​TÜRKIYE'NIN EKONOMI SIGORTASI VARLIK FONU

Serpin ALPARSLAN 13 Eyl 2017

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Aslında çok geç kalmış bir fon "Varlık Fonu".

Aslında çok geç kalmış bir fon “Varlık Fonu”. Dünyada ilk 1952 yılında yani 64 yıl evvel Kuveyt’de kurulmuş. Dünyada 80 tane varlık fonu, küresel toplam büyüklüğü  7 trilyon 437.5 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. 

Fonlar ağırlıklı olarak petrol ticareti yapan Ortadoğu ülkeleri ve yabancı sermaye çekebilen gelişen ülkelerde bulunuyor.

Ülkelerdeki varlık fonu genellikle petrol, doğalgaz ve ihracat finans piyasalarındaki gelirler ile kurulmaktadır.

Genellikle varlık fonları Merkez Bankaları nezdinde kurulurken cari açık veren ülkeler ile emtia zengini ülkeler tarafından tercih ediliyor. Varlık fonlarının dünyada yüzde 40’ını Ortadoğu’da petrol ve doğalgazlar oluştururken, yüzde 39’u Asya’da, yüzde 13’ü Avrupa’da, yüzde 2.8’i Amerika’da yer alıyor. İlk sırayı ise, 885 milyar dolar büyüklükle 1990’da kurulan Norveç’in emeklilik fonu alıyor. İkinci sırada 813.8 milyar dolarla Çin’in yatırım şirketi, üçüncü sırada 792 milyar dolarla Abu Dabi’nin yatırım kurumu, dördüncü sırada 576.3 milyar dolarla Suudi Arabistan’ın SAMA, beşinci sırada 592 milyar dolarla Kuveyt’in yatırım otoritesi KIA geliyor.  

Varlık Fonu, büyük projelerin finansı ile kısa ve uzun vadeli ekonomik şoklara, krizlere karşı finansal piyasalardaki dalgalanmaların önünü kesebilmek veya kontrol altına alabilmek, kısacası Türkiye’nin ayakta kalması için kurulmuştur.

26 Ağustos 2016 tarihinde kurulan Varlık Fonunu bizler 7 Şubat tarihinde duyduk ve kıyamet koptu. Öyle bir tablo gördüm ki sanki Varlık Fonuna devredilen hisseler satılmışçasına yansıdı medyaya.

Benim de bu konuya ilişkin 9 Şubat 2017 tarihinde “Varlık Fonu Panik yok” başlıklı yazımda bahsettiğim tüm detayları arzu ederseniz okuyabilirsiniz.

Varlık Fonu kurulmasını tetikleyen en önemli etkenin ise 15 Temmuz darbe girişimi olduğunu düşünüyorum.

Bir tür Türkiye’nin ekonomi sigortası olarak gördüğüm Varlık Fonu hem Türkiye’nin gelecekteki yatırımlarının finansmanını sağlayacak, hem de ekonomik istikrar açısından sürdürülebilirliği önemli bir sigorta görevi taşıyacaktır.

Düşünün ki dünyada 40 ülkede 64 yıl evvel kurulan varlık fonu bizde neden şimdi kuruldu diye kıyametin kopması gerekirken; bu gürültüleri çok yersiz bulmuştum.

Neyse zararın neresinden dönersek kardır.

Bu fon aracılığıyla Rusya ile bir anlaşma yaptık yapmasına ama denetim tartışmaları, özellikle Sayıştay denetimine tabii olması biraz kafa karıştırıyor. Benim kafamı karıştıran diğer nokta ise eylem planı…

Bir eylem planı açıklanmadı… Bekliyoruz…