​SAĞLIK GİYİMDEN DAHA ÖNEMLİDİR

Yonca ORTAN 14 Oca 2018

Yonca ORTAN
Tüm Yazıları
Sağlıklı kalabilmek için pek çok hususa dikkat etmemiz gerekiyor ve bunların arasında kıyafet seçimleri de geliyor.

Sağlıklı kalabilmek için pek çok hususa dikkat etmemiz gerekiyor ve bunların arasında kıyafet seçimleri de geliyor. Sağlıklı bedenlere sahip olma yolunda doğru ve sağlıklı giysiler giymeye de özen göstermeliyiz.

Kadın erkek fark etmeksizin, her insan güzel görünmeyi, başkaları tarafından beğenilmeyi ister. Bu nedenle kendini iyi hissedeceği kıyafetler tercih eder. Ancak kıyafet seçimi sağlığımızı etkileyen en önemli faktörlerdendir. Ucuz kıyafet seçimleri, yanlış iç çamaşırlar ve taklit ürünler kullanmak sağlığımızı olumsuz etkiler. Bu listenin başında dar pantolon giymek geliyor. Son moda kıyafetlerin başında dar kotlar gelse de, doktorlar bu konuya dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. Bacaklarda sinir sıkışmalarına, uyuşma ve kramplara yol açabilen dar kotlar yerine daha rahat olan bol kotlar tercih edilmelidir. İleriki yaşlarda uzun süre dar paça kot giyimi, varis olarak kendini gösterebilir. Ayrıca selülit oluşumunu da etkileyen faktörlerdendir.

Eğer deri giymeyi seviyorsanız, taklit ürün almamalısınız. Gerçek deri, içerdiği gözenekler sayesinde daimi olarak cildin hava almasını sağlarken, suni deri cilde hava akışı sağlamaz. Cilt uzun süre nefes alamadığı için yine selülit ve benzer sorunlara davetiye çıkarır. Cilt enfeksiyonların başında gelen mantara yakalanmamak için buna dikkat etmelisiniz.

Hatalı iç çamaşırları ile sağlığınızı olumsuz etkilemeniz mümkün. Göğüs yapınıza uymayan sütyen kullanımı ile göğüslerinizde deformasyon oluşabilir. Ayrıca cilt kanseri, göğüs kafesi hastalıkları ve kötü görünüme yol açar. Satın alacağınız sütyeni, bedeninize uygun kalıpta almaya dikkat edin.

Yaz aylarının en büyük sorunu, kullanılan taklit güneş gözlükleridir. Markaların ürettiği pahalı gözlüklere para vermek istemeyenlerin seçimleri taklit gözlükler olsa da, göz sağlığını olumsuz etkiler. Kullandıkları malzemenin genellikle mika olduğunu unutmamak gerekiyor. Ayrıca taklit güneş gözlükleri, gözlerinizi güneş ışınlarından korumaz.

Ülkemizde üretilen ve giysi olarak kullanılan pek çok tekstil malzemesi standartlar göz önünde bulundurularak üretilmektedir. Ancak yurt dışından ülkemize giren pek çok boyalı kumaş ya da üründe, kullanılan kimyasal maddeleri, boyar maddeleri kontrol etme şansı çok fazla olamıyor ne yazık ki. Dolayısı ile bildiğiniz markaların ürünlerini kullanmak önemlidir. Tekstil üretimi hammaddeden bitmiş ürün eldesine kadar pek çok süreçten geçiyor. Üretim süreci içerisinde uygun kimyasal ve boyarmaddelerin kullanımı son derece önemli. Ülkemizde bu anlamda son derece kaliteli ve standartlar göz önünde bulundurularak üretim gerçekleştiriliyor. O yüzden etiketinde ‘Türkiye’de üretilmiştir’ ibareli ürünler tercih edilmeli ya da yurt dışından gelen ürünlerde de marka tercihi yapılmalıdır.

Doktorların söylediğine göre doğada halihazırda bilinen 400 farklı alerji yapıcı madde var. Tekstil malzemesi de, hem yapısı itibari ile, örneğin yün lifi pek çok kişide dalama hissi yaratır, hem de kullanılan kimyasal maddeler itibari ile alerjiye neden olabilecek bileşenler içerebilir. O nedenle özellikle şu ürünü tercih edin deme şansı çok fazla yok ancak doğal liflerden yapılan malzemeler kullanıcılara önerilebilir.  

Güzel görüneceğim derken sağlığınızdan olmamak için aldığınız ürünlerin içeriğini araştırın!