SUV NEDEN ALINIR?

Ahmet ÇELİK 02 May 2016

Ahmet ÇELİK
Tüm Yazıları
Bu hafta Türkiye'de satılan SUV'leri inceledik. Hemen hemen tüm marka ve modellere yer verdik. Şehir içindeki trafiğe bakarsanız –özellikle de İstanbul'da bazı semtlerde- ne kadar çok SUV araç satıldığını görürsünüz.

Bu hafta Türkiye’de satılan SUV’leri inceledik. Hemen hemen tüm marka ve modellere yer verdik. Şehir içindeki trafiğe bakarsanız –özellikle de İstanbul’da bazı semtlerde- ne kadar çok SUV araç satıldığını görürsünüz. Peki bu kadar SUV araç şehiriçi kullanımı için neden alınır? Bunun en önemli nedeninin aslında Taksi ve Minibüs şoförlerinin  olduğu rivayet edilir! Şehiriçi trafiğinde kadın sürücüleri sıkıştırdıklarından yola çıkılarak tercih edilmeye başlayan SUV araçlar, zaten erkeklerin de değişmeyen gözdesiydi. Şimdi trafikte gözlemleyin, SUV araçların, ardından da içindeki kadın sürücülerin  çokluğu dikkatinizi çekecektir. Aslında arazi ve zorlu yol şartları için dizayn edilen SUV araçların şehir içinde kullanımı biraz komik. Ama bu da Türkiye’nin gerçeği. Ben kadınların SUV araçlara olan ilgisini çok gereksiz bulduğumu söylediğimde; bir kadın gazeteci arkadaşım da özellikle kısa boylu, ama paralı erkeklerin de SUV’ları tercih ettiklerini gözlemlediğini söylediğinde pek de şaşırmadım. Ama her iki gerçek de gözleme dayanıyordu.

Her ne amaçla alınıyor olsun; SUV araçlar artık bu ilkenin en önemli segmentini oluşturyor.  Türkiye’de satılan her 100 araçtan 15’i SUV modellerden oluşuyor. Mini SUV modellere  olan ilgi de her geçen gün artıyor. 2015’te ülkemizde SUV’ların satışı yüzde 31 artarak, 106 bin 369 bin adede yükseldi. Oto pazarından aldıkları pay da yüzde 14.6’ya çıktı. B ve C sınıfı SUV’ların satışı 78 bin 332 adedi buldu. Bir başka deyişle SUV satışlarındaki payı yüzde 73 olarak gerçekleşti. Bu rakamlar tabi ki sektör yöneticilerinin ağzını sulandırıyor. Peki şehiri kullanımı olsa da SUV alacaksanız ne almalısınız? İşte bu konuda fiyat&donanım ve 2.el satışı gibi faktörler karşımıza çıkıyor. Dizel otomatik almaya kalktığınızda 2.el bir otomobil kadar fiyat farkı ödemek durumunda kalabilirsiniz. Yakıt tüketimine dikkat etmelisiniz. Ben fiyat ve kullanım açısından Dacia Duster, Hyunda Tucson, Jeep, Mazda CX-3, Nissan Juke ve Qashqai,  Volvo XC 60-XC90 ve VW Tiguan’ı beğendiğimi; Honda, BMW, Mercedes’in modellerini de gereksiz pahalı bulduğumu söylemeliyim. Tabi bu yazının sonunda sadece şehir içi kullanımı için SUV araçlarını almanın nedenini anlayamadığı da eklemeliyim.