Kamuoyu yoklamaları Türk halkının yüzde 85'in üstünde bir çoğunluğunun ABD'yi dost görmediğini gösteriyor…

Kamuoyu yoklamaları Türk halkının yüzde 85’in üstünde bir çoğunluğunun ABD’yi dost görmediğini gösteriyor…

Biz sürekli Amerikalılara “bakın ilişkiler halklar arasında kurulduğu zaman sağlamdır Türk halkını hassasiyetlerini göz ardı etmeyin” diyoruz ama bunları duvarlara söylesek daha olumlu yanıt alırız…

FETÖ’cülere verilen açık destek, hatta onlara ABD’de özel misafir gibi davranmayı bırakın, ABD’nin PKK’nın Suriye uzantısı YPG ve PYD’ye verdiği ağır silahlar, yardımlar Türk halkını üzmekle kalmıyor ABD’nin bırakın Türkiye’nin dostu olmadığını hatta ABD’nin neredeyse düşman gibi davrandığı izlenimini halkımızın hafızasına kazıyor…

ABD’nin bunlardan ders alıp tavrını biraz düzeltmesini bekleyen ve bu ilişkilere değer veren bizler ise devamlı hayal kırıklığı yaşıyoruz…

Bakın şu Amerikalıların son yaptıklarına…

FETÖ’nün 15 Temmuz 2016 kanlı darbe girişiminin öncü kuvvetini oluşturan Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda ihraçlarla birlikte ciddi bir F-16 eğitmeni pilot ihtiyacı açığı ortaya çıktı…

Türkiye, F-16 eğitmeni pilot ihtiyacını karşılamak üzere harekete geçti. İlk olarak uçakların satın alındığı “müttefikimiz” ABD ile temas kuruldu. ABD’den 6 F-16 öğretmeni pilot istendi. Ancak Amerika bu konuyu diplomatik bir pazarlık konusu etti ve kısa vadede çözüm sunmadı. Bunun üzerine Türkiye dost ülke Pakistan’a aynı teklifi götürdü. Pakistan Hava Kuvvetleri, hemen ertesi gün eğitmen pilot gönderme sözü verse de Amerika burada da devreye girdi. Amerika, Pakistan’ın Türkiye’ye eğitmen pilot göndermesine, ikili anlaşmaları gösterdi ve “Sizdeki uçak konfigürasyonu Türkiye’dekinden farklı” mazeretini öne sürerek izin vermedi. Al sana ABD dostluğu…

Ama bunlar Türkiye’yi yıldırmadı ve kendi çarelerini yine kendi üretti… Hava Kuvvetleri’nde darbe girişimi sonrası yaşanan ihraçlarla pilot sıkıntısı baş göstermişti. Bunun üzerine gönüllü dönüş için Kanun Hükmünde Kararname hazırlandı ve temel eğitim pilotu ihtiyacı gönüllü dönen pilotlarla karşılandı. Son bir yıl içinde gönüllü dönen pilotların üçü de F-16 pilotuydu. Gönüllü dönen eğitmen pilotlarla hava gücünün temel eğitimleri büyük ölçüde tamamlandı. 15 Temmuz sonrası Harp Akademileri ve askeri okullar kapatılarak öğrenciler karşılığı sivil okullara yerleştirilince, Çiğli’de uçuş okulundaki öğrencilerin eğitimleri de hızlandırıldı. 180 genç pilot adayı gönüllü dönen pilotlarca eğitime alındı. Bu eğitimlerin ardından da bu öğrencilerin F-16 uyum eğitimlerine başlamaları gerekiyordu. Ancak bu kez F-16 intibak eğitimleri için ihtiyaç baş gösterdi.

Konu, ABD Savunma Bakanı James Mattis’in son ziyaretinde yine masaya getirildi. Amerika ayak diremeye devam edince de Türkiye kendi çözümünü devreye soktu. Sorunun aşılması için geçen hafta, Hava Kuvvetleri’nde “zorunlu eve dönüş” olarak anılan KHK düzenlemesi getirildi. Düzenlemede yer alan koşulları taşıyan F-16 pilotları Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndaki görevlerine geri dönecekler.

İşte bütün bunlar alt alta konulduğunda ABD için halkımızda soru işaretleri de çoğalıyor…