RAMAZANDA DOLAR HAVASI

Serpin ALPARSLAN 17 May 2018

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Bugün ramazan ayının  2'nci günü.

Her ne hikmetse her yıl dolar kuru ramazanın başladığı ilk günlerde düşmeye eğilim göstermiş.

Bugün ABD Dolarının 4.50 lirayı aşmasıyla Merkez Bankasından açıklama geldi ve Merkez Bankasının attığı tweette, “Piyasalarda gözlenen sağlıksız fiyat oluşumları yakından takip edilmektedir. Gelişmelerin enflasyon görünümü üzerindeki etkileri de dikkate alınarak gerekli adımlar atılacaktır” dendi.

Ardından dolar kuru biraz gevşedi.

Aslında Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmesiyle bu adımı ardından kurun gevşeyeceği aşikardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha evvel Merkez Bankası para politikasında, MB bağımsız diye yürütmenin başının sinyallerini bir kenara koyamayız, diyerek para politikasında daha etkin bir başkan görüntüsü vermeye mecburuz demişti.

Elbette, görüşme haberleri çıkar çıkmaz dolar kuru 4.45 TL’ye gerilerken Mehmet Şimşek yaptığı açıklamada “kurallara dayalı piyasa ekonomisi ilerisi için tek makul seçenektir” diyerek ekonomi piyasaları için uygulanabilir tek seçenek olduğunu vurguladı.

Ve dolar kuru 4.3940 TL'ye kadar geriledi.

Ne yazık ki dolar hızı kesilmedikçe borsa düştükçe düşüyor.

Kur havasının değişimi adına diğer iki nedeni ise;

- Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody's makro trendlere yönelik gelişmelerin kredi notu için negatif seyrettiğini açıklamasıydı.

Raporda, genel resmin Türkiye'ye yönelik bir dış şok riskinin hala oldukça düşük olmakla birlikte yükseldiğine işaret ettiğini savunan Moody's, "Bu, Türk bankacılık sistemini bir yatırımcı güveni kaybına daha duyarlı yapıyor" diyerek ti geçti.

Diğer yandan; 

- Son on yılda olduğu gibi ramazanın ilk günlerinde dolar kurun düşmesidir.