Vakıf Katılım web

​ŞİMDİ İŞ YAPMA ZAMANI

Yıldıray GÖKKAYA
Tüm Yazıları
Tabii hep konuttan bahsedecek değiliz, kaldı ki gayrimenkul sektörü sadece konutlardan oluşmuyor.

Tabii hep konuttan bahsedecek değiliz, kaldı ki gayrimenkul sektörü sadece konutlardan oluşmuyor. Ofis ve mağaza diye bildiğimiz ticari gayrimenkuller de önemli bir yatırım kalemi ve bugünlerde markalı projelerde yeni ofis ve mağazalar da piyasaya sürülmeye başladı. Bazıları satın almak bazıları da kiralamak için önemli alternatifler sunuluyor ve bir bakıma, büyümeye devam eden ekonomi için proje geliştiren şirketler yatırımcılara 'şimdi iş yapmak zamanı' mesajını aslında bu yolla vermiş oluyor.

Sizler için kısaca projelere bir göz atalım dedim:

Fikirtepe'de Obaköy Gayrimenkul ve Haldız İnşaat iş birliği ile hayata geçirilen Transform Fikirtepe'nin ofisleri satışa sunuldu. 22 bin 446 metrekare arsa üzerinde, 4 blokta toplam 1080 bağımsız bölüm ve 12 ticari birimin yer aldığı projede satışa çıkan 480 bağımsız bölümden 230'unu oluşturan ofislerde, metrekare fiyatları 8 bin ile 12 bin lira arasında değişiyor. Projedeki 250 konutun metrekare fiyatları ise 7 bin liradan başlıyor, 12 bin liraya kadar çıkıyor.  Şirket ayrıca 'Proje Sensin' uygulamasını devreye soktu. Bu uygulamayla projedeki ev, ofis ve ortak kullanım alanları, projeden mülk alanların isteğine göre şekillenecek.

Ağaoğlu’nun Maslak’ta inşa ettiği 2 milyon metrekare inşaat alanı ile Avrupa’nın en büyük karma yaşam projesi Maslak 1453’te kiralık mağaza ve dükkânlara yoğun yatırımcı ilgisi devam ediyor. Şu ana kadar kiralamaların yüzde 20’si tamamlandı. 2018 yılı sonuna kadar yüzde 90 doluluk oranı hedefleniyor. Geleneksel alışveriş merkezlerinde bulunan markaların yanı sıra bulundukları caddelerde ün yapmış ve gençler tarafından çokça tercih edilen yeni konsept markalar da projede yer alacak. 4 bin 200 dairenin ve 120 bin m2 ofis alanının sahiplerine teslim edildiği projede 10 bin 500 kişi yaşıyor. Önümüzdeki 6 ay içerisinde yaşayan sayısı 15 bin kişi olacak. 3 ay çerisinde 20 marka ile daha sözleşme imzalanacak. Nişantaşı Üniversitesi ve Beykent Üniversitesi öğrenci ve akademisyenleri, Maslak 1453 konut ve ofislerindeki genç nüfus ve Türkiye’nin en büyük Merkezi İş Alanı olan Maslak’ta çalışan beyaz yakalılar için tüm zevklere hitap edecek bir gastronomi ve eğlence merkezi olmayı hedefliyor. Bu nedenle kiracı ve marka konusunda çok seçici davranılıyor.

Türkiye’de ilk kez ‘Örnek Ofis’ uygulamasıyla satışa sunulan Deluxia Park Business projesinde, KDV ve faiz yükü yılbaşına kadar Teknik Yapı tarafından karşılanıyor. Rekabetçi fiyatlarla satışa sunulacak A Plus ofislerde metrekare fiyatı 7.700 liradan başlıyor

Sadece ofis ve ticari ünitelerden oluşan Deluxia Park Business  ile ilgili bilgi veren Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, Anadolu Yakası’nda Ataşehir ve Fikirtepe gibi finans merkezlerine alternatif arayışına girenlerin ulaşım avantajına sahip Kartal ve Maltepe’de yoğunlaştığına vurgu yaptı. Durbakayım “sektörde aylardır dizginlenen fiyat artışını bu projemize yansıtmadık. Buna ek olarak yılbaşına kadar gerçekleşecek satışlarda KDV’yi de biz üstlendik. Ayrıca bazı vadelerde de faiz yükünü de sıfırladık. Tüm bunları üst üste koyduğumuzda projenin kazandırma potansiyelinin ne kadar yüksek olduğu ortaya çıkıyor” açıklamasını yaptı. Bire bir örnek daire kavramını Uphill Court projesiyle sektöre taşıyan Teknik Yapı, bu kez de ‘Örnek Ofis’ ile sektörde yeni bir akım başlatıyor. Projede yer alan A plus ofisler için satış merkezinde örnek ofis hazırlayan Teknik Yapı, kalite ve kullanım alternatiflerini bire bir gösterecek. 

Elbette ki yatırım seçenekleri bunlarla sınırlı değil. Konuyu anlatmak üzere İyi örneklerden bazılarını aktardım. Ama asıl vurgulamak istediğim konuyu geçtiğimiz günlerde Fertaş AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Yıldırım dile getirdi. Yıldırım,  konutlarda sağlanan kredi kolaylığının ticari projelerde de uygulanması gerektiğinin altını çizdi. Ofis alacak olan yatırımcılara kolaylık sağlanmadığını anlatan Yıldırım “Yatırımcıları teşvik etmek gerekiyor” dedi.

Gerçekten de şu anda ofislere daha çok ihtiyaç var. Ülke adına teknolojiye daha fazla yönelip üretimlerin artması gerektiği için ticari kredi oranlarının daha düşük olması gerekiyor. Ticari kredilerle konut kredileri arasındaki fark ortadan kalkarsa yeni işyerlerinin açılması ve ülkenin üretim imkânları daha yüksek olacaktır.