Vakıf Katılım web

SOSYAL MEDYA DETOKSU

Yonca ORTAN 23 Haz 2019

Yonca ORTAN
Tüm Yazıları
Son yıllarda ben dahil hemen hemen tüm insanların hayatlarını ele geçirmiş bir yaşam biçimi var. Onsuz neredeyse olmuyor ve hatta eksikliği de can sıkıcı bile olabiliyor. Dev kampanyalar, devlet politikaları, savaş tehditleri, ticaret ve daha niceleri buradan yapılıyor. Sosyal medya! 

Artık buna bir dur demenin zamanı geldi. Dur derken yanlış anlamayın, zaman zaman uzaklaşmayı deneyerek bağımlılığımızı azaltmak. Sosyal medya detoksu yapmaya ne dersiniz?

Sosyal medya detoksu yapmanın 6 yararı

Sosyal medya kullanıcıları sürekli olarak artmaya devam ettiği gibi, kullanıcıların sosyal medyada harcadıkları süre de artıyor. Sosyal medyanın hangi bağımlılığa benzediği herkes için farklı olabilir. Ancak bunun bir bağımlılık olduğu artık tartışılmaz bir boyutta. Her an kontrol etme ihtiyacı duyduğumuz ve eksikliğini hissettiğimiz bir bağımlılık. Ve tabi ki her bağımlılık gibi sosyal medya bağımlılığı da bizleri zaman zaman kötü etkileyebiliyor. Bu nedenle uzmanlar en azından hafta sonları veya tatildeyken sosyal medya detoksu yapılmasını öneriyor.

Tek adım: Kullanılan tüm sosyal medya uygulamalarını telefonunuzdan silmek.

Peki bu detoksun ne gibi faydaları vardır?

1) Karşılaştırma duygusundan kurtulabilirsiniz

Bilim insanları, sosyal medya kullanan insanların kendisini, tanıdığı çoğu insanla kıyasladığını belirlemiştir ki bu da bireyin “kendini sevme/sayma” duygusunu azaltmaktadır. Takip ettiğiniz birileri mezun oluyor, evleniyor, bebek sahibi oluyor olabilir. Ancak bu sizin hayatınızda bir şeyler eksik demek değildir. Bu duyguyu minimuma indirebilmeniz için zaman zaman sosyal medyadan uzak kalmak gerekmektedir.

2) Zihinsel iniş/çıkışları minimuma indirebilirsiniz

Araştırmalar sosyal medyada daha çok zaman harcayan insanların depresyona daha meyilli olduğunu göstermektedir. Okuldayken veya iş yerindeyken bir arkadaşınızın tatil fotoğrafını görmenizle yaşayacağınız moral bozukluğunun önüne geçebilirsiniz.

3) Gerçek dünyayla ilişkilerinizi yeniden güçlendirebilirsiniz

Araştırmalara göre; sosyal medyada çok fazla zaman geçiren insanlar yalnız ve izole hissetmeye daha meyilli ve yine araştırmalara göre; bir arkadaşınızın doğum gününde veya önemli bir aile yemeğinde çok uzun süre sosyal medya hesaplarınızı kontrol etmeden duramıyorsanız kesinlikle detoksa ihtiyacınız var demektir!

4) Anı yaşayabilir ve daha çok keyif alabilirsiniz

Gerçekleştirilen her aktiviteyi sosyal medyada duyurmak/göstermek veya takip ettiğiniz insanlarınkini sürekli görmek istemek, -fark etmesiniz bile- sizi yaşadığınızdan andan uzaklaştırıyor. Doğrudan etkileşim, deneyimlerinizin kalitesini arttıracak ve o deneyimleri unutulmaz yapacaktır.

5) İstenmeyen geçmişten daha kolay kurtulabilirsiniz

Artık görüşmediğiniz bir arkadaşınızın veya eski sevgilinizin şu anda ne yaptığını bilmeniz, merak duygunuzu büyük ölçüde giderir. Ancak bunu sosyal medyadan sürekli kontrol ve takip etmek bir şeyleri geride bırakmanızı engeller ve devam etmenizi zorlaştırır. Sosyal medya detoksu size en çok bu konuda güzel bir alan yaratır. Bazen uzak kalmak en iyisidir! 

6) Günde minimum 1 saat 40 dakika kazanmanızı sağlar 

Yapılan araştırmalar ortalama bir sosyal medya kullanıcısının günde neredeyse 2 saatini sosyal medya ile harcadığını gösteriyor. Kendinize kısa bir süreliğine sosyal medyasız bir ara yaratmak günde size 2 saat kazandıracak.

Unutmadan; sosyal medya detoksu mutlaka uzun bir süre sosyal medyadan uzak kalmak veya tüm uygulamaları silmek demek değildir. Kişi, kendi detoksunu kendi düzenleyebilir ve adını “detoks” koymak zorunda da değildir. Zira aşırıya kaçılmadığı sürece sosyal medyayı fayda ve ilham için de kullanabilmemiz mümkün!

Esinlenilen Kaynak: Lifehack