​TRUMP İSRAİL'İ DE ATEŞE ATIYOR…

İlnur ÇEVİK 07 Ara 2017

İlnur ÇEVİK
Tüm Yazıları
Zaten Orta Doğu'da işler Arapsaçına dönmüşken, ortalık toz dumandan görülmezken, ABD Başkanı Donald Trump'ın "Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararımızı açıklayacağız, ABD Büyükelçiliğini de Kudüs'e taşıyacağız" açıklamasında bulunması tam bir çılgınlık, tam bir sorumsuzluk.

Zaten Orta Doğu’da işler Arapsaçına dönmüşken, ortalık toz dumandan görülmezken, ABD Başkanı Donald Trump’ın “Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararımızı açıklayacağız, ABD Büyükelçiliğini de Kudüs’e taşıyacağız” açıklamasında bulunması tam bir çılgınlık, tam bir sorumsuzluk.

Trump bunları seçim kampanyasında Yahudi lobisi ve onun yandaşlarının desteğini çekmek için söylemiş olabilir, ama bütün geçmiş ABD başkanları gibi Beyaz Saray’a geldiği gün hayatın gerçeklerini görüp bu sevdadan vazgeçmesi gerekirdi…

Ama görülüyor ki ABD’de giderek şiddetlenen Trump karşıtı kampanyalar, mahkemeler ve baskılar, Kuzey Kore karşısında kaldığı aciz durum Trump’ı “bir şeyler yapma, bir şok yaratıp dikkatleri başka bir konuya çekme ihtiyacı” karşısında tam bir çılgınlık olan ve gereksiz bir hamle yapmaya zorladı…

Gereksiz çünkü zaten Orta Doğu’da İsrail lehine gelişen bazı dengeler var. Mısır neredeyse İsrail’in oyuncağı, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri İsrail’e gayet olumlu bakıyor… Tam bu ortamda “Kudüs” deyip Müslümanların en hassas sinirlerini ayağa kaldırmanın bir anlamı var mı?

Eskiden “Mısır’sız Orta Doğu’da savaş olmaz, Suriye olmadan da barış olmaz” denilirdi. Şimdi işler değişti… Ortaya bir İran faktörü çıktı. İran Lübnan’da, Suriye’de ve Irak’ta hâkimiyet kurdu ve İsrail’e komşu oldu.

ABD ve İsrail, Orta Doğu’da İran’a karşı bir ittifak oluşturup Arap yandaşlar oluşturuyordu… Trump bu açıklamalarında bu adamların da elini kolunu bağlıyor ya da onları kendi kamuoyları ile karşı karşıya bırakıyor…

Buna karşılık Trump’ın sözleri Türk-İsrail ilişkilerini de zora sokuyor… Bırakın Recep Tayyip Erdoğan’ın çok güçlü Kudüs hassasiyetini, Türkiye’de Kudüs’ün statüsünü değiştirecek bir harekete karşı olmayacak hiçbir siyasetçi olmamıştır, şu anda da yok ve ileride de olmayacaktır. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu bile Trump’ın Kudüs açıklamalarına çok açık ve sert bir şekilde karşı gelmiştir… Türk halkının Kudüs konusunda derin bir hassasiyeti vardır ve bu sinir uçları ile oynamanın kimseye bir fayda getirmeyeceği ortadadır. Zaten Türk-İsrail ilişkileri çok sağlam temeller üzerinde yürümüyor, şu arada bu sorun, işleri daha da zora sokacaktır.

Trump yaptığı kötülüğün farkında mı? Zaten az kalan dünyadaki dostlarını da kaybetmekte olduğunun bilincin de mi?

Trump’ın adamları şimdi herkesi uyutmaya çalışıyorlar. “Bu bir niyet beyanı, bugün yapın dese bir senede bile ABD Büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıyamayız” diyorlar ama bunlar hepsi laf. Önemli olan niyet ve o da hiç iyi değil.