Vakıf Katılım web

SÜPER LİGİMİZ ASIL ŞİMDİ BAŞLIYOR!

Fehmi KETENCİ 16 Eyl 2022

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Süper Ligimizin her hafta BAY geçen takımları hariç altıncı haftasını geride bıraktık, Süper Ligimizin şu andaki durumuna şöyle bir göz gezdirirsek, "yapacağız" diyerek seçilen TFF'nin neler yapacağı konusunda pek net icraatlarını göremedik ama, şu anda bile, oynanan karşılaşmalar sonrasında rahatsızlıklar ortaya serilmeye başladı bile.

      Süper Ligimizin her hafta BAY geçen takımları hariç altıncı haftasını geride bıraktık, Süper Ligimizin şu andaki durumuna şöyle bir göz gezdirirsek, “yapacağız” diyerek seçilen TFF’nin neler yapacağı konusunda pek net icraatlarını göremedik ama, şu anda bile, oynanan karşılaşmalar sonrasında rahatsızlıklar ortaya serilmeye başladı bile. Daha ligin başındayız, takımlar transfer harekatlarını yeni tamamladılar, alacaklarını aldılar satacaklarını sattılar, bu sezon için takım oluşturma çalışmalarını bitirdiler ve lig havasına daha yeni girdiler. Kısacası ligler daha yeni başladı diyebiliriz. Bu haftadan itibaren ligden nasıl fotoğraflar yansıyacak görülmeye başlayacak.

      Daha şimdiden hakemlerle ilgili şikayetler başladı bile. VAR sisteminde

düzenlemeler yapıldığı söylendi ama şimdilik değişen bir şey yok. Sorun aynen devam ediyor gibi görünüyor. Hakemlerimiz sorumluluktan hala kaçıyorlar gibi. İş o hale geldi ki, yaratılan bu ortamda taraftarlar şu soruyu her an sık sık sormaya başladılar. Karşılaşma oynandığı sıralarda “Bakalım VAR ne diyor”un yanıtını sorgulamaya başladılar. Hakemlerimizin konsantrasyonları hala darmadağınık. Kritik pozisyonların, hemen hemen hepsinde kulaklarına fısıldanan VAR’dan gelen uyarıları veya bilgilerin anlık değerlendirilmeleri sonrasında karar verdikleri taraftarın gözünden kaçmıyor. VAR’ın müdahalesi alanına giren tüm pozisyonlar için kulaklıklarına ilettiği ikazlar hakemin vereceği kararlarda ilk belirleyici oluyor. O nedenledir ki, biraz cesaretli olup sahadaki tek karar veren olduğunu anımsayan hakemlerimiz, VAR’a gitmeden karar verince şikayetler ve uğultular hemen yükselmeye başlıyor. “Neden VAR’a gitmedi”. İşin bu aşamaya geldiği gerçeğini gözardı etmeyelim.

      Bu arada, karşılaşmalara yapılan hakem atamaları üzerindeki tartışmalar ve tartışılan kararları hala devam ediyor.

      Daha altıncı haftasını geride bıraktığımız Süper Ligimizdeki yönetim zaafları hala devam ediyor. Futbolumuzun Avrupa arenasındaki durumu belli. Alabileceğimiz birkaç ülke puanıyla gelecek sezonda sıralamadaki durumumuzu daha şimdiden hesap etmeye başladık bile. Şampiyonlar Liginde yokuz, UEFA Avrupa Kupası’nda gruplarda yoluna devam edebilen Fenerbahçe ve Konferans Liginde iyi bir performans gösteren Başakşehir şimdilik alabileceğimiz ülke puanına katkı yapmaya çalışıyorlar. Ligimizde değerlendirmelere kaynak olacak fotoğraflara yansıyanlar ortada. Yol haritasını değerlendirmek hiç de bilimsel yöntemlere dayanmıyor. Üç beş eski hakemimizin yazılı basın ve özellikle televizyondaki spor programlarındaki yorumlarının peşine taklımış giden bir toplum durumundayız. Hala önümüzü net göremiyoruz.

      Ve böylesine bir ortamda futbolumuzun en belirgin ve umut bağladığımız organizasyonu olan Süper Ligimizin atıncı hafta sonundaki durumuna özet olarak kısaca bir bakalım.

      Haftalarını BAY geçen takımların birer eksik karşılaşmalarıyla birlikte altıncı hafta sonundaki durumumuz;

      Geride bıraktığımız altı hafta sonunda iyi bir çıkış yakalayan Konyaspor 14, bir maçı eksik Başakşehir, namağlup olarak topladıkları 14, 13 puanla birinci, ikinci sıradalar. Haftayı kendi sahasında Başakşehir mağlubiyetiyle kapayan Beşiktaş topladığı 13 puanla üçüncü, Giresunspor’u deplasmanda mağlup eden Adanademirspor 13 puanla dördüncü, Galatasaray 13 puanla beşinci, Gaziantepspor 13 puanla altıncı ve 10 puanlı Fenerbahçe ve Trabzonspor’un yedinci ve sekizinci sırada yer aldığı bir lig izliyoruz.

      Transfer dönemi yeni bitti. Takım kadroları yeni şekillendi. Süper Lig heyecanı bu haftadan sonra kendini hissettirmeye başlayacak. Kim ne kadar iddialı olacak, şampiyonluk maratonunda neler olacak ileriki haftlarda daha netleşecektir ama, futbolumuzu nele bekleniyor, neler göreceğiz asıl merak edilen o. Biraz bekleyelim, fotoğraf birkaç hafta sonra daha netleşmeye başlayacak. Sorunları sorarsanız aynen devam edecek gibi görünüyor. TFF bu sorunların üstesinden gelebilir mi, MHK giderek kendini göstermeye başalayan eski hastalık hakemler ve VAR’a yapışan güvensizliği ve şikayetleri giderebilecek mi göreceğiz.

      Giderek dillendirilmeye başlayan TFF’nin özerkliği, dış etkilerden etkilenmesi, var olan sorunların çözülmesi konusunda birlik olunması gerçeğinin göz ardı edilmemesi gerekiyor.

      Sorunları olan liglerimiz asıl şimdi başlıyor..