​TAVUK İHRACATI

Serpin ALPARSLAN 18 Tem 2017

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
1970'li yıllarda Türkiye'de kanatlı et üretimi aile işletmeciliği olarak yapılırken, 1980'li yıllarda entegre tesislerin artamaya başlamasıyla ivme kazanmış, 1990'lı yıllarda ise sektöre yapılan yatırımlar sonucu 2000'li yıllarda Avrupa ve dünya standartlarını yakalamış.

1970’li yıllarda Türkiye’de kanatlı et üretimi aile işletmeciliği olarak yapılırken, 1980’li yıllarda entegre tesislerin artamaya başlamasıyla ivme kazanmış, 1990’lı yıllarda ise sektöre yapılan yatırımlar sonucu 2000’li yıllarda Avrupa ve dünya standartlarını yakalamış.

TÜİK verilerine göre 2015 yılı itibari ile yaklaşık 1 milyon 962 bin ton kanatlı eti üretilmiştir. Ancak 2015 yılında geçirdiğimiz kuş gribi virüsünden dolayı Dünya Sağlık Örgütünün verdiği bilgiye göre Irak başta olmak üzere ihracat yaptığımız bir çok ülkeler Türkiye’den hayvansal ürünlerin ithalatını durdurmuştu. 

2015 yılı Nisan sonunda başlayan tavuk eti ihracat yasağımız 2015 Temmuz ayında ise son bulmuştu.

Şimdilerde ise tavuk eti milyonlarca kişiye istihdam sağlayarak ihracatı artırmakta ve kırsal kalkınmada önemli yer almakta.

Ülkelere göre ihracatımızda en önemli pazarımızı Irak ve Türki Cumhuriyetler oluşturmaktadır. Son yıllarda Ortadoğu’da yaşanan sorunlara bağlı olarak üretimin düştüğü 2016 Kasım ayında ihracatın, 2015 yılı Kasım ayına göre, kanatlı eti ve ürünlerinde yüzde 7,5 gerilediğini, yumurta ihracatında Kasım ayında yaşanan yüzde 25,1'lik artışın, Ocak-Kasım dönemdeki kaybı gidermediğini vurgulayan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kanatlı sektöründe özellikle tavuk etinde geçen yılın genelinde yaşanan sıkıntının ardından, Aralık’ta başlayıp bu yılın ilk beş ayında da devam eden ihracat artışının sektörde üretim artışına neden olduğunu bildirerek, “Mayıs ayında, tavuk eti üretiminde yüzde 11, yumurta üretiminde yüzde 10,8 artış görüldü” dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, 2017 yılının Mayıs ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre, yumurta üretiminin 1 milyar 415 milyon 651 bin adetten 1 milyar 568 milyon 391 bin adede, tavuk eti üretiminin ise 173 bin 187 tondan 192 bin 275 tona yükseldiğini vurguladı. 

Son aylarda ihracatta yaşanan olumlu gelişmelere rağmen, yumurta ve yumurta ürünlerinde Ocak-Kasım döneminde ihracat 245,4 milyon dolarla, 2015 yılının Ocak-Kasım dönemindeki 253,4 milyon doların altında kaldı. İhracattaki gerileme yüzde 3,2 oldu.”

Tavuk bacağı ihracatımıza baktığımızda ise Çin Halk Cumhuriyeti (ki, kısıtlamalara rağmen) ve Vietnam ön plana çıkmaktadır.

Suudi Arabistan, Kuveyt ve Rusya Federasyonu sektör açısından önemli hedefler olmakla birlikte, bu pazarlarda üretim maliyetleri daha düşük olan ABD ve Brezilya firmaları tercih edilmektedir.

Madem biz en üst düzey teknolojiyi kullanıyorsak, Afrika ülkelerinde kuş gribi alarmı çalmışken yeni pazarların kapısını çalmalı, var olan pazar paylarımızı artırmalıyız.

Örnek verecek olursak; milyonlarca hacının ziyaret ettiği Suudi Arabistan ile ihracatta yeni ortak anlaşmalar yapılmalı. Öyle bir coğrafya avantajımız var ki lojistik olarak Suudi Arabistan’ın ta Brezilya ve ABD’den tavuk etini alacağına daha yakın coğrafyada olan ülkemizden alabilir. 

Elbette üretim maliyetleri açısından tercih ediliyordur.  

Madem, tavuk eti üretiminde ABD, Brezilya, Çin ve AB ilk sıralarda yer alırken Türkiye üretimde 9. sırada yer almaktaysa Avrupa Birliği ile Japonya yasaklarına karşı stratejik planlama ile yaklaşılırsa ihracattaki tıkanmaları ortadan kaldıracak yeni adımlar ile tavuklarımızı kanatlandırabiliriz.

Son olarak;

TUİK verilerine göre ülkemizde;

Kümes Hayvancılığı Üretimi, Mayıs 2017 tarihinde 

Tavuk yumurtası üretimi 1,6 milyar adet olarak gerçekleşti

Kesilen tavuk sayısı 111 milyon, kesilen hindi sayısı ise 405 bin adet oldu. Tavuk eti üretimi 192 275 ton, hindi eti üretimi ise 4 353 ton olarak gerçekleşti.