Vakıf Katılım web

​SAÇ, KAŞ ve SAKAL EKİMİ

Op. Dr. Gülay BOZTOSUN
Tüm Yazıları
Kellik ve saç dökülmesi günümüzde nerdeyse bütün erkeklerin problemidir.

Kellik ve saç dökülmesi günümüzde nerdeyse bütün erkeklerin problemidir. Ama artık kadınlardada sık görülmektedir. Yinede saçları dökülmeyen erkek yok gibi ama görüntü olarak sıklığın azalması çok sık gençlerde çok sık görülmektedir. Bu nedenle yazılı ve görsel medyada saç ekimi işlemi yaptığını söyleyen ama doktoru olmayan pek çok ekim merkezi bulunmaktadır.Yasal olarak doktor gözetiminde yapılması zorunludur. Saç telinin bir hayata ve beslenmeye başlayan bir formu ve hormonlarla değişen? sıklığı ve hatta rengi vardır.

-Saç ekimi lokal anestezi değimiz bölgesel uyuşturucularla yapılmaktadır. Bu uyuşturucuların her hastanın kliniğine göre değişik kullanılması gerekebilir.

-Saç ekimi cerrahi bir işlem olduğu için steril malzeme ile yapılmaktadır. Kullanılan malzemelerin hepsi otoklavda steril edilmelidir. Tek kullanımlık sarf malzemeleri tekrar tekrar kullanmak için steril edilmemelidir.

Mutlaka işlem öncesi eken ekibi ve DOKTORU görmelisiniz, kaç kök ekileceği kısmına değil kel alanın ne kadar kısmı kapanacak ve saçlar nasıl olacak, doğru sorular bunlardır.

*Saçları kim ekecek doktor mu, hemşireler mi?

*Yüzümde-gözlerimde morluk-şişlik olacak mi?

*İşime ne zaman gidebilirim?

*İzler olacak mı?

*ikinci seans gerekecek mi?

Diğer önemli nokta saçlarım ne zaman uzayacak bu süre zarfında yapmanız gerekenler nelerdir bunlar tam olarak anlamalısınız. Saçın ortalama 120 gün ömrü vardır ekildikten sonra dökülme şikayetinizin olması çok normaldir.

SAÇ EKİM YÖNTEMLERİ

FUT ve FUE

FUT nedir?

Foliküler Ünite Transplantasyonun kısaltmasıdır. FUT, saç köklerinin bir şerit halinde alındıktan sonra teker teker ayrılması ile elde edilen greftlerdir.

FUT nasıl yapılır?

Her iki kulak arasından 1,5 cm genişliğinde çıkarılan parçası mikroskop altında teker teker ayrılır. Ayrılmadan sonra bu saçlar ekime hazır hale gelir. Bundan sonraki aşama FUE ile aynıdır.

FUE nedir?

Follicular Unit Extraction saç ekimi tekniği

Şu anda dünyada ve Türkiye’de saç ekiminde gelinen son nokta olan FUE (Follicular Unit Extraction) saç ekimi tekniğinin adıdır. Bu adı saç alımında kullanılan mikromotor veya diğer greft alma tekniğinden almıştır.

FUE nasıl yapılır?

FUE’nin tek avantajı kısa saç traşı olsanız bile greflerin alındığı yerlerdeki minimal ve 1 mm çapındaki izler gözle görülmediklerinden İZ bırakmayan saç ekimi olarak geçer.

FUE’nin Avantajı ve Dezavantajı

* İlk olarak ensede düz bir iz kalmaz ve hayatınız boyunca saçlarınızı kısa kestirebilirsiniz.

* Mikromotor yardımı ile saç kökleri alındığında işlem süresi 3-4 saat kadar kısalır.

* Alınan greftler direk ekimde kullanıldığı için tekrar işlem gerekmez.

* Ayırma işlemi olmadığı için hasta kısa molalar verir.

* Saç 1 numara kesilmek zorundadır.

SAÇ UZUN HALİ İLEDE EKİLEBİLİR, YANİ KESMEDEN BU İŞLEM FUE’den DAHA UZUN SÜRER VE MALİYETİ DAHA FAZLADIR.…

Saç Ekiminde BAŞARI

**DOĞAL görünmesi 

*Ekilen köklerin tabanda çukur olmamalı

*Saçların yönü doğal olmalı

*Ekilen alan ile doğal saç saçlarınız bire-bir aynı olmalı

**Alınan greftlerin hepsinin kullanılması (çünkü yenisi çıkmaz helede çok alan açığınız varsa ileriki seans için kaliteli saç miktarı azalır),

*Kaliteli köklerin seçilmesi ve uygulanması

*Uygulama esnasında saç köküne zarar verilmemelidir.

SAKAL-BIYIK ya da KAŞ-KİRPİK ekiminde mantık aynıdır fakat dikkat edilmesi gereken noktalar çok farklıdır

KAŞ VE KİRPİK NAKLİ

Kaş Nakli

Kaş Nakli, uzmanlık gerektiren bir işlemdir. Bunun nedeni, kaş bölgesindeki kılların açı ve yönleri, saçlı deriden çok daha farklı olmasıdır. FUE yöntemiyle alınan greftler özenli bir çalılma ile kaş bölgesine yerleştirilmelidir. Çünkü baş bölgesinde deriden ortalama kırkbeş derecelik bir açıyla çıkan saçlar, kaş bölgesinde neredeyse deriyle aynı seviyede denilebilecek paralellikte bulunurlar. Kaş bölgesinde kıllar; yukarı kaş bölgesinde aşağıya doğru, alt bölgede ise yukarıya doğru uzayacak şekildedir. Birleştikleri yerde ise tek bir çizgiye dönüşürler. Alınan greftler, işlem sonrasında bölgede bir iz kalmaması için deride çok küçük kanallara inceltilmiş foliküler üniteler olarak yerleştirilir. Tüm bu nedenlerden dolayı, yeni kaşların deneyimli bir hekim tarafından şekillendirilmesi büyük önem taşır.

Kaş Nakli işleminde oluşabilecek herhangi bir komplikasyon ortaya çıkmaz. Ancak, unutulmaması gereken, yeni kaşların saçlardan çok daha hızlı uzadığıdır. Bu nedenle, kaş ekimi sonrasında yeni kaşlar, özellikle ilk bir yıl içinde kendi kaşlarınıza oranla daha hızlı uzarlar. Sonra bir yıl geçtiğinde ise yeni kaşlar, bulundukları bölgedeki uzama hızına ayak uydurmaya başlarlar..

Kirpik Nakli

Kirpik nakli daha da farklıdır, kirpik nakli için saç ve diğer bölgelerden FUT yöntemiyle alınan grefter dikkatli ekildiği için alınan alanda ve ekilen alanda iz oluşmaz. Şöyle ki; greftler kirpik ekimi yapılacağı sırada tek tek alındığı yöne ters olarak kirpik bölgesine ekilir. Ekim sonrası minik kabuklar dışında kötü görüntü olmaz. Ekim sıklığı kişiye göre değişir ama sürme çekilmiş görüntüsü elde etmek için ikinci bir seans önermekteyiz. Yapılan işlem ömür boyu kalıcıdır. Alınan greftler alındığı alanda bulunan büyüme hızı ve kıl kalitesine göre çıkarlar. Bir süre sonra kirpikler bulunduğu alana uyum sağlayarak uzarlar.

Her iki uygulamadan sonra günlük hayata dönüş 1 kaç saat yada aynı gün içinde olabilir.