​SÜRPRİZSİZ…

Bertan ERMAN 31 May 2017

Bertan ERMAN
Tüm Yazıları
Spor Toto Basketbol Süper Ligi'nde Playoff heyecanı başlayalı 1 hafta oldu ve çeyrek final maçları tamamlandı ve yarı final serilerinin ilk maçları geride kaldı.

Spor Toto Basketbol Süper Ligi’nde Playoff heyecanı başlayalı 1 hafta oldu ve çeyrek final maçları tamamlandı ve yarı final serilerinin ilk maçları geride kaldı. Çeyrek final eşleşmelerinde herhangi bir sürpriz yaşanmazken, bazı takımlar daha iyi bir performans sergileyebilirdi.

Avrupa’nın kralı eksiklere rağmen…

2 sezon önce şampiyon olan Pınar Karşıyaka’yı, ligin son haftasında Playoff dışına iten Tofaş, normal sezonun lideri ve Euroleague şampiyonu Fenerbahçe ile karşılaştı. Ülker Sports Arean’da oynana ilk maçta sarı lacivertliler, Bursa ekibine karşı rahat bir galibiyet aldı. Serinin ikinci maçında Tofaş, takdire şayan bir oyun çıkardı. Oynattığı 6 yerli oyuncudan en iyi şekilde verim alan Bursa temsilcisi, yer yer öne geçse de, maçta son noktayı koyamadı. Fenerbahçe de, Tofaş Spor Salonu’nda oynanan maçta yerli oyuncularından istediği verimi aldı. Özellikle Barış Hersek ve genç oyuncusu Egehan Arna, son çeyrekte çok iyi iş çıkardılar. Sonuç olarak Fenerbahçe, seriyi 2-0 ile süpürdü. Ancak, yerli oyuncularını en iyi şekilde yöneten Coach Orhun Ene ve Tofaş’ı tebrik etmek gerekir. Bursa ekibi, bu senenin üzerine koyarsa, eski günlerine geri döneceğinden şüphem yok.

Kartal, şahinden daha yüksek uçtu

2 yıl aranın ardından Playoff’a kalmayı başaran Beşiktaş Sompo Japan, sezonun sürpriz ekibi Gaziantep Basketbol ile karşı karşıya geldi. Normal sezonda Anadolu Efes, Pınar Karşıyaka ve Galatasaray Odeabank deplasmanlarında harikalar yaratan şahinler, Akatlar’da oynanan ilk maçta istediği gibi uçamadı. Sezonun 3 sayı lideri Andy Rautins, serinin genelinde varlık gösteremedi. Gaziantep’te oynanan ikinci maçta kırmızı siyahlılar, Marcus Denmon’ın bireysel performansıyla da sonuca ulaşamadı. Beşiktaş Sompo Japan adına, bu seriye damga vuran isim D.J. Strawberry oldu. ABD’li guard, her iki maçta da, hem hücumda hem de savunmada yüksek enerjiyle mücadele etti. Diğer oyunculardan da istediği verimi alan Kara Kartallar, seriyi 2-0 süpürerek yarı finale kaldı.

Cimbom harakiri yaptı

Çeyrek finalde sürpriz olmasını beklediğim eşleşme, hiç kuşkusuz ki Anadolu Efes – Galatasaray Odeabank serisiydi. Serinin ilk maçında sarı kırmızlılar, iyi bir mücadele sergilemesine karşın, son çeyrekte Jayson Granger’a engel olamadı ve Anadolu Efes, seride 1-0 öne geçen taraf oldu. İkinci maçta taraftarının daha yoğun desteğiyle parkeye çıkan Galatasaray Odeabank, potansiyel enerjisini kinetik enerjiye çevirebildi. Özellikle, parkede soğukkanlı karakteriyle görevini kusursuz bir şekilde yerine getiren Vladimir Micov, sarı kırmızılılar adına seriyi son maça taşıyan isim oldu. Ancak Micov, serinin son karşılaşmasında beklenin altında bir oyun çıkardı. Onun yerine Errick McCollum muazzam bir oyun çıkardı ama bu yeterli olmadı. Son sözü söyleyen Anadolu Efes, seriyi 2-1 kazandı.

Daçka karnını doyurdu

Darüşşafaka Doğuş – Banvit eşleşmesi, her şeye açık bir eşleşme olarak dikkat çekiyordu. Türkiye Kupası Şampiyonu ve FIBA Basketbol Şampiyonlar Ligi 2.’si Banvit, Daçka karşısında beklentilerin altında kaldı. Bandırma ekibi, normal sezonda yeşil siyahlıları iki maçta da mağlup etmeyi başarmıştı. Ancak, Darüşşafaka Doğuş’un başantrenörü David Blatt’in de dediği gibi, Playoff maçları çok farklı. Daçka’da bu farkı kanıtlar nitelikte bir seri çıkardı. İstanbul’da oynanan ilk maçta Banvit’i düzeninin dışına çıkartan Darüşşafaka Doğuş, Bandırma’da da galibiyet çıkardı ve seriyi 2-0 ile süpürerek adını yarı finale yazdırdı. 

Şimdi yarı final maçları oynanıyor. Bence hiçbir şey net değil. Basketbol mucizelere gebe bir oyun. İzleyip göreceğiz…