​PKK DİŞ GÖSTERİYOR…

İlnur ÇEVİK 16 Oca 2017

İlnur ÇEVİK
Tüm Yazıları
28 Şubat askeri müdahalesinden sonra ise askerler Barzani'ye kapıları kapatıp ona "parya" muamelesi yapmaya başladılar.

Mesut Barzani başkanlığındaki Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, PKK’nın bir baş belası olduğunu daha Saddam Hüseyin Bağdat’ta egemen olduğu yıllarda biliyordu. Hatta PKK, Kuzey Irak’a girip Barzani’nin köylerine saldırıp insanları öldürdüğünde aralarında çatışmalar yaşanmış ve daha sonra PKK Kandil’de çöreklenince, Türkiye ile Barzani’nin Peşmergeleri ortak operasyonlar yapmışlardı.

28 Şubat askeri müdahalesinden sonra ise askerler Barzani’ye kapıları kapatıp ona “parya” muamelesi yapmaya başladılar.

Saddam’dan sonra Erbil’de kurulan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ise başlarda Türkiye ile soğuk bir dönem yaşadı. Askerler 2007 yılına kadar Irak dosyasını ellerinde tutup Erdoğan yönetimine manevra alanı bırakmadılar. Ama daha sonra Erdoğan hükümetleri Barzani ile sıcak ilişkiler kurup bu ilişkileri derinleştirmeyi başardı.

Ama o zamandan beri ne merkezi Irak hükümeti ne de Barzani yönetimi, sınırlarında yani Kandil’de çöreklenen PKK’yı oradan söküp atma konusunda hiçbir adım atmadı. Aksine Barzani boyuna Türkiye’ye “bu işler silahla çözülmüyor Türkiye ve PKK arasında diyalog lazım ben de bunun gerçekleşmesi için yardıma hazırım” diyordu…

Ama gün geldi DEAŞ belası Barzani’nin tepesinde Demoklesin Kılıcı gibi asılı kaldı. DEAŞ Musul’u ele geçirdikten sonra Erbil’i hedef aldı… Türkiye ve ABD’nin gayretleri sayesinde DEAŞ geri püskürtüldü… Ama bu arada DEAŞ Sincar’a saldırdı ve oradaki Ezidileri katletti. Bu sefer ABD desteğindeki Peşmerge güçleri DEAŞ’ın elinden Sincar’ı geri aldı ama bu arada PKK da boş durmadı ve hem Kandil’den hem de Kuzey Suriye’deki PYD’den militanlarını Sincar’a soktu ve orada çöreklendi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, geçtiğimiz aralık ayında PKK'nın Sincar'ı terk etmemesi halinde güç kullanacaklarını açıklamıştı. Mesut Barzani de PKK'nın Kuzey Irak'ta barınmasından rahatsız olduklarını sık sık dile getiriyor. Merkezi Bağdat yönetimi de PKK’nın Irak topraklarını terk etmesi gerektiğini söylüyor. ABD bile buna benzer açıklamalar yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım da, Sincar'ı ikinci Kandil haline getirmeye çalışan PKK'ya karşı IKBY'nin gerekeni yapmaması halinde Türkiye'nin müdahale edeceği uyarısında bulunmuştu.

Ama bütün bunlardan sonra ne oldu? PKK cumartesi günü PKK’lı teröristler Erbil’e bağlı Rewanduz ilçesinde Peşmerge komutanlarından Ali Wisu’yu kaçırdı ve bir nevi herkese ve bilhassa Barzani’ye meydan okudu. Kürt yönetimi ise kaçırılan komutanın iadesi için PKK’ya 24 saat tanıdı… PKK komutanı bırakır mı veya öldürür mü bilinmez ama bilinen o ki PKK herkese meydan okumaya devam ediyor… PKK bu cesareti nereden alıyor acaba?