​PKK'NIN "YENİ BİR" ÇÖZÜM SÜRECİ REFLEKSİ ÜZERİNE

Abdullah AĞAR 24 Eki 2017

Abdullah AĞAR
Tüm Yazıları
Kısaca...

Kısaca...

Rakka ve Kerkük denklemleri ve bu denklemlerdeki PKK misyonu üzerinden, bugün Türkiye'de "ikinci bir ÇÖZÜM SÜRECİ söylevi" istim tutmaya başladı.

"Apo'nun İmralı'da öldüğü" şayialarıyla Avrupa'nın pek çok kentinde başlayan ve değişik saikleriyle devam eden gösteriler, lobi, sosyal alan ve algı çalışmalarıyla desteklenen bu günce, Rakka'da açılan Apo posteri üzerinden bilinen malumun-bilinmeyen bir sırmış gibi zirveye oturmasıyla, yeni bir boyuta evrildi.

Hoş, en başından beri Suriye'deki faaliyet gösteren YPG-PKK'lıların kollarına taktıkları beçlerde Apo figürü zaten vardı. Kördük de, şimdi mi görür olduk, bu bir tarafa, yaşanan bu yönlendirme, "medyada yer bulan bazı yorum ve analizlerle birlikte" yeni bir çözüm sürecinin gerekçelendirilmek istendiğini gösteriyor.

İlginç bir şekilde "Barzani inisiyatifin etki yitikliğinde" oklar PKK'yı ve Apo'yu göstermeye başlıyor. 

Ve sarmal yeni bir boyutta kendine gelecek arıyor.

Burada şu temel hükmü hatırlatmakta fayda var:

"Kavramsal hatalar 'var olsa dahi' siyasi ve stratejik başarılarla düzeltilemez."

Bu cümle Türkiye'nin PKK ile girdiği yada girebileceği angajmanları çok iyi anlatır.

İspatı da yaşamak zorunda kaldığımız, Hendek terörüdür. 

Umut ederim; yaşanan çözüm süreci sonrası Cumhuriyet tarihinin en büyük ve tehlikeli isyan girişimini yaşamak zorunda kalan Türkiye'de, yeni bir çözüm sürecinin peşine düşenler, yaşanan o süreçten, ramak kala döndüğümüz direkten ve akan asker-polis kanından gerekli dersi çıkarıyorlardır.

Elde ettiği inisiyatifleri, Suriye ve Irak'ta geliştirmek ve meşrulaştırmak isteyen PKK'nın, yeni bir çözüm sürecinin sağlayacağını avantajlarla yerini sağlamlaştırmak istediğini görmek gerekiyor.

Yeni bir çözüm sürecinden Türkiye'nin umarı sonuçlar değildir mesele! Mesele olası bu yaşanan süreçten PKK'nın elde etmeyi amaçladığı ve 'Kısa vadede değil belki, ama orta ve uzun vadede Türkiye'nin geleceğini tehdit edecek' kalıcı amaçlarıdır.

Ve ulaştığı bu amaçların Türkiye'nin üniter yapısında, toprak bütünlüğünde ve güvenliğinde neden olacağı kalıcı sonuçlardır.

Biz, umutlar üzerinden, olası yeni bir çözüm sürecinin peşine düşürülmüşken, asıl PKK'nın, içindeki eksenlerin ve PKK ardılının neyin peşine düştüğünü ıskalamamak gerek!