Vakıf Katılım web

SENİ BULDUM YA!

Berk MÜHÜRDAROĞLU
Tüm Yazıları
Sinemamızın auteur yönetmenlerinden Reha Erdem'in merakla beklenen yeni Seni Buldum Ya!

Sinemamızın auteur yönetmenlerinden Reha Erdem’in merakla beklenen yeni Seni Buldum Ya! 13 Mart’tan itibaren ilk kez ve sadece MUBI’de seyirciyle buluşuyor. Reha Erdem’in yazıp yönettiği, yapımcılığını Ömer Atay ve Serra Ciliv’in üstlendiği, 2020 Nisan ayında, karantina altındaki İstanbul’da Zoom üzerinden çekilen kara komedi Seni Buldum Ya!, karantinayı fırsat bilen iki dolandırıcının ve ağlarına düşürdükleri insanların yaşadığı trajikomik olayları konu alıyor. Seni Buldum Ya!, evlere hapsolduğumuz bir dönemde, her türlü kısıtlamanın sanatsal yaratıcılığı ateşleyebileceğinin en güzel örneklerinden. Reha Erdem bir kez daha insanlığımıza ayna tutarken, unutmaya yüz tuttuğumuz şeyler olan umuda, dansa ve neşeye de bolca yer açıyor. Oyunculara özel yazılmış roller. İnsanların maskesiz evden çıkamayacak hâle geldiği bir dünyada geçen ve masumun suçluya, suçlunun da masuma dönüştüğü Serkan Keskin, Nihal Yalçın, Bülent Emin Yarar, Ezgi Mola, Taner Birsel, Tilbe Saran, Esra Bezen Bilgin, Tansu Biçer ve Ecem Uzun’u ilk kez aynı projede bir araya getiriyor. Seni Buldum Ya! seyircisi, oyuncuları özel olarak kendileri için yazılmış rollerde, kendi evlerinde izleme fırsatı yakalayacak. Seni Buldum Ya!, 13 Mart 2021 tarihinden itibaren sadece MUBI‘de

HASANKEYF YEŞİLLENİYOR

Tarihi ilçede Yeşil Kuşak 2 Projesi kapsamında 10 bin adet fidanın toprakla buluşturulması hedeflenen alanda incelemelerde bulunan Hasankeyf Kaymakam Şenol Öztürk, proje kapsamında 3 bin adet boylu elder çamı, mavi servi ve diğer süs bitkileri dikme çalışmalarının başlatıldığını sölyedi. Ayrıca sahanın üst yamaçlarına da bin 250 adet meşe tohumu ekimi yapıldığını kaydeden Kaymakam Öztürk, "Hasankeyf 2 köprüsünün giriş ve çıkışları ile Gercüş istikameti çıkışında bulunan teraslar üzerine Karayolları Bölge Müdürlüğü iş birliğinde 3 bin adet mavi servi ile elder çamı fidanı dikilecektir. Çalışmalar devam etmekte olup, mart ayının 15’ine kadar bitirilmesi planlanmaktadır. Orman İşletme Müdürlüğümüz ile diğer müşterek kurumlar arasında yapılan dayanışma ve iş birliği neticesinde yeni yerleşim alanı olarak tesis edilen Hasankeyf ilçemizin daha yeşil ve daha yaşanır bir görünüme kavuşması adına eldeki bütün imkanlar kullanılmaktadır" dedi.

TÜRKER İNANOĞLU'NDAN ACISIYLA TATLISIYLA YEŞİLÇAM ANILARI

Yeşilçam’ın efsane ismi Türker İnanoğlu, sinemada geçen 64 yılını, biriktirdiği anıları bir kitapta topladı ‘Sinemaya Adanmış Bir Ömür: Türker İnanoğlu-Acısıyla Tatlısıyla Yeşilçam Anıları’ tam bir yıldızlar geçidi. Türker İnanoğlu, bu kitabında 1957'de, Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksekokulu'nda öğrenciyken “yönetmen yardımcısı” olarak adım attığı Yeşilçam'da, yaşadıklarını, tanık olduğu ilginç olayları, hangi yıldızları keşfettiğini, Erler Film'i nasıl kurup bugüne getirdiğini en ince ayrıntısına kadar anlatıyor. Başarıları kadar azmi ile de herkese örnek olan Türker İnanoğlu'nun kitabındaki Yeşilçam anılarının bazılarını özetledik… İnanoğlu anlatıyor… Kitabın en can alıcı yeri ise 4 Yapraklı Yonca bölümü... “Hülya Koçyiğit, Susuz Yaz'daki rolüyle bir anda zirveye çıkmıştı. Onunla, Aşk Mücadelesi filminde çalıştım. Hülya sinemaya adım attığında Yeşilçam'ın 3 star kadını vardı. Türkan Şoray, Filiz Akın, Fatma Girik… Bunlara Hülya da dahil olunca sayı dörde çıktı. Bu kadro Yeşilçam'ın 4 Yapraklı Yoncası olarak anıldı uzun yıllar… Filiz Akın, kolejli, zengin bir aile kızıydı… Hülya Koçyiğit zavallı, çaresiz, kimsesiz genç kızı veya genç kadını temsil ediyordu. Fatma Girik erkek gibi, mert, sağlam kadındı. Varoşların belalı erkek Fatma'sıydı. Türkan Şoray, sosyetik olandan entelektüele, bar-pavyon kadınından varoşlarda yaşayana kadar her kesimi sinesine toplamıştı. Her rolde oynayan, her kalıba giren bir stardı.” Cüneyt Arkın ve Gülşen Bubikoğlu Ayrı Dünyalar filminde birlikte oynadı. İnanoğlu, 47 yıllık eşi Gülşen Bubikoğlu ile tanışmalarını anlatıyor: Gülşen Bubikoğlu, 1973'te Ses Dergisi'nin yarışmasıyla starların arasına katıldı. Birlikte 3 film yaptık, 1974'te evlenmeye karar verdik.

Sözünü ettiğim dönemlerde (60'lar) Türk basınında iki önemli dergi vardı: Ses ve Hayat… Ses, zamanında sinemamıza birçok star kazandırdı. Hülya Koçyiğit, Ajda Pekkan, Necla Nazır, Tamer Yiğit, Selda Alkor, Ediz Hun… İşte Gülşen Bubikoğlu da 1973'te Ses yarışmasıyla bu starların arasına katıldı.

85 yaşında işinin başında proje üretiyor

‘İlk'lerin adamı diye de ünlenen yönetmen, yapımcı, işletmeci olarak yüzlerce filmde imzası olan Türker İnanoğlu, bugün 85 yaşında… Ciddi sağlık sorunları yaşayan Türker İnanoğlu, hâlâ işinin başında ve yeni projeler üretiyor.

GÜNÜN SÖZÜ

GENÇ BİLEBİLSEYDİ, YAŞLI YAPABİLSEYDİM. 

SIGMUND FREUD