SALİH MÜSLİM AVRUPA'YA IŞINLANDI MI?

Alican DEĞER 01 Mar 2018

Alican DEĞER
Tüm Yazıları
Çekya.

Yani bir önceki adıyla Çek Cumhuriyeti, ondan önceki adıyla parçası olduğu Çekoslovakya, Salih Müslim’i bizi çok da şaşırtmayan bir şekilde Türkiye’ye iade etmeyip serbest bıraktı. Haa, bir de şartı var: “Avrupa Birliği sınırlarından çıkamayacak.”

Dediğim gibi bu durumun bizi şaşırttığı söylenemez. Biz gereğini yaptık, istedik. Ama onlar yapmadı. Bu sık sık karşılaştığımız bir durum.

Salih Müslim ise PYD’nin yani Suriye’deki PKK partisinin eski lideri. Belli ki görevinden ayrıldıktan sonra yeni bir misyon yüklenmiş, Avrupa’da kulis yapmak. Artık yardım mı topluyor, görüşmeler mi yapıyor bilmem. Ancak bildiğin Avrupa’da bulunduğu.

Şimdi bırakalım tüm bunları ve bir soruya yanıt arayalım. Salih Müslim Avrupa’ya nasıl gitti? Ve zaten Türkiye’nin çıkardığı bir arama bülteni varken neden diğer Avrupa ülkeleri bir şey yapmadı?

Salih Müslim 1951 Kobani doğumlu. Yani şimdi tüm tartışmaların odağında bulunan yerde doğmuş. Ve orada da yaşadığı biliniyor. Partisinin başında bulunan Salih Müslim, görevden ayrıldıktan sonra Avrupa’ya ışınlanmadığına göre bir yolla gitti.

Normal zamanlar olsa Şam’a geçti, oradan da uçağa binerek uçtu diyeceğim ama şimdi çok da mümkün görünmüyor. Bir ihtimal Erbil’e gitmiş olabilir. Fakat havalimanı uluslararası uçuşlara kapalı diye biliyorum. Belki özel izinle çıkmıştır. Bunun için Barzani yönetiminin ve üstüne de Bağdat merkezin izin vermesi gerekiyor. Malum, Türkiye’den de geçmiş olamaz.

Bana en muhtemel yol, YPG kontrolündeki topraklarda kurulu bulunan Amerikan üsleri gibi geliyor. En kolayı o. Zaten müttefikler. Bir uçağa koyulup Amerika’nın Avrupa’da bulunan herhangi bir üssüne inmiş olabilir. Aslında gittiği yol da çok önemli değil. Önemli olan Türkiye’nin ilişkide olduğu, “müttefiklik” yaptığı ülkelerin bu taşımaya bir şekilde aracılık etmiş olması.

Çekya Mahkemesi, Salih Müslim’i Avrupa Birliği sınırları içinden çıkmama şartı ile serbest bıraktı. Müslim 500 milyon kişilik devasa bir coğrafyada sıkıntı çekmez. Ancak yakında tekrar Kobani’ye döner. O zaman dönüş yolunu da takip etmekte fayda var. Öyle ya büyük ihtimalle nasıl gittiyse o yolla dönecek.