TAÇ ATMANIN TARTIŞILDIĞI BİR LİG!

Fehmi KETENCİ 26 Eyl 2019

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
"Nev'i Şahsına münhasır" Süper Ligimiz, Cemil Usta Futbol Sezonu'nun beşinci haftasını da geride bıraktık.

      Üst yönetim değişiklikleri ile başlayan bu sezonda neler yaşanacakları ile ilgili yazdığımız yazılar nerdeyse kopyalanarak bir sonraki haftaya aktarılacak yansımalar gibi.   

      Beşinci hafta karşılaşmaları, geçtiğimiz hafta sonu tamamlandı ve yazılanlar, televizyon ekranlarında yapılan yorumlar, neredeyse aynı gibi. Karşılaşmalarda hakem hataların aynen devam. Maç sonu şikayetleri kaldığı yerden devam ediyor.

      Geçtiğimiz hafta bunu, kısaca şöyle dile getirmiştik; 

      “Süper Lig başladığından beri hep söylediğimiz bir konu var. Hakemlerimiz bu yıl da, yaşayacakları “VAR” zaaflarının yanısıra, değişen yeni kuralları tam olarak anlayamamış olmaları ve her zaman yaptıkları yorum hataları nedeniyle çok zor bir lig süreci yaşayacaklarıdır. Geride kalan beş haftaya baktığımızda akılda kalanlar; maç sonu şikayetleri, ön sırada yer alan; hakemlerin kararlarındaki yorum hataları ve “VAR” konusunda sahadaki futbolcuları bile rahatsız eden kararsızlıkları.

      “TFF yenilendi, paralelinde MHK da yenilendi. Ama dört hafta geçti, hakemlerimizin sorunları hala devam ediyor”. MHK’da eski başarısız yönetimden bazılarının yeni yönetimde devam etmesinın yeni bir anlayış getiremeyeceğini, ikinci kez MHK Başkanı seçilen Zekeriya Alp ile bu işin olamayacağını defalarca yazmıştık”. 

     “VAR” konusu sorun olmaya devam ediyor, görünen, bu alanda yanlışlar bir süre daha devam edecek.. 

     Kulüp başkanları arasındaki atışmalar daha şimdiden başladı. Özellikle Fenerbahçe ile Galatasaray arasındaki gerginlik sürüyor. Bu hafta sonu Avrupan’nın sayılı derbilerinden Galatasaray-Fenerbahçe karşılaşması var. Maçın sonucundan çok, Galatasaray sahasındaki bu derbide neler yaşanabileceği daha şimdiden konuşulmaya başlandı bile. Allahtan, tüm bu ortamın dışında kalarak beklenenlere daha serinkanlı yaklaşan her iki takım futbolcuları, ezeli rekabete yakışan bir görüntü sergiliyorlar. Bu hafta sonundaki karşılaşmanın da aynı serinkanlılıkla geçeceğinden hiç şüphem yok. Yeter ki, her iki takımın yöneticileri olması gereken ortamın dışına çıkmasınlar. 

     Haftanın sonuçlarının beşinci hafta fikstürüne yansımasına şöyle bir bakalım; Galatasaray ile kendi sahasında karşılaşan Alanyaspor, son dakikalarda attığı beraberlik golüyle bir puan aldı. Beşinci karşılaşma sonrasında dört galibiyet, bir beraberlik, toplam onüç puanla en yakın rakibinin üç puan önünde, ligin en çok gol atan takımı olarak liderliğini sürdürüyor. Hemen arkasında; sahasında; zor da olsa aldığı üç puan ve averajla  on puanlı Fenerbahçe ve Gazişehir var. Takipçileri ise; yine averajla, sekizer puanlı; Sivasspor, Denizlispor, Rizespor ve Galatasaray. Fikstürdeki görüntüye göre, bir galibiyet alan takım hızla üst sıralardaki düzeni bozabilir.

      Ligde beş hafta sonunda görünen fotoğraf bu. Zorlu, çekişmeli bir lig olacak gibi.

      “VAR” konusunun yaşatacağı sorunun yanısıra, son haftalarda iyice dillendirilmeye başlanan bir başka konu ise oyun içinde taç atılması ve hangi durumda tekrarlanması gerektiği, iyice sorun olmaya doğru gidiyor. Geçen hafta Fenerbahçe karşılaşmasında “Kural Hatası” olarak değerlendirilmesi çokça tartışılan ve golle sonuçlanan o malum durum bu haftayı ve hakemlerimizi de etkilemiş görünüyor. Bir iki taç atışında bu konu gündeme geldi. Taç’ın hangi durumlarda tekrarlanması ve bu tekrarın rakip takıma geçmesi kuralda çok net belli. Bu konu üzerinde daha çok tartışma sürecek gibi. Yıllardır varolan uygulamalara bakmak lazım ve bu kural net açıklanmalı. Böyle sürerse bu tartışmalar hakemlerimizin kafasını karıştıracak. 

      “Nev’i Şahsına Münhasır” Süper Ligimiz beşinci haftasını geride bıraktı. “VAR” konusu devam ediyor. “Neden gitmedi, gitmeliydi” tartışmaları sürüyor. İşin en dikkat edilmesi gerekeni ise, sahadaki futbolcuların, tartışmaya açık her durumda hakemin “VAR”a gönderme konusundaki ısrarları.

      Kısacası, “VAR” konusu kafa karıştırmaya devam edecek.