ROBOT DOKTOR VE HEMŞİRELERE HAZIR MISINIZ?

Esra KAZANCIBAŞI
Tüm Yazıları
Şimdi size bir soru! Bir robotun doktorunuz olmasını ister misiniz? Operasyonunuzu yapacak  kişinin tıp fakültesini bitirmiş, üzerine cerrahi uzmanlık eğitimi almış bir hekim olmasını mı tercih edersiniz yoksa ameliyat yapmak üzerine formatlanmış bir robot mu?

“Ne saçma bir soru” diyenleriniz olabilir ama yakın bir gelecekte robotlar günlük hayatın her alanında bizlerle olacak. Daha şimdiden ilk insansı robot Sofya, Suudi Arabistan’dan vatandaşlık hakkını aldı bile. Bundan 10-15 yıl öncesine kadar bilim kurgu filmlerde izlediğimiz sahnelerin benzerlerini deneyimlemeye başladık. Robotlarla birlikte yaşamaya alışmamız gerek. Yakın gelecekte robotların hayallerimizin ötesinde yaptıklarına tanık olacağız. Robotların en fazla yararlandığı alanlardan biri de sağlık olacak. Yakında doktor ya da hemşire robotlar sağlık kurumlarında hastalara ve hasta yakınlarına hizmet verecek. Robotların yaygın olarak faydalanıldığı bir diğer alan ise evde yaşlı bakımı olacak.

YAPAY ZEKA MI; CERRAHINIZIN GELİŞMİŞ DENEYİMSEL ZEKASI MI?

Yapay zeka, medikal nanoteknoloji, 3D yazılım teknolojisi ve robotlar derken, tıp alanındaki  tüm taleplerin karşılanmasında gelişmiş sağlık teknolojileri başrolde olacak. Peki, acaba insanlar kendi sağlıklarını robotlara emanet etmeye ne kadar hazır? Bu konuda Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’daki 12 ülkede 11 binin üzerinde katılımcı ile gerçekleştirilen bir araştırmanın sonucuna göre, her iki kişiden biri doktorların yerini yapay zeka ve robotların almasına sıcak bakıyor. Ancak bu oran ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor. İngiltere’de toplumun yüzde 39’u, Nijerya’da ise yüzde 94’ü robotlara sağlıklarını emanet etmeye hazır. Küçük cerrahi operasyonları doktorlar yerine robotların yapmasını tercih edenlerin oranı yüzde 73. “Kalp ve beyin ameliyatı gibi büyük bir cerrahi müdahaleyi robota yaptırırım” diyenlerin oranı Hollanda’da yüzde 40, İngiltere’de yüzde 27. Nijerya’da ise bu rakam yüzde 69. Yani, ülkelerin eğitim ve sosyo-ekonomik düzeyleri yükseldikçe robotlara karşı mesafeli duranların sayısı artıyor. Ben de onlardan biriyim. Elon Musk bile yapay zekaların yakın gelecekte insanlığın sonu olacağını öne sürerken bu konuda nasıl endişeye kapılmayayım!

HACKERLAR YA SAĞLIK SEKTÖRÜNÜ HEDEF ALIRSA…

Bilgisayarı, cep telefonu çökünce ne yapacağını bilemeyen, virüsler yüzünden zaman zaman kalkamayan uçaklara, adeta felç olan havayolu taşımacılığına ve bankacılık hizmetlerine tanık olan biri olarak doktor ve hemşire robotlarla ilgili ciddi kaygılarım var. Düşünün robot cerrah ameliyatınıza başlıyor. Tam o sırada yapay zekanın beyni çöküyor. Robot doktorunuz çalışamaz hale geliyor. Ameliyat yeriniz açılmış, iç organlarınız ortada. Hadi bakalım şimdi ne olacak? Zararlı ve tehlikeli yazılımları da unutmamak lazım. Böyle bir yazılımla sağlık alanında programlanmış dünyadaki tüm robotlar hedef alınırsa... Ya da siber saldırı kurbanı bir robot doktor veya hemşire robot hastasına zarar vermeye çalışırsa… Varsın asistanı bir robot olsun! Ama benim asıl doktorum mutlaka etten kemikten bir hekim olsun!