Vakıf Katılım web

TERÖRİST SALİH MÜSLİM CEZASINI ÇEKMELİ

Ozan CEYHUN 28 Şub 2018

Ozan CEYHUN
Tüm Yazıları
Avrupa'da hala bazı ülkelerde PYD terör örgütünü "terör örgütü" olarak tanımama hatası yapılıyor olsa da sevindirici gelişmeler de oluyor. 

Türkiye’nin hakkında “kırmızı bülten” çıkardığı PYD terör örgütünün eski eş başkanı Salih Müslim, Çekya’nın başkenti Prag’da yakalandı. Teröre karşı mücadele açısından bir ilk olarak sevindirici bir gelişme. Çünkü aynı Salih Müslim daha önce defalarca elini, kolunu sallayarak bir çok Avrupa Birliği ülkesinde terör örgütü PKK için yapılan etkinliklere katılıp konuşmalar yapmış ve hiç sorun yaşamamıştı. Oysa çok kısa bir süre öncesine kadar eş başkanlığını yaptığı PYD terör örgütünün, PKK terör örgütünün Suriye’deki uzantısı olduğu bilinen bir gerçek. 

Salih Müslim ve PYD’nin, PKK terör örgütü emrinde faaliyet gösterdikleri ve gerektiğinde PKK için terör eylemleri yaptıkları hatta Suriye’de PKK’nın planları kapsamında DEAŞ terör örgütü ile de iş birliği yaptıkları çok iyi bilinmekte. 

Türkiye’nin teröre karşı topyekun mücadele verdiği Suriye’nin Afrin bölgesinde PYD mensubu teröristlere DEAŞ terör örgütü mensubu teröristlerin de destek verdiği teröristler etkisiz hale getirildiğinde ya da yakalandığında ortaya çıkmakta. Bunun yanı sıra Suriye’yi kana bulayan diktatör Esad ile de gerektiğinde dayanışma içinde olan PYD terör örgütü ve PKK gerçekte DEAŞ’tan çok daha tehlikeli terör örgütleri konumunda.

Buna rağmen hala Avrupa Birliği nezdinde ve AB üyesi ülkelerde PYD maalesef “terör örgütü” olarak tanımlanmıyor. Bu sayede PKK terör örgütünün izin alıp yapamadığı faaliyetleri PYD üstleniyor ve PKK terör örgütünün propagandasını yapıyor. Salih Müslim, kanlı terör eylemlerinin ve PKK’yı savunan konuşmaları yapması için sık, sık AB üyesi ülkelerde etkinliklere davet ediliyordu. 

Son olarak AB’nin başkenti Brüksel’de “Basın Klübü’nde (pressclub)” konuk olan Salim Müslim hakkında İnterpol nezdinde “kırmızı bülten” olmasına rağmen hiç bir sorun yaşamaksızın Belçika’ya giriş yapıp ardından Brüksel’in en merkezi noktalarından birinde konuşmasını gerçekleştirip Belçika’dan çıkmıştı. Daha önce bir çok defa olduğu gibi Belçika polisi hakkında “kırmızı bülten” olan bu teröristi yakalamadı. 

Türkiye kamuoyu aslında neredeyse bu duruma alıştı. Türkiye’yi kana bulayan teröristlerin ister Fetullah Gülenci FETÖ terör örgütü, isterse PKK terör örgütü ya da isterse PYD terör örgütü mensubu teröristler olsun hepsinin bir çok AB üyesi ülkede serbestçe gezdiği ve bazılarının kollandığı bilinen bir gerçek.

Terör bir insanlık suçu olduğu halde bu teröristler maalesef dünyada “insan haklarına en fazla değer verilen” yer olarak kendini tanımlayan AB’de hiç bir sorun yaşamadan kalabilmekte ve hatta terör propagandası yapabilmekteler. Acı ama gerçek!

İşte bu açıdan baktığımızda Çekya polisinin terörist Salih Müslim’i Prag’da göz altına alması teröre karşı mücadele açısından çok önemli. PKK ve PYD mensubu teröristler “şok” yaşamaktalar. Düne kadar AB’de böyle bir durumla karşılaşabileceklerini beklememekteydiler. Oysa Çekya, bir hukuk devletine yakışanı yaptı. Ülkesine giren ve “kırmızı bülten” ile Interpol tarafından aranan tehlikeli bir teröristi yakaladı. Gözaltına alınan bu terörist sıradan biri değil. Onun elinde hem Suriye’de hem de Türkiye’de çok sayıda masum insanın kanı var. Çok sayıda masum insanın katledilmesi için ya “emir vermiş” ya da “verilen emri uygulamış” bir terör örgütü eski lideri söz konusu şahıs!

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 17 Şubat 2016 tarihinde Ankara’da asker taşıyan servis otobüslerinin geçişi sırasında bomba yüklü araçla düzenlenen terör saldırısıyla ilgili yürüttüğü soruşturma kapsamında Salih Müslim hakkında yakalama kararı çıkartmıştı. Çok sayıda insanın katledildiği bu terör saldırısının arkasında olduğu iddia edilen Salih Müslim için Türkiye 2016 yılının Kasım ayında  Interpol’a başvurmuş ve “kırmızı bülten” çıkarılmasını talep etmişti.

Şimdi Prag Emniyet Müdürlüğü binasında tutulan bu terörist hakkında Çekya ve Türkiye arasında hukuki süreç başlatıldı. Çekya’nın bir hukuk devleti olarak Türkiye’nin talebi konusunda iş birliği içinde hareket ediyor olması tüm AB’ye örnek olmalı. Elbette en başta ABD ve bazı AB çevreleri olmak üzere PYD terör örgütünü destekleyen kesimlerin devreye girerek Salih Müslim’in Türkiye’ye iade edilmesini engellemek amacıyla çok çaba vereceklerinden eminiz. Salih Müslim’in Türkiye’ye iadesinin önlemek için Çekya’ya her türlü baskıyı da yapacaklardır. 

Türkiye’de konuyla ilgili bakanlıklar Çekya tarafından talep edilen gerekli dosya ve belgeleri sunmaktalar. Çekya’da mahkeme bu konuda karar verecek. Aslında hukuk devleti kuralları açısından verilmesi gereken karar açık ve net: Salih Müslim’in Türkiye’ye iade edilmesi ve Türkiye’de yargılanıp cezasını çekmesi aynı zamanda tüm teröristlere de bir mesaj olacaktır. 

Çekya bu konuda bir sınav verecek.

Dileğimiz Çekya’nın baskılara boyun eğmemesi ve teröre karşı mücadele açısından belki de bir yeni dönemin başlangıcı olacak olan doğru kararı vermesi. Salih Müslim bir başlangıç olmalı ve teröristler AB üyesi ülkeleri bir “otel” gibi kullanamamalı. İşte o zaman teröre karşı mücadele de başarı şansımız çok artacaktır.