Vakıf Katılım web

SUUD VE BAE İRAN'A SALDIRMADIĞI İÇİN TRUMP'A KIZGINMIŞ!

Abdullah AĞAR 25 Haz 2019

Abdullah AĞAR
Tüm Yazıları
ABD'nin BIRAKIN İran'ın olası nükleer kapasitesini engellemek ve yaptığını iddia ettiği terör (!) saldırıları gerekçe göstererek İran'ı vurmasını, İran'ın (ABD'nin 130 milyon $ fiyat biçtiği derin etki-keşif-gözetleme ve casusluk için tasarlanmış RQ-4/MQ-4C Triton Global Hawk) stratejik savaş aracını düşürmesine rağmen bile İran'a KARŞILIK VEREMEYİŞİNİ (en azından şu ana kadar) ve gaz almaca-hava basmaca bir siber saldırı argümanı üretmesini NASIL DEĞERLENDİRMELİYİZ?

Bütün hazırlığına, ürettiği gerekçelere ve stratejik savaş aracını vurmasına rağmen ABD, İran’ı neden vuramadı?

Menfaatler ve zafiyetler.

İran o petrolü boyar, ABD’ye bile satar.

ABD’nin BIRAKIN İran’ın olası nükleer kapasitesini engellemek ve yaptığını iddia ettiği terör (!) saldırıları gerekçe göstererek İran’ı vurmasını, İran’ın (ABD’nin 130 milyon $ fiyat biçtiği derin etki-keşif-gözetleme ve casusluk için tasarlanmış RQ-4/MQ-4C Triton Global Hawk) stratejik savaş aracını düşürmesine rağmen bile İran’a KARŞILIK VEREMEYİŞİNİ (en azından şu ana kadar) ve gaz almaca-hava basmaca bir siber saldırı argümanı üretmesini NASIL DEĞERLENDİRMELİYİZ?

1-Bu karşılığı beklemiyordu! Sürprizlere açık ve esnek değil.

2-İran’a saldırısı sonrası İran’ın ABD hedef ve menfaatlerine karşı ortaya koyacağı saldırı ve etkilere hazırlıksız.

Özellikle Hürmüz, Bab ül Mendep boğazları başta, enerji akış sistematiğinde ve Şii ve diğer vekillerin(!) yapacağı (doğrusal-asimetrik) saldırı ve istikrarsızlık eylemlerinde.

3-Karmaşa sonrası ortaya çıkacak krizi, dalgalanmaları, ittifak ve iş birliklerini nasıl kontrol edeceğini ve yöneteceğini planlamamış.

4-Yığınaksız strateji üretme kibri içerisindeydi. Karşılığını alıyor.

5-Siyaset ve stratejileri sığ ve yetersiz. Korku-baskı-yıldırma-tehdit-şantaj ve ekonomik yaptırım-siyasi yalnızlaştırma üzerine kurulu. Belki de bir tiyatrodan ibaret. Çünkü İran’ın dişini gören Ar-ap (Ar-pa)’lıkları daha çok etekleri altına sığınacak, daha çok silah alacak, daha çok dediklerini/istediklerini yapacaklar.

6-Mukavemet karşısında bocaladığı, hatta geri adım attığı görülüyor.

7-Demek ki bu işler Bolton’un ‘kanuni gözüken, ama kanuna-hakka-hukuka-adalete pek de (!) uymayan’ KASABANIN ŞERİFİ edasıyla ortalıkta gezinmesiyle olmuyor.

İran’ın stratejik savaş aracını düşürmesine mütekabil karşılık vermesinin son anda engellenmesine dair Trump; “İnsanların öleceğini” gerekçe göstermesi ise ayrı bir tutarsızlık.

İran’da masumların (asker) babalarının ölümüne hassasiyet üreten Trump, Irak ve Suriye’de masumların ölümlerine acaba neden duyarsız kalıyor?

Sanırım menfaatleri ve zafiyetleri öyle gerektirdiği için!

Bu haliyle ABD ekonomik ambargo ve ablukalara demirlemiş gözüküyor.

Ama İran akıllıdır.

O petrolü boyar, ABD’ye bile satar!