Vakıf Katılım web

SERÜVEN BAŞLIYOR

Fehmi KETENCİ 15 Tem 2022

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Futbolumuzda Süper Ligimiz 2022-2023 sezonuna, başta TFF ve yenilenen tüm kurulları ile yeni sezona başlama heyecanı daha şimdiden tüm kulüplerimizi sarmış durumda.

      Futbolumuzda Süper Ligimiz 2022-2023 sezonuna, başta TFF ve yenilenen tüm kurulları ile yeni sezona başlama heyecanı daha şimdiden tüm kulüplerimizi sarmış durumda. Süper Lige yeni çıkan takımlarla birlikte İstanbul takımlarının sayısı sekize çıktı. Bu arada, geçtiğimiz yıl Süper Lig’de iki takımla temsil edilen İzmir; Altay ve Göztepe’nin bir alt lige düşmesiyle bu yıl yoluna Süper Ligi’in dışında devam edecek.

      Bu arada belirtmeden geçmeyelim; Eyüpspor, İstanbulspor ve Ümraniyespor Süper Lig’e yükselen İstanbul takımları oldular. Bir zamanlar İstanbul-Anadolu takımları ayırımı ile anılan Süper Ligimiz uzunca yıllardır bu özelliğinden uzaklaşmıştı. Eyüpspor, İstanbulspor ve Ümraniyespor’un Süper Lig’e yükselmesiyle yıllar sonra Istanbul takımları sayısal olarak eşitliği sağlamış durumdalar. Görünen o ki, bu yıl Süper Lig’de İstanbul-Anadolu takımları arasındaki kıyasıya mücadele iyice öne çıkacak gibi görünüyor. Bu arada; Anadolu takımlarının mali açıdan daha da güçlenmiş olmaları, kurabildikleri güçlü kadroları ile Süper Lige büyük heyecan katacaklarını da unutmayalım.

      Mehmet Büyükekşi Başkanlığı’ndaki yeni TFF, kucağında bulduğu sorunlara çözüm bulma konusunda yoğun çaba içinde görünüyor. Yeni başkan işe hızlı başladı diye yazmıştık geçen haftaki yazımızda.

      Bekleyen sorunlardan ilki olan Yayıncı Kuruluş sorunu, Digitürk Bein Media Group ile iki yıl daha anlaşma yapılarak-belirlenen rakam kulüpleri pek mutlu etmese de-çözüme kavuşturuldu.   

      Önemli sorunlardan bir diğeri ise; liglerde takım kadrolarında yer olacak yabancı oyuncu sayılarıydı. Bu konuda da düzeleme yapıldı. Yapılan açıklamada; Süper Lig Kulüpleri’nin A Takım Listesinde bulunduracağı en fazla 14 yabancı kuralı devam edecek. imzalanmış olan sözleşmeler tescil edilecek. Transfer dönemi bitiminde ise; A Takım Listesine yazılacak 14 yabancı futbolcu dışında kulübe tescili devam eden yabancı futbolcular, müsabakalarda oynayamayacağı gibi, herbir futbolcu için kulüpler federasyona 500.000 TL alt yapı fon bedeli ödeyecekler.

      2022-2023 sezonunda A Takım Listesinde 8 yabancı uyruklu oyuncu bulundurma kuralı devam edecek, ancak kulüpler sadece yeni transferlerindeki yabancı uyruklu oyuncularını tescil ettirebileceklerdir.

      Yeni sezon öncesi tescil işlemleri de belli oldu. Buna göre; Futbol Sezonunda Birinci Transfer ve Tescil Dönemi 17 Haziran 2022 tarihinde başlayıp, 8 Eylül 2022 tarihinde sona erecek ve İkinci dönem ise; 12 Ocak 2023 tarihinde başlayıp, 8 Şubat 2023 tarihinde sona erecek. 2022-2023 Futbol sezonu 5, 6, 7 ve 8 Ağustos tarihlerinde yapılacak maçlarla başlayacak ve 21 Kasım-18 Aralık 2022 tarihlerinde Katar'da düzenlenecek 2022 FIFA Dünya Kupası nedeniyle 13 Kasım Pazar gününden itibaren lige ara verilecek. 23 Aralık'tan itibaren tekrar devam edilecek sezon, 28 Mayıs 2023'te sona erecek.

      Yeni sezonla ilgili belirlenenler bunlar.

      Özellikle Süper Lig takımlarımızdan UEFA kupalarına katılacak olanlar yeni kadro oluşturma çalışmalarını, UEFA’ya bildirecekleri 25 kişilik kadrolarını bu akşama kadar bildirmek üzere tamamladılar. Bunlardan, Şampiyonlar Ligi gurupları öncesi bir eleme oynayacak Tranzonspor, iki eleme oynayacak Fenerbahçe ve UEFA Kulüpler Kupası ve Konferans Ligi’ne katılacak takımlar oynayacakları ilk karşılaşmaları için hazırlıklarına başlayacaklar.

      Bunlardan en çok çaba gösterenlerden birincisi, yaşadığı sorunları ve yeni kadro oluşturma çalışması ile öne çıkanı, özellikle Mesut Özil ile ilgili bir İsmail Kartal’ın başlattığı ve Başkan’ı zorlayan arap saçına dönen, kapris ve bilinmeyenin yarattığı gereksiz sorundan başka bir şey gibi görünmeyen, nedeninin hala net olarak açıklanamadığı, menajerinin net konuşmamasına rağmen, Fenerbahçe’den gelen açıklamaya göre, karşılıkla anlaşma ile yollar ayrıldığı söylenen Mesut Özil sorunu hala net olarak çözülememiş, kadrosundaki yabancı oyuncu fazlalığındah kurtulamamış olarak görünen Fenerbahçe’de karmaşadan kurtulabilmiş değil. Transferleri konusunda net bilgiler bazı spor basınında yansıyanlardan öğrenilir durumda. Ben sayamadım. Bu spor medyalarına göre Fenerbahçe şimdiye kadar 20 kişiyle görüştü. Şu an net belli olan beş-altı isimle tam anlaşma yapılabilmiş durumda. Ancak, yabancılarla ilgili kocaman bir sorun olarak görünen kadro şişkinliği tıkanıklığını hala çözümleyememiş bir Fenerbahçe, tarftarlarının kafasını da oldukça karıştırmış durumda.

      Ali Koç’un Futbol Kulupleri Vakfı Başkanlığı’na seçilmesi ve yoğunluğunun daha da artmış olmasını düşünürsek kafasının karışık olmaması mümkün değil.. 

     Süper Ligimizde son durum bilgilerinin bazıları bunlar. Görünen o ki daha yazacak çok şeyimiz var.