SUİKAST HOKKABAZ

Güngör YAVUZASLAN
Tüm Yazıları
17 Temmuz 2019 günü Irak'ın kuzeyinde Erbil şehrinde casusluk filmlerini aratmayacak bir suikast gerçekleşti.

Türkiye'nin Erbil Başkonsolosluğundaki bir görevli olan muavin konsolos Osman Köse’nin şehit edildiği olay ajanslara son dakika olarak düştü. Saldırı yerel saat ile 13- 15 sularında Erbil’de yabancı misyon ve şirketlerinde olduğu Dirimcity bölgesinde gerçekleşti. Olayın geçtiği kafenin adı ise Hokkabaz. Suikast Türkiye’nin Erbil Başkonsolosluğuna yaklaşık 3 km mesafede oldu. Başkonsolos muavini hedef alan 3 kişi oldukları belirtilen suikastciler tarafından gerçekleştirilen olay Erbil’de bir ilk olma özelliğine sahip. İlk defa Erbil’de resmi bir Türkiye görevlisi hedef alındı. Dünyanın her yerinde resmi görevli diplomatlara yapılan saldırılar terör eylemi olarak kabul edilir. Teröristler ihtimal dahilinde takip ettikleri Osman Köse ve beraberindekileri kafeye kadar izlediler. Konsolos muavinin masasına direkt hedef alarak kıyafetlerinin içinde sakladıkları susturuculu silahlarla saldırıyı gerçekleştirdiler. Tetikçi terörist iki elinde aynı anda silahları kullandığı göz önüne alınırsa özel eğitimli bir yapı var karşımızda. Konsolosun olduğu masaya direkt olarak, kıyafetlerinin içinde sakladıkları susturucu takılı silahlarla ateş açıldı. Bu sıradan bir çete işi değil. Konsolos muavini olay yerinde yaşamını yitirirken aynı yerde bulunan 2 Irak vatandaşı da hedef oldu. İki Iraklıdan birinin olay yerinde yaşamını yitirdiği diğerinin de ağır yaralandığı aktarıldı. Teröristler şehidimizin direkt kafasına hedef aldı. Saldırı Kuzey batı Erbil’de gerçekleşti. Havaalanına 500 metre mesafede. Erbil, Irak’ta en güvenli şehir olarak biliniyor. Olayın geçtiği yerde özel güvenlik kameralarının yanı sıra Erbil genelinde 900 civarında mobese kamerası 24 saat faal.


Aralık 2004 yılında Habur’dan, Musul’a konsolosluğa giden 5 özel harekat polisi şehit edildi. Polislerimiz Peşmerge kontrol noktalarından geçtikten sonra Musul’a yakın bir bölgede pusuya düşürülmüştü. Bu olayında failleri bulunamadı. Türk yetkilileri hedef alan saldırılar hep karanlık olarak kalıyor.

IRAK KUZEYİ TERÖR YUVASI

Irak’ın kuzeyinde Türkiye için beka sorunu olan 3 terör yapısı hala faal. PKK-FETÖ-DEAŞ. Bunların yanı sıra PKK ile iş birliği içinde olan ya da yan terör yapısı olan örgütlerde var. PKK’nın Kandil yönetimi tarafından yeni oluşturulan ve Iraklı Kürtlerden oluşan ve Irak Kürt bölgesi içinde faal olan “cevheri gücü” olarak adlandırılan terör grubu Erbil ve çevresinde yapılanmaya başladı. Yine Irak kuzeyinde varlığını devam ettiren FETÖ yapısı varlığı devam ediyor. 15 Temmuz arifesinde Türkiye’yi hedef alan güçler bu suikastı planlamış olabilirler. Erbil’e arabayla silah sokmak kontrol noktalarından zor. Suikast ekibi dışarından gelse bile ya yardım alacak ya da silahları içeriden alacak. IBKY’de yönetici olan kişiler arasında FETÖ okullarından mezun isimler de var. Bunlar güvenlik birimlerinde de görev alıyorlar. Yine PKK ve bileşenleri ile Erbil’de irtibatlı olan kişi ve gurupların varlığı biliniyor.

HEDEF TÜRKİYE’NİN BEKASI


Türkiye’nin Pençe operasyonları ile terör örgütünün şah damarını sıkması taşeron Kandil’i kendi tabanına yönelik eylemler yapmaya götürüyor. Özellikle Erbil idaresinin TSK’ya kuzeyde alan açması ve olası ortak terörle mücadele operasyonları örgüt ve üst destekçilerini bu tür saldırıları planlatıyor. Olay ile ilgili daha detaylı bilgiler yetkililerce açıklanacaktır. PKK'nın Kandil’de bulunan üst kanadı sosyal medya hesaplarında saldırıyı yapmadıklarını söylerken alt kanadı saldırıyı yaptıklarını söylüyor. Terör örgütü henüz kendi örgütüne bile hakim değil. PKK'nın her katmanı kullanıma açık olduğuyla birlikte proje terör örgütü olduğu gün gibi açıktır.
24 saat içinde yapılan yayınlarda gördük ki ana akım medyada birkaç kişi hariç üst akım medyamız burnumuzun dibindeki Erbil’i iyi analiz edemiyor. Üst akla hizmet eden kaynaklarla haber yazmak ya da yorumlamak hastalığı devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Erbil'de gerçekleşen saldırıyla ilgili olarak "Bu hain saldırıya yapanlara gereken cevap verilecektir’’ dedi. Esas olan devletin sözüdür. Gerisi hokkabazlık olur.