TİKİ TAKA'YA KARŞI GEGENPRESS

Serkan KARA 15 Oca 2018

Serkan KARA
Tüm Yazıları

Dün akşam Anfield Road’da Liverpool-Manchester City maçında zıt taktiklerin kesişmesiyle güzel bir maç izledik. Bir tarafta “Gegenpress” taktiğinin kralı Jürgen Klopp, diğer tarafta “Tiki Taka” taktiğinin mükemmeliyetçisi Josep Guardiola. Maçın başlama düdüğüyle birlikte Liverpool tam saha prese başladı ve inanılmaz bir şekilde neredeyse doksan dakika bu baskıyı sürdürdü. Özellikle Emre Can, ilk yarıda bütün toplara müdahale etti ve daha Manchester City atakları büyümeden tehlikeyi önledi.

Manchester City savunmadan top çıkartırken oyunun kilit ismi bir anda kaleci Ederson oluyor ve City sanki sahada bir kişi fazla oynuyormuş gibi gözüküyor. City hem savunmadan çıkarken zorlanıyordu hem de Liverpool’lu oyunculardan kaptıkları topları iyi kullanamıyordu. Jürgen Klopp’un çok iyi kullandığı “Gegenpress” yani rakibe genellikle top kayıplarından sonra yapılan ani baskılarla topu geri kazanması, City’li oyuncuları sahanın her yerinde zorladı. Bu taktiğin oynanabilmesi için ekstra bir kondisyona sahip olunması gerektiği aşikar ve Klopp bunu oyuncularına yüklüyor. Ancak bu kondisyon yüklemesi oyuncuların daha sık bir şekilde sakatlanmasına sebep oluyor ve bunu hem Dortmund’da hem de Liverpool’da sık sık yaşadı Alman teknik adam.

Liverpool attığı dört golden ikisini önde yaptığı ani baskılarla bulurken bir tanesini de kontra ataktan attı. Manchester City’nin golleri ise ağırlıklı olarak bireysel çabalardan geldi. Özellikle son dakikalarda gelen iki golde İlkay Gündoğan’ın katkısı büyük.

Bir Liverpool klasiği olarak taraftarlarını son dakikalarda gerse de namağlup lider Manchester City’i güzel bir oyunla yendiler.

Dünyanın en iyi teknik direktörü olarak bahsedilen Pep Guardiola’nın ise Jürgen Klopp’a karşı şanssızlığı devam ediyor. Özellikle Klopp’un bu üstünlüğü daha zayıf takımlarla elde etmiş olması takdire şayan. Umarım bu iki taktiğin mücadelesi uzun yıllar devam eder ve bizler için de keyif sürer.