Vakıf Katılım web

TÜRKİYE'DE YILIN OTOMOBİLİ-4 HEYECANI

Ahmet ÇELİK 11 Şub 2019

Ahmet ÇELİK
Tüm Yazıları
Otomotiv Gazetecileri Derneği (OGD) üyeleri dört yıldır "Türkiye'de Yılın Otomobili"ni seçiyor. Her bir üye gazetecinin oylarıyla belirlenen bu seçimin ilk aşaması olan bu yılın aday otomobilleri açıklandı.

Üyeler önce bu 21 aday otomobilin sayısını 7’ye indirecekler. Daha sonra da 7 finalist otomobilden 1 otomobil “Yılın Otomobili” unvanını kazanacak. Geçtiğimiz 3 yıl bu organizasyon, seçimler, test sürüşleri ve final kusursuz geçmişti. Bu yıl içinde bulunduğumuz ekonomik şartlar gereği zor bir süreçten geçen otomotiv sektörü; lansman, tanıtım, reklam vb gibi bütçeli işlerine temkinli yaklaşıyordu. Ancak bütün olumsuzluklara rağmen bu organizasyonda sponsorluklarını başından beri sürdüren markalar 2019’da da bu yarışmanın devam etmesi için desteklerini esirgemediler. “Türkiye’de Yılın Otomobili 2019” PPG Otomotiv Tamir Boyaları ana sponsorluğunda, Bridgestone, Intercity ve Shell Helix Motor Yağları co-sponsorluğunda bu yıl da gerçekleştirilecek. Bu bence çok önemli ve altının çizilmesi gereken bir detay. OGD tarafından düzenlenen bu organizasyonun değerini ortaya koyması açısından önemli.

Sektör desteğin daha da artmasını istiyor!

Ocak ayı satışlarının beklenen tahminlerin altında kalması yılsonu beklentilerini de düşürdü. ÖTV ve KDV desteğinin devam etmesini isteyen otomotiv sektörü temsilcileri başka destekler de istiyorlar. Otomotiv Yetkili Satıcılar Derneği (OYDER) Başkanı Murat Şahsuvaroğlu geçen hafta bir açıklama yaptı. Şahsuvaroğlu’nun açıklamalarındaki önemli satırbaşları şöyleydi: “Geçen yıl Ocak ayında 35 bin olan satış adedinin, 2019 Ocak ayında 17-20 bin adet bandında olacağını ve daralmanın da yüzde 40-45 olmasını bekliyorduk. Ancak görünen o ki ÖTV ve KDV indirimi olmasaydı sektör 8-10 bin aralığını konuşuyor olacaktı. 2018’de yılın ikinci yarısında işlerimiz neredeyse durma eğilimindeydi, hatırlanacağı gibi yüzde 78’lere varan daralma yaşandı ve hemen ardından beklediğimiz önlemler alındı. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile yapılan görüşmeler neticesinde 31 Ekim 2018’de açıklanan ÖTV ve KDV indirimiyle gelen bu destek sektörümüz için adeta can suyu oldu. Bunun için Hazine ve Maliye Bakanımız Sn. Berat Albayrak ve ekibine çok teşekkür ediyoruz. Bu önlemin ardından piyasa hızlı bir tepki verdi ve kasım, aralık aylarında bir miktar toparlanma sürecine girildi. Devletimiz vergi indirimleri ile araç satış pazarını desteklemeye çalışıyor ancak sadece vergi indirimleri yaparak pazarı yeterli derecede hareketlendiremediğimizi de görüyoruz, çünkü eksik olan bir diğer önemli unsur “kredilere ulaşım”. Bankacılık sistemi ne yazık ki bu süreçte otomotiv sektörünü çok yalnız bıraktı gerek ticari kredilerde şirketlerimize yaşattıkları gerekse de taşıt kredilerindeki uygulamaları adeta sektörü durma noktasına getirdi. Şu anda faizler istenen seviyelerden uzak olsa da 2 ay öncesine göre bir miktar gerileme yaşanıyor fakat halen kredi taleplerinin onaylanmasındaki sorunlar devam ediyor.  Bununla beraber bankacı dostlarımızı da otomotiv sektörü ile yeniden iş birliği yapmaya başlamalarına ve devletimizin de krediler üzerindeki KKDF ve BSMV vergilerini 2019 sonuna kadar sıfırlamaya davet ediyorum” … Evet; Murat Şahsuvaroğlu’nun bu açıklamasında vurguladığı konular sektörün nefes alması için çok önemli.