​SÖMESTRDE ÇOCUĞUNUZA EĞLENCELİ BESLENMEYİ HEDİYE EDİN

DYT. Damla ARSLAN
Tüm Yazıları
Beslenme; sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek, vücudun gereksinimi olan besin öğelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak için bilinçli yapılması gereken bir eylemdir.

Beslenme anne karnında başlayıp, yaşamın sonlanmasına kadar geçen her süreçte yaşamımızın vazgeçilmez bir parçasıdır. Çoçukluk döneminde ise beslenmenin yeri ve önemi oldukça fazladır. Çocuğa temel beslenme bilgilerinin ve beslenme ile sağlık arasındaki ilişkileri öğretmek ve sağlıklı olabilmek için yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırmak bu yaşlarda çok önemlidir.Yemekler düzenli olmadığında çocuklar gün boyunca daha fazla abur cubur tüketirler ve bu nedenle de yemek zamanında aç olmazlar ve iştahsızlaşırlar. Bu yüzden çocuklar düzenli bir beslenme programı içinde beslenmelidirler. Çocukluk döneminde çocuk anne ve babasını örnek alır sofrada oturma düzenini, kendi başına yemek yemeyi öğrenir. Çocuklarınızı yemekle ödüllendirmek veya yemeği ile cezalandırmak gibi davranışlarda bulunmanız çocuğunuzun ileride oluşacak olan beslenme alışkanlığını etkileyeceğinden dolayı bu tür davranışlardan kaçınınız. 

Sizin ve çocuğunuz için sömestr iyi bir zamanlama dilimi olabilir. Sürekli ders çalışan, ödev yapan, kitap okuyan çocuğunuzun üzerindeki stresi biraz da olsun hafifletmek istemez misiniz ? Tatildeyken çocuğunuza erken yat, TV izleme, ders çalış gibi baskılar kurmak yerine çocuğunuzla birlikte daha çok vakit geçireceğiniz bu yarı yıl tatilinde birlikte sağlıklı tarifler deneyerek hem mutfakta eğlenceli zaman geçirmiş olursunuz hem de sevebileceği besinleri tüketmesine imkan sağlarsınız. Böylece fast food veya şekerli besinler gibi abur cuburları tüketmesini engellemiş olursunuz. Sizlere çocuğunuz ile birlikte yapabileceğiniz eğlenceli tarifleri yazımın devamında bulabilirsiniz.

MUTFAKTA TATİL VAR! 

Sabah kahvaltısı çocuklar için oldukça önemlidir. Kahvaltı yapmayan çocuklarda dikkat dağınıklığı, yorgunluk, baş ağrısı ve zihinsel performansta azalma olmaktadır. Çocuğunuza hazır alınan poğaça, açma gibi sağlıksız hamur işleri yanında kutu meyve suları veya asitli içecekler ile beslemeniz çok yanlıştır. Süt, yumurta, zeytin, domates, salatalık gibi gıdalar  ile çocuğunuzla beraber sıkabileceğiniz taze portakal suyu oldukça besleyici bir kahvaltı olacaktır.

Ara öğünlerde mutfakta daha çok vakit geçirmeniz adına  beraber yapabileceğiniz sağlıklı ve besleyici tam buğday unlu simit, poğaça, kek, kurabiye gibi tarifleri deneyebilirsiniz. Yazının sonunda sizin için kakaolu muffin tarifi bulunmaktadır. Böylece çocuğunuzu mutfakta meşgul ederek hem televizyondan uzak tutmuş olursunuz hem de TV karşında tüketebileceği cips,şekerleme gibi yüksek kalorili ve sağlıksız atıştırmalıkları tüketmesini engellemiş olursunuz. Ayrıca sizinle geçireceği eğlenceli vakit sayesinde hem besleyici hem de lezzetli bu gibi tarifleri afiyetle tüketecektir.

Hamburgeri kim sevmez ki? Yetişkinler dahil hemen hemen herkes fast food sever, peki çocuklar neden yemesin? Tabi ki dışarıda güvendiğiniz bir restoranda tam buğday unlu, çavdarlı, kepekli ekmek ile yapılmış fırınlanmış veya ızgara edilmiş kırmızı et ve soslanmamış şekilde yanında ayran ile çocuğunuzu sevindirebilirsiniz. Ya da evde çocuğunuzla birlikte hazırladığınız köfteyi ve yanında patatesleri fırına sürüp tahıllı ekmek ile servis edebilirsiniz. 

Çocukluk döneminde karbonhidratlar büyüme ve gelişmeyi desteklediği için oldukça önemlidir. Kepekli makarna, kepekli pirinç, bulgur, kinoa gibi tam tahıllar içeriğindeki kompleks karbonhidratlarla kan şekerini dengede tutar, tatlı isteğini azaltır. B1, B6 ve niasin B2, B12 ve C vitaminleri ile demir, kalsiyum, folik asit ve çinko içermesiyle meyve ve sebze gibi vitamin, mineral kaynağı olan tam tahıllar, sindirim sistemi kanserlerine karşı koruyucudur, yüksek lif içeriğiyle doygunluk hissi vererek kilo kontrolünü sağlar ve çocuğunuzu obeziteden korur. Akşam yemeğinde mutfakta beraber hazırlayacağınız domates soslu harfli makarnalar ile çocuğunuzun eğlencesine eğlence katın.

Yapılan araştırmalar son yıllarda çocuklarda meyve ve sebze tüketiminin azaldığını bunların yerine yağlı, şekerli atıştırmalık paketli ürünler ile fast-food tüketiminin arttığı gözlemlenmiştir. Çocuğunuzun ara öğünlerinde süt veya süt ürünleri (ayran, yoğurt, kefir gibi) yanında mutlaka taze veya kuru meyve tüketmesine özen gösterin. Ne yapsamda yemiyor diyorsanız benden size tavsiye bir bardak süt ile 5 adet çilek (mevsimi değilse başka bir meyve kullanabilirsiniz) ve yarım küçük muzu birlikte robottan geçirin tadı enfes milkshakeniz hazır!

AİLEMİN KARNE HEDİYESİ SAĞLIKLI TARİFLER

Yemek zamanı iyi bir aile zamanıdır çünkü çocuklara besleyici besinleri yemelerini söylemekle bunu göstermek çok daha farklı etki yaratmaktadır. Hem de bu onlara sosyal davranış için olumlu bir model oluşturur. Çocuğunuza, ne kadar yiyeceklerine karar verme konusunda şans tanıyın.

Çocuğunuza öğünleri planlaması ve yemekleri hazırlaması için fırsat verin. Onun yemek yemesini zevkli hale getirmek ve besinleri sevdirmek için besinleri onları neşelendirecek şekilde servis etmeye çalışın. Çocuğunuzla mutfakta daha çok vakit geçirin ve yemeği eğlenceli hale getirmek için her türlü çabayı gösterin. Hareket etmesi azalan çocuğunuzla bol bol oyun oynayın veya birlikte çeşitli hareket edebileceği aktivitelerde bulunun.

KAKAOLU MUFFİN

Malzemeler:

1 çay bardağı süt 

2 yumurta

1 paket kakao

6-7 adet hurma

1 adet muz

1 su bardağı tam buğday unu

1 su bardağı yulaf unu 

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

1 yemek kaşığı chia tohumu

1 avuç çiğ fındık

1 avuç çiğ badem

1 tatlı kaşığı şekersiz organik fıstık ezmesi

HAZIRLANIŞI

Hurmaları sıcak suda 15 dk bekletip çekirdeklerini ayırınız. Hurma, muz, badem, fındık, fıstık ezmesi ve chia tohumunu blender’dan geçiriniz. Sütün içinde kakaoyu karıştırınız. Yumurtayı güzelce çırpıp sütü ekleyin ve karıştırın. Blender’dan geçirdiğiniz malzemeleri ekleyip karıştırınız. En son unu, yulaf ezmesini ve kabartma tozunu ekleyip karıştırın. Muffin kaplarında 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişiriniz.