan olan bir konuyu gündeme taşıdılar.

Yapılanlara karşı cevabınız ne oldu? Ne gibi önlemler aldınız?

Bu konuyu gerçekte olduğu gibi değerlendirenler oldu, onların düşüncelerine saygı duyuyorum. Fakat hakaret, küfür yolu ile yapılan saldırıları hem tasvip etmiyoruz, hem de hukuki anlamda gerekli adımları atıyoruz. İyi niyetli insanların değerlendirmeleri önce 'yıkılıyor' sonra ‘yıkılmıyor ama depoya kaldırılıyor' şeklinde oldu. Daha sonra 'valiliğin önüne taşınıyormuş’ demeye başladılar. Kamuoyuna doğru bilgiyi aktaranlar da oldu. Her türlü yalan yorum yapan da oldu. Oysa ki bizim ne yapacağımız iki buçuk yıl önceden belliydi. Hangi tarihlerde olduğunu tam bilmiyorum ama son iki üç ayda, ‘taşınacak yer’ belli olduğunda biz yazışmalarımıza başladık.

''Benim üzerimden çok reklam yaptılar''

İsmini vermeyeceğim bir tarihçi şöyle dedi: 'Tepkiden çekindi, acele bir şey yaptılar onun üstüne koydular Atatürk heykelini. Halbuki onu yapmak on gün sürdü. İsmini söylemeyelim benim üzerimden kendine çok reklam yaptı. Ne yaptığımızı bilmiyor, yanlış şeyler söylüyor.

Daha önce de Atatürk Heykeli oraya yerleştirilirken ayağını kırmışlardı. Benzer bir kırılma olayının yaşanması için eminim ki bizi haksız yere eleştirenler, içlerinden çok dua etmiştir. Çünkü daha çok prim yapacak. Yüzde yüz eminim bundan.

ATATÜRK'Ü KULLANIYORLAR....

Neden Rize hedef? Bunu neden yapıyorlar sizce?

Sadece Rize değil, buldukları her fırsatta bunu yapıyorlar. Çünkü ellerinde birşeyleri yok. Ne vaad edecekler de taraftarlarını heyecanlandıracaklar. İktidar tüneller yapıyor, köprüler açıyor, yolları büyütüyor bunların üzerine çıkacak bir vaadleri yok ki. Bizi eleştirenlerin çoğu yurtdışından, sayfalarında Atatürk bile yok, yabancı sosyalistlerin resimleri var. Bu Rize için özel oluşturulmuş gibi görünüyor. ‘Buradan ne çıkarırız?’ diye çalışıyorlar. Atatürk'ün yaşadığı dönemlerde bile heykelleri farklı yerlerden farklı yerlere taşınmıştır. İnsanlar o resimleri bana moral olsun diye gönderiyor. İstedikleri bir kargaşa çıkmasıdır. Anayasa değişikliği süreci var. Cumhurbaşkanlığı sisteminin gelme süreci başlatıldı. Bütün bunları baltalamak, zora sokmak için yapılan provakasyonlardır.

ATATÜRK HEYKELİ ÜZERİNDEN TÜRKİYE'DE ALGI YÜRÜTÜYORLAR..

Atatürk Heykeli'nin taşınma işlemini farklı şekilde algılatmak için “Atatürk Heykeli kaldırıldı” cümlesini kullandılar. Taşındı başka, kaldırıldı başka. Rize'de başlatıldı bu algı ne yazık ki. Bu kişiler beni özellikle ifade ediyorlar, ben de sizin aracılığınız ile onlara cevap vermiş olayım. Twitter'da yazdığı mesaj şuydu; Heykel yıkılıyor, direniyoruz. Böyle bir şey yok.

RİZE'LİLER TARİHİNE SAYGILI İNSANLARDIR

Rize'nin ve Rizelilerin tarihine geçmişine kurucu liderlerine ne kadar saygılı olduğunu ve tarihine ne kadar sahip çıkan bir şehir olduğunu herkes bilir. Buna rağmen bunu yapmaları, provakasyon amaçlı hakaretler yapmaları tamamen kendi amaçlarına hizmet etmenin bir yoludur. Rize'ye ve Rize'liye hiç kimsenin tarih dersi vermeye hakkı yok, bunu zul sayarız.

Rizelilerin bu duruma tepkisi nasıl oldu?

Rizeliler şehrine geçmişine sahip çıkıyor, ikibuçuk yıldır görmediğim kadar büyük ilgi ve destek gördüm bu haksızlık karşısında, Rize halkı yanımda oldu. Beni sürekli eleştirenler bile bana yazıyorlar 'Sayın Başkan biliyorsun ben sizi her zaman eleştiriyorum ama bu durum başka, bunda yanınızdayız' diye.

Rize önemli bir şehir, Türkiye'nin Cumhurbaşkanı'nı yetiştirdi.

Rize önemli bir şehir. Ülkenin Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanı’nı yetiştirdi. Bunun getirdiği bir sorumluluk var. Sayın Cumhurbaşkanımızın kente verdiği önem ve değeri de asla unutmamak lazım. Belediyemizde kurumsal kimliğin oluşması için Estetik Komisyonu kurduk. Mesela bir dış cephe tamiratı önce Estetik Komisyonu’ndan geçiyor. Komisyon 2 akademisyen, bir vatandaş, kurumumuzdan mimarlar ve STK temsilcilerinden oluşan 11 kişilik bir ekipten meydana geliyor. 


‘ARTIK O MEYDANIN ADI 15 TEMMUZ DEMOKRASİ VE CUMHURİYET MEYDANI’

Yenilikler kapsamında meydanın da ismi değişti sanırım.

Meydanlar, şehirlerin kalbidir. İnsanların buluşma yeridir. Birçok aktivite buralarda yapılır. Bu proje, modern Rize’nin yeni imajını yansıtacak. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası bu meydanın adını '15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı' olarak değiştirdik. 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı vatandaşlarımızın iyi vakit geçirebileceği ve nefes alabilecekleri bir yer olacak. Meydanın üst kısmı rekreasyon alanı, alt kısmı ise otoparktan oluşacak. Böylece otopark sorunu kısmen çözüme kavuşacak.

Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan memleketi Rize’nin geldiği noktadan mutlu mu?

Rize’deki çarpık kentleşme konusundaki sıkıntıları biliyor. Ancak bu coğrafyanın getirdiği bir durum. Mesela düzlük olan İç Anadolu Bölgesi’nde kepçe vuruluyor, altyapı yapılıyor ve bitiyor. Halbuki biz yol yapabilmek için önce o alanı şekle sokmak zorunda kalıyoruz. En az 4 kat daha fazla masraf yapıyoruz. Ama engebeye ve coğrafi konuma rağmen Karadeniz’in incisiyiz. Doğası, denizi, çayı, havası, suyu ile dünyaya örneğiz. Yabancı turistler Türkiye’ye geldiğinde Rize’yi görmeden gitmez.


TÜRKİYE CUMHURİYETİNİN KURUCUSU MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'TÜR.

Atatürk'e karşı bir önyargınız var mı?

Benim geçmişim, duruşum ve çizgimde Atatürk düşmanlığı asla olmamıştır. Yani bu ortaya konulan tablonun benimle alakası yok, bu onların kafasındaki düşünce şeklidir. Yani ben dindar, Ak Partili biri olduğum için beni Atatürk düşmanı olarak göstermeye çalışıyorlar. Kendi kafalarındaki şablon bu. Atatürk üzerinden beni vurmaya çalışan CHP değil mi HDP ile birlikte seçime gittiler, 'nasıl salladık' dediler ama. Terör örgütü liderinin fotoğraflarını Atatürk fotoğrafı ile birlikte taşıdılar. Diyarbakır'da Atatürk heykelini yaktılar, hiç kamuoyunda buna bir tepki gördük mü? Niye o zaman sesleri çıkmadı.

KURTULUŞ SAVAŞININ KAHRAMANLARINDAN İPSİZ RECEP RİZELİDİR

Kurtuluş Savaşında Rizeli İpsiz Recep isimli kahraman batı cephesine gidip savaşmıştır. Rizeliler batı cephesinde savaşmıştır. Atatürk o zaman okuma yazması bile olmayan Rize'li İpsiz Recep'e yüzbaşı rütbesi vermiştir. Sonrasında meclis kurulduğunda milletvekilliğine davet edilmiştir. Yaşı da ilerlemişti o yüzden arzu etmedi. İstanbul'da kurtuluş savaşı esnasında özellikle gemilerin taşınmasında bizim bölgenin insanları savaşmıştır.

15 TEMMUZU KURTULUŞ SAVAŞI KADAR ÖNEMSİYORUM

15 Temmuz süreci için neler söylersiniz?

Ülke geleceğine kastedilen 15 Temmuz gibi bir süreci yaşadık. Bunları atlatmak kolay değildi. İnsanlar meydanlarda Demokrasi Nöbetleri tuttu. Ülkemiz büyük bir badire atladı. Allah bir daha göstermesin.

Beni eleştirenlere bakıyorum, aynı şekilde önemsediklerini düşünmüyorum. O zaman ortak düşüncede nasıl duracağız. FETÖ terör örgütünün yaptığı bu darbe girişimi, aynı zamanda yabancı ülkelerin Türkiye'yi boğma hareketidir. Kurtuluş savaşında Yunanlılar ile savaştık, bugün neredeyse dünyanın yarısı ile savaşıyoruz. İstiklal mücadelesinden bir farkı yoktur.

TÜRKİYE’YE MESAJIM BİRLİK BERABERLİK ÇAĞRISIDIR

Sayın Cumharbaşkanımız 15 Temmuz'dan sonra tüm parti liderlerine çağrı yaptı birlik beraberlik içinde olmalıyız, olmazsa hep birlikte gideriz. Birbirimize sahip çıkma zamanıdır. Uyanık olmalıyız. Farklı düşünce lere sahip olmamız kadar doğal bir şey yok. Ülke menfati için hepimiz birlikte olmalıyız ve Türkiye'nin menfatine uygun davranışlar sergilemeliyiz. Bu sorumluluk ile hareket etmeliyiz.

‘10 Numara Projeler' nelerdir?

20 yıldır konuşulan projeler. Meydan, Teleferik, Salaha Tüneli, Kadın Kültür Merkezi, Çocuk Harikalar Diyarı ve Çay Çarşısı gibi… Mesela Çay Çarşısı, Ticaret Borsası ile yapacağımız bir proje. Yeri belirlendi, yakın zamanda başlayacağız.

SALAHA TÜNELİ ÇOK ÖNEMLİ’

İnşaatı başladı. Yaklaşık 2.4 kilometrelik bir tünel olacak. Salaha Vadisi denilen dağın arkasında kullanılabilir bir arazi var. Şehri o araziye açıyoruz. 800 metresi tamamlandı. Ovit Tüneli de bitmek üzere. Dünyanın en büyük ikinci tüneli. 14.7 kilometre uzunluğunda. Salaha Tüneli, şehri kuzeyden güneye açan iki hattan biri olacak.

‘ÇAY FİGÜRLÜ REZİDANS YAPACAĞIZ’

Rize’nin turizmde geldiği son durumu nedir?  

Teleferik projesi turizmle ilgili. Turizm, Rize’nin çaydan sonraki gelir kaynağı. İki vadimiz var; Fırtına ve Ayder Yaylası, diğeri de İkizdere Vadisi. Bu ikisi de kaplıcalarıyla ünlü. Tabii yayla turizmi oldukça önemli. Doğa turizmi olarak buralarda sıkıntı yok. Sadece tanıtım eksiği var. Şimdi 5 yıldızlı bir otel yapılıyor. Bu otellerin yapılması için belediye olarak teşvik edici olduk. Belediye olarak önünü açtık. Şehrin sembollerinden biri olacak. Yanında AVM’de olacak. Rize’de AVM yok. 

Turizm konusunda atağa geçiyoruz. Mesela teleferik projemiz önemli. Yaklaşık 2 kilometre olacak. İhale aşamasına geldik. Sahilden Dağbaşı mevkiine uzanacak. Projeyi yap-işlet modeli ile yapacağız. Rize’nin yaklaşık 600 bin civarında turizm potansiyeli var. Bu insanlar daha çok yaylalara gidiyorlar.

Rize’de işsizlik durumu nedir?

Çok yüksek değil. Bir miktar gizli işsizlik olabilir. Zaten gençler burada kalmıyor. Geriye kalanların bir kısmı da hizmet sektörü çay tarımıyla ilgileniyor. Bölgede yüze yakın çay fabrikası var. İnsanlar ağırlıklı olarak bu fabrikalarda çalışıyor. Ailenin geri kalanları da çay tarımı yapıyor. Orada bir miktar gizli işsiz olabilir.

DÜNYADA ÜSTÜNE KAR YAĞAN TEK ÇAY RİZE ÇAYI

Çay Rize'nin en önemli ürünü. Çayımız dünya markası oldu. Rize’nin en büyük gelir kaynağı olan çayı tanıtan, kültürel anlamda ifade eden hiçbir şey yok. Çayın bahçeden alınıp, bardağa dökülene kadarki serüveni görsel bir şölenle anlatılacak. Burası yaşam alanı olacak. Bu proje, çayın yerli ve yabancı turistlere tanıtılmasını amaçlıyor. Turistlerin ilk uğrak yeri burası olacak. Sektör temsilcilerinin ürettikleri çayın tanıtımı ve satışının yapılabileceği stantlardan oluşacak. Çay ticaretinin gelişmesine de ciddi katkılar sağlayacak.  

Mavişehir ve Sahil Külliyesi projesi ne aşamada?

Ulaştırma Bakanlığı, Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı saha incelemelerini yaptı. Projenin gerçekleşeceği sahil alanının ihalesi de tamamlandı. Cami ve külliyenin içinde olduğu alanın ek dolgu çalışmaları ve tahkimatı da bitti.

‘KADINLAR DAHA DA AKTİFLEŞECEK’

Kadın Yaşam Merkezi projesinden bahseder misiniz? 

4 farklı ana bina ve bir kampüsten oluşuyor. Birini tamamlamak üzereyiz. Karadeniz’de erkek egemenliği var ama kadın ön plandadır. Çarşamba günleri halk günümdür. İnanın halk gününde bize gelenlerin çoğu kadın. Kadına büyük önem veriyoruz. Kadın Sosyal Yaşam Merkezi, Rize’deki kadınlarımızın ev ekonomilerine katkı sağlayacağı ve el becerilerini geliştireceği bir yer olacak. Ayrıca kadınlarımız burada el sanatlarını geliştirebilecek, resim, müzik, yemek ve hobi kurslarına katılabilecek ve ürettikleri eserleri sergileyebilecekler. Aerobik, fitness, pilates, hamam, sauna, kreş, güzellik salonları ve kafeterya gibi hizmetlerden de yararlanacaklar.

Rize-Artvin Havalimanı geliyor

Rize havalimanı nereye yapılacak?

Rize ile Artvin arasında olacak. İhale aşamasına geldi. Turist için direk gideceği yer çok önemli. Yabancı turistlerin çoğu günü birlik geziyor. Kaldığı yerde havalimanın olup olmadığına bakıyor.

Sahil projesinde durum nedir?

Projenin bir kısmı denizin içinde olacak. Ayrıca burada Rize’nin geleceği için ortaya koyduğumuz çok önemli bir nokta var. 3 bin dönümlük dolgu alanını envantere geçirdik. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından projemiz kesinleşti. 10 Numara projelerimizden 3 tanesi hariç 7 tanesinde uygulama safhasına geldik. Tüm bu çalışmalarımızı ilgili paydaşlarımız ile birlikte yürütüyoruz.