ŞANSÖLYENİN BAŞKA HESAPLARI MI VAR?

Yunus GÖKSU 30 Ağu 2016

Yunus GÖKSU
Güçlü Türkiye karşısında, 3. köprü ve 3. havalimanı karşısında faiz lobisini organize eden Alman şansölyesi Merkel 17-25 Aralık sonrası da "vaiz lobisi"nin destekçisi oldu.

Güçlü Türkiye karşısında, 3. köprü ve 3. havalimanı karşısında faiz lobisini organize eden Alman şansölyesi Merkel 17-25 Aralık sonrası da “vaiz lobisi”nin destekçisi oldu. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fetullahçı Terör Örgütü'nü kınamanın önemli olduğunu söyleyip, "Düşünün, biz burada Alman Federal Meclisi’nin alanındayız ve bizim kendi ordumuz meclisi bombalasa..." gibi ifadeler kullanmış. 44 gün sonra gelen bu mesaj Almanya’nın darbe karşıtı olduğunu göstermez. Ancak, “Almanya yeni planları için kazananın yanından konuşlanıyor.” diyebiliriz.

Üst Akıl’ın yönlendirmesiyle Alman Meclisi’nden çıkan “Sözde Ermeni Soykırımı yasasıyla” Türkiye ile ilişkilerini kaybetmeyi göze alan Almanya’nın darbe girişiminde Milli İrade’nin yenileceğini hayal etmesi darbe karşıtı söylemin 44 gün sonra gelmesine sebep olmuş olabilir. Ülkesinde çok sayıda Türk’ün yaşadığı Merkel’in bu tavırları dikkatle okunmalı ve daha dün darbe sonrası ülkesinde düzenlenecek Milli İrade’ye destek mitinglerinin yapılmaması için nasıl mücadele ettiği de unutulmamalı!

NASIL MÜTTEFİK?

Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkiler son yıllarda pembe tablo çerçevesinde ilerliyor gibi görünse de Türkiye’deki toplumsal olayların arkasında genelde Alman ajanlarının çıkması üst düzeyde tartışılması gereken bir konu. Gezi olaylarında polise sapanla bilye atanlara elleriyle bilye tedarik eden Alman kadının o sahnesi daha hafızalarımızda taze dururken; Gezi Parkı ve Ankara’da meydanlarda olaylar devam ederken etrafın Alman ajanlarla dolu olduğu o günleri daha unutmamışken; bunlar yetmezmiş gibi Türkiye’nin altın rezervi için önemli bir çalışma olan Cerattepe’deki sondaj çalışmalarının protestosunda da karşımıza yine Almanya çıkıyor. Bölgedeki Yeşil Artvin Derneği, Alman vakıflarıyla alenen ortak çalışmalar yapıyor. Peki, Almanya’nın gerçekten derdi doğayı korumak mı? Bu sorunun cevabı çok açık; tabi ki hayır. Maden Teknik Arama raporuna göre Artvin’in birçok noktası altın kaynıyor. Güç olma özentiliğinden öteye gidemeyen Almanya işte bu yüzden ilk sondaj çalışmasının yapılacağı Cerattepe’deki protestolarla bu madenlerin çıkmasını engellemeye çalışıyor. 

YAZIK OLUYOR

Türkçe Yaz Okulu kapsamında bu yıl 46 ülkeden 540 öğrenciyi Türkiye’nin 16 şehrinde ağırlayan Yunus Emre Enstitüsü, programını 2. Uluslararası Türkçe Bayramı kutlamalarıyla taçlandırmış. “Mış” diyorum çünkü gizli saklı yapılan bir iş gibi gerekli duyurular yapılmadan gerçekleşti bu bayram. Sosyal medyayı, günlük gazeteleri ve yüzlerce internet sitesini sürekli takip eden ben bile dostum Işıl Açıkkar’ı bir vesile ile aradıktan sonra öğrendim. Türkçe Bayramı kapanış programı sunucusu olan Işıl, hafta sonu gerçekleşecek programda sunucu olduğunu söyleyince kendimi bir an yazın rehavetini kaptırdığımı, gündemden fazlasıyla koptuğumu düşündüm. Kapanış programının ertesi günü gazetelere, sitelere, televizyon kanallarına baktığımda küçük haberler dışında haber olmadığını ve böyle büyük bir organizasyonda ne denli iletişim sıkıntısı olduğunu görmüş oldum. Böyle devasa bir organizasyonda basın iletişimi konusunda daha hassas ve daha kuvvetli davranılmalı. Aksi takdirde emeklere yazık oluyor.