SHAKİRA HAPSE Mİ GİRİYOR?

Micheal KUYUCU 06 Haz 2022

Micheal KUYUCU
Tüm Yazıları
Dünyaca ünlü pop yıldızı Shakira'nın İspanyol mahkemeleri ile başı dertte.

Dünyaca ünlü pop yıldızı Shakira’nın İspanyol mahkemeleri ile başı dertte. Shakira’nın suçu vergi kaçakçılığı.

İkamet adresi başka oturduğu yer başka

İspanya’da ilk olarak Aralık 2018’de yapılan davada İspanyol savcıların Shakira’yı 2012 ile 2014 yılları arasında kazandığı gelirler üzerinden 15,5 milyon dolar vergi kaçırdığını iddia etmişti. Davanın görülmesinden hemen sonra Shakira vergi kaçırmadığını söyledi. Ancak işin ilginç tarafı İspanyol savcıların Shakira’nın ikamet adresinden hareket ederek Shakira’nın Bahamalar’da resmi ikametgahı olmasına rağmen çoğunlukla İspanya’da yaşadığı iddiasıyla İspanya Devletine vergi mükellefi olduğunu iddia ediyor.

Üç yıl araştırma yapıldı

İspanya’da yapılan son davada delillerin Shakira’nın İspanya’da daimî ikametgahı olduğunu gösterdiğini ve belgelerin başka bir ülkede vergi amaçlı ikamet ettiğini kanıtlamadığını da söyledi. Yargıç Marco Juberías’ın üç yıllık soruşturmanın devamı ve yargılamaya geçilmesi için soruşturma evresinde toplanan delillerde yeterli şüphe bulunduğunu tespit ettiğini söyledi.

Yeniden yargılanma başlıyor

Bütün bunlar yaşanırken, Shakira ve ekibi bütün iş yaptığı ülkelerde vergilerini eksiksiz bir biçimde ödediğini söylerken yargıç Juberias’ın bu raporu Kolombiyalı şarkıcı Shakira’nın vergi kaçakçılığı davasındaki temyiz başvurusunun reddedilmesine neden oldu. Şimdi yargıcın daha önce pop yıldızının devlete karşı mali yükümlülüklerinden kaçınmış olabileceğine dair yeterli kanıt olduğuna karar vermesi nedeniyle yargılama devam edecek. İşin ilginç tarafı eğer bu davada Shakira vergi kaçakçılığından suçlu bulunursa İspanya’da para cezası ve hatta hapis cezası bile alabilir.

Elif Sanchez sürprizlerle dolu bir albüm hazırladı

Son yıllarda yetişen en başarılı kadın vokallerden biri olarak dikkatleri çeken Elif Sanchez, 11 Grammy Ödüllü 20'den fazla altın ve platin plak sahibi dünyaca ünlü besteci, gitarist ve prodüktör Javier Limon prodüktörlüğünde 11 şarkıdan oluşan 2.albümü “MI VOZ”u Pasion Turca etiketiyle yayınladı.

Elif Sanchez’in 11 eserden oluşan ikinci albümünde 7 orijinal Javier Limon şarkısı, “Dos Gardenias” ve “Perfidia” olmak üzere 2 adet İspanyolca cover, Kenan Doğulu ile düet olarak seslendirdiği “Vuelve (Kurşun Adres Sormaz Ki)” ve İspanyolca seslendirdiği “Amanecer (Gel Ey Seher)” yer alıyor.

Elif albümünün ortaya çıkışını şöyle anlatıyor: “İlk albümümü Ekim 2021'de çıkardım ve albümün en sonunda bir İspanyolca şarkım vardı. Fikrini sormak için Javier'e gönderdim ve çok beğendi. Bir sonraki albümü yapmayı çok istediğini söyledi. Aylarca çalıştıktan sonra gurur duyduğum güzel bir albüm çıkardık. Javier harika şarkılar yazdı ve ben de yürekten söyledim. Bu albümle dünyanın farklı bir yerine gittim ama her zaman yaptığım gibi evimi de yanımda götürdüm. İspanyol müziğini kendi tarzımla zevkli bir şekilde harmanladık. Bence bu albümü bu kadar özel yapan da bu, topraklarımın kokusunu da hissetmeniz” diyor.

Suat Suna kiminle hangi klasiğini cover’ladı?

Suat Suna proje albümünün ikinci şarkısını yayınladı. Hülya Avşar’ın yorumu ile ilk kulaklara giren “Yalan Değil” şarkısını proje albümünün ikinci şarkısı olarak seçen Suat Suna, bu şarkıda Deniz Seki ile düet yaptı. Proje albümünün ilk şarkısı olarak “Aramızda Uçurumlar” ı seçen ve bu şarkıda Fatma Turgut’la beraber feat. yapan Suat Suna ikinci çıkış şarkısı “Yalan Değil”de İskender Paydaş’ın düzenlemesi ile çok güzel bir sound yakaladı. Suat çok iyi bir müzisyen, uzun süre albüm yapmadı. Bir diğer yönü olan eğitmenliğe zaman ayırdı. Ben bu proje albümünü bekliyordum, biraz ağır ilerlese de iyi ilerliyor. Deniz Seki’nin hisleri “Yalan Değil”e geçmiş. Çok güzel bir feat düet oldu, mutlaka dinlemenizi tavsiye ediyorum.

Dijital müziğin Patron’una dikkat!

Bu rapçi çocuklar dijital dünyada büyük işler yapıyor. Özellikle gençlerin müthiş ilgisini çekiyor. İzlenmelere ve tıklanmalara ara ara bakıp bu başarılara şaşırıyorum. Mesela bunlardan biri rap müzikte ciddi başarılara imza atan Patron. Patron ismi gibi dijital müziğin patronu olmuş, “Hırsız” isimli son şarkısının klibi YouTube Trend Videolar Listesi'nde ilk 10'a girmeyi başarmış. Bunu üç günde başarmış. Spotify'da 1.8 milyon aylık dinleyici ve 1 milyon takipçi ile Türkiye'nin en çok dinlenen sanatçılarından biri olmayı başardı. Bu çocukların bu başarıları çok ciddi başarılar. Bu rakkamları bugün popçular çok zor yakalıyor. Belki radyolar, televizyonlarda onların şarkıları fazla yayınlanmıyor ama dijital medyada rapçiler fırtınalar estirmeye devam ediyor.

Mavi hayatın “Mana”sını anlatıyor

“Umduğum Gibi”, “Odalardan ve Gizli”, “Çıplak” adlı single’ları ile 2021 yılından itibaren ardı ardına şarkılar yayınlayan Mavi yeni şarkısı “Mana”yı yayınladı.

"Mana" şarkısında Mavi, hedef tahtasına materyalist dünyaya teslim olmuş ve duygularını yitirmiş bir karakteri anlatıyor. Mavi şarkısını “ilgi ve şatafatla beslenen bu kimselerle yolu talihsizce kesişen insanlar için de bir dertleşme şarkısı gibi "Mana" yorumunu yapıyor.

Sözü ve müziği Mavi’nin kendisine ait olan “Mana”nın düzenlemesi Efe Demiral'ın imzasını taşıyor. Yerli motiflerin, renkli synth dünyası ve güçlü ritimlerle birleştirilmesi sonucu düzenleme anlamında da söylediğini sakınmayan bir alternatif pop şarkısı ortaya çıkmış.

Mikis Theodorakis orkestrası Türkiye’de nerede konser verecek?

Dünyaca ünlü Yunanlı müzisyen Mikis Theodorakis’i yaşatmak için kurulan Mikis Theodorakis Orkestrası Türkiye’ye geliyor.

Eserleri Yunanistan’ın kültür mirası haline dönüşen ve 2021 yılında vefat ettikten sonra arkasında, oda müziği, opera, senfoni ve binden fazla şarkıdan oluşan dev bir katalog bırakan Mikis Theodorakis’i kurulan Mikis Theodorakis Orkestrası 9 Ağustos’ta İstanbul Vadi’de,  10 Ağustos’ta İzmir Kültürpark Açıkhava Tiyatrosunda müzikseverle buluşacak.

Theodorakis ile beraber çalışan müzisyen ve arkadaşları tarafından kurulan Mikis Theodorakis Orkestrası sanatçının en önemli bestelerinin yanı sıra onun dünyaca ünlü “Zorba” adlı eserinin dinleme fırsatı verecek.

Müzik ve konser deyince akla hemen dımtıs dımtıs şeyler gelmesin. Arada kaliteli ve usta müzisyenlerin etkinliklerine de gitmek lazım. Çünkü iyi müzisyenlerin konserleri kulaklarımızın kötü müzikleri anlamasını sağlar.

Rafet El Roman hangi TV’de program hazırlayacak?

TRT Türk, yurt dışında yaşayan Türklere, soydaş ve kardeş topluluklara özel olarak hazırladığı yeni içeriklerini ve programları açıkladı. Bu programlardan biri de Rafet El Roman’ın hazırlayıp sunacağı “Rafet El Roman ile Her Şey Yolunda” adlı program.

Rafet El Roman’ın ünlü konuklarını şehrin belli bir noktasından arabasına aldığı ve Avrupa sokaklarında dolaşarak sohbet edeceği “Rafet El Roman ile Her Şey Yolunda” programında, konukların yaşamlarından kesitler, Avrupalı Türklerin hayatlarıyla ilgili ilginç ve güncel konular ele alınıyor. “Rafet El Roman ile Her Şey Yolunda”, cumartesi günleri saat 20.00’de TRT Türk’te yayınlanacak.

Dedenin şiirini kliplendirdiler

“Antroposen 001” adlı albümleri başarısına devam eden Türkçe alternatif rock müziğinin MTV ödüllü öncü grubu maNga, albümün ilk klibini ‘El Aman’ adlı şarkısına çekti.

Sözleri grubun solisti Ferman Akgül’ün büyük dedesi ünlü halk ozanı Aziz Üstün imzası taşıyan şarkının müziği maNga’ya düzenlemesi Ferman Akgül ve Yağmur Sarıgül’e ait. Şarkının prodüktörlüğünde ise gruba Demir Demirkan eşlik etti.

maNga’nın solisti Ferman Akgül “Büyük dedem Aziz Üstün, Aşık Veysel’in saz arkadaşı, bu şiir de yıllar önce dedem tarafından kaleme alındı ve nesiller sonra Antroposen 001 albümümüzde kendine yer edindi.”

Temasında insanlık ve doğa duyarlılığını temel aldıkları “Antroposen 001” ile aynı zamanda Türkiye’nin birçok kentinde turnelere katılan başarılı grup, konserlerde çektikleri görüntüleri kliplerine ekledi. Klip için özel olarak çekilen performans görüntüleri ve doğal kaynakların resmedildiği sekanslarla bütünleşen projenin yönetmenliğini İlke İşisağ üstlendi.

7. Nilüfer Caz Festivali starta hazır

Nilüfer Belediyesi'nin “2022 İklim Yılı” yaklaşımından ilham alarak bir festival tasarladı. 23 Haziran – 3 Temmuz 2022 tarihleri arasında, 14 konserin gerçekleşeceği 7. Nilüfer Caz Festivali Balat Atatürk Ormanı, Atlas Köy ve Akçalar göl kıyısı gibi doğayla iç içe alanlarda yapılacak. Festivalde; Birsen Tezer, DJ Amir-Jazzanova, Burhan Öçal’s Jazz Dream, Yazz Ahmed, Taksim Trio, Sarp Maden, Deniz Tekin, Elif Sanchez, Deniz Taşar, Umut Uslusoy Band, Saynur Eren, Süreyya Soyak Trio gibi isimler sahne alacak.