TOBB'UN MESLEK LİSELERİMİZE REHBERLİĞİ ÇOK DEĞERLİ

Yaşar İÇEN 02 Ağu 2020

Yaşar İÇEN
Tüm Yazıları
Geçtiğimiz günlerde kaleme aldığım köşe yazımda meslek liselerimizin hak ettiği asaleti ve itibarı neden göremediğine değinerek son süreçteki olumlu yansımalara değinmiştim.

“Sen ağa ben ağa inekleri kim sağa, evdeki aşı kim hazırlaya, tarlaya kim gide, hastaya-yaşlıya-çocuğa kim baka, bozulan araç gereci kim onara, aşklarımıza ve hüzünlerimize merhem şarkıları kim yaza kim söyleye...

Ne zaman ki çiftçiliği, hayvancılığı, oto tamir dallarını, mobilyacılığı ve benzeri meslekleri sevdirip çalışanlarına da ‘mesleğimle gurur duyuyorum’ dedirtirsek ve bu alanlarda kendini geliştirip vizyon kazanmaya hevesli nesilleri görürsek işte o zaman ‘bu iş tamamdır’ diyebiliriz...”

Geçtiğimiz günlerde kaleme aldığım köşe yazımda meslek liselerimizin hak ettiği asaleti ve itibarı neden göremediğine değinerek son süreçteki olumlu yansımalara değinmiştim. Pandemi sebebiyle meslek liselerimizin önemini bir kez daha anladık. Yurt içine ve yurt dışına maske, sıvı sabun, dezenfektan, kolonya, temizlik maddeleri yetiştiren meslek liselerimize Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği de sözde değil özde  ‘can simidi’ uzatmaya başlamıştı yakın zaman öncesinde.
Hafta içi gerçekleştirdiğim Batman ziyaretimde beni mutlu eden haberler tam da uzatılan ‘can simitlerinden’ yana oldu. Batman Ticaret Odası Başkanı Kadir Demir’in ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya ben de konunun yazıp-konuşan ‘fahri müdahili’ olarak katıldım. Millî Eğitim Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ) arasında 26 Şubat 2019 tarihinde bir protokol imzalanmıştı. Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü kapsamında BATSO’da gerçekleşen toplantıda BATSO Yönetim Kurulu Başkanı ve Protokol Koordinatörü Abdulkadir DEMİR, İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran, Batman Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Arif Güneş, yönetim kurulu üyeleri ve okul müdürleri katıldı. Konuşulan başlıklar çok değerliydi... Misal meslek lisesi öğrencilerine burs verilmeye başlanmış, organize sanayi bölgesinde meslek liselerinin aktif olarak kullanacağı yer tahsis edilmesi talebi var, alanında markalaşmış meslek sahiplerinin meslek liselerinde söyleşiler gerçekleştirmesi düşünülüyor, meslek liselerindeki öğretmenlerin vizyon kazanmaları hedefleniyor, mesleki stajlar arttırılacak...
Yeter mi derseniz elbette yetmez! Pandemi sebebiyle dünya gündemine cuuukkk diye oturan ‘kendi kendine yetmeyi başarmak’ başlığını meslek liselerimizin hak ettiği noktaya gelmesiyle sağlayabiliriz. Sınırlar bundan sonraki süreçte daralacak ve küreselleşme tam aksine dönerek ülkeler kendi kabuğuna çekilecek. Durum böyle olunca da tarladan sanayiye kadar her kademede kalifiye eleman ihtiyacı belirecek.
Konuya duyarlılığını bildiğim BATSO Başkanı Kadir Demir; ‘Üzerimize düşen ne varsa şimdiye kadar yaptık ve bundan sonra daha fazlasını yapacağız. Batman nüfus/öğrenci oranıyla Türkiye’nin en fazla öğrenci ve genç potansiyeli olan illerimizin başında geliyor. Bu sebepten çocuklarımızı doğru yönlendirmek ve desteklemek en önemli görevimiz’ derken önümüzdeki süreçte hayata geçirecekleri projeleri de paylaştı.
Evet gençlerimiz ve çocuklarımız adına yapmamız gereken çok fazla başlık var! Bu kadar genç nüfusa sahip bir ülke olarak doğru ve kararlı meslek edindirme politikaları ile diplomalı işsizler sayımızı azaltabiliriz, kalifiye eleman sorunumuzu aşabiliriz, üretimin her aşamasında ‘yerli üretim’ ile güçlenebiliriz, mesleğiyle gurur duyan-üreten-güçlenen-güç veren nesillere boy verebiliriz...
Ve meslek liselerimize yönelik çok güzel bir yola girildi devamı daha üst çıtalara taşınarak gelmeli...