SEÇMENİN ESAS DERDİ EKONOMİ

İlnur ÇEVİK 23 May 2018

İlnur ÇEVİK
Tüm Yazıları
Vatandaş Osman dertli… Ülkede ekonomik kriz olduğuna inananların sayısı yüzde 57'yi buluyor… Yani seçimleri etkileyecek en önemli faktör ekonomi.

MAK Danışmanlığın yaptırdığı ankete göre bu seçimlerde vatandaş cebine bakıp oy kullanacak. Ama aynı zamanda ekonomik sorunlarını gerçekçi olarak kimin çözebileceğine bakıp bu tercihini yapacak ve burada ibre Recep Tayyip Erdoğan’dan yana…

Bazı yorumcular birkaç aydır Türkiye’nin ikinci bir 15 Temmuz darbesi ile karşı karşıya olduğunu söylüyorlar. Bu seferki darbe silahla yapılmıyor, ekonomik araçlar kullanılıyor. Para piyasalarında bir savaş var. Birileri döviz piyasalarıyla oynuyor. Türkiye’den para çıkışı sağlamaya çalışıyorlar. İşte Cumhurbaşkanımızın bunlarla mücadele etmesi gerekiyor.

MAK anketinde “Türkiye’de ekonomik kriz var” diyenlerin yüzde 35’i bu işi Erdoğan çözer diyor ve bu arada bu soruya cevap verenlerin yüzde 22’si kararsız. Yüzde 20 Muharrem İnce’nin ekonomik krizi çözeceğini söylerken Meral Akşener diyenler yüzde 15… Yani Türkiye’de ekonomik kriz yok diyen yüzde 23’ü de göz önünde bulundurursanız yüzde 58 Erdoğan’a olumlu bakıyor. Vatandaş muhalefete oy verip bir maceraya atılmak istemiyor. İnsanlar ev almış, araba almış ve bankalara milyonlarca lira borçlanmış. Vatandaş bu borçları düzenli ve istikrarlı bir ödeme takvimi ile ödemeyi hedeflerken geçmişte yaşanan krizlerin benzeri sıra dışı enflasyon ve devalüasyonları göze alamıyor… Yani bu konuda ibre epey Erdoğan’dan yana.

Bir de buna Erdoğan’ı hedef alan “uluslararası aktörlerin ülke bekasına yönelik” operasyonlarını katarsanız o zaman vatandaş ciddi bir şekilde Reis’in arkasında durmak istiyor. MAK’a göre “Özellikle milli duyguların çok dinamik olduğu bugünde vatandaş ekonomik kriz algısının uluslararası güçler tarafından ülkenin bekasına karşı yapıldığını düşünüyor. İşte burada Erdoğan’ın dik durması ona olan desteği de arttırıyor.

Son 16 yıllık olumlu karne Erdoğan’ı yeniden Cumhurbaşkanı yapacak. Ama maalesef yine ekonomi ciddi darbeler alacak ve bu hasarı tamir etmek zaman alacak.