Vakıf Katılım web

PERA MASALI

Aslı SERTDEMİR 13 Kas 2021

Aslı SERTDEMİR
Tüm Yazıları
İlan ediyorum! Netflix'teki Türk yapımı ezikliğimiz "Kulüp" ile son bulmuştur.

İlan ediyorum! Netflix’teki Türk yapımı ezikliğimiz “Kulüp” ile son bulmuştur. Artık bizim de bir başyapıtımız var. “Adamlar yapmışlar bee!” lafını biz çok söyledik. Azıcık da onlar söylemesin mi?  Şu an yazarken bile, her sahne biiir bir gözümün önünden geçiyor. İstanbul, Pera o Arnavut kaldırımlı sokaklar… Sefarad şarkıları hala kulağımda… Belki de daha önce hiç duymadığım ama yadırgamadığım Ladino kelimeler… Yağmura eşlik eden Yasmin Levy… Selim’in buram buram Sezen kokan şarkısı… Neler oldu

Gel de bir benden duy
Ben de senin gibi bir aşk yarasıyım
Ben yaşadım, ben istedim
Ben kendimin masalıyım!!! Matilda’nın böğüre böğüre ağlayamayışına, kahrolmam. Çelebi’nin acınası sevme haline, acımam. Rashel’i tokatlamak isteyecek kadar gıcık olmam. Selim’in lüle saçlarını severek teselli etmeyi isteyecek kadar içine girdiğim bir dünya yaratmışlar. Tek arzum bu dünyanın 2. sezon da yıkılmaması.            

Her şekilde varız

2022 Mayıs ayında İtalya’da düzenlenecek Eurovision yarışmasına, katılacak ülkeler geçtiğimiz günlerde açıklandı. Bu yıl 66’ncısı düzenlenecek olan yarışmaya, 41 ülke katılıyor. En son 2012 yılında yarışmaya katılan Türkiye, bir kez daha listede yer almadı. Ama başka ülkeleri temsil edecek birbirinden yetenekli Türk adaylar şimdiden gündem oldu. Her biri birbirinden iddialı bu isimlerden biri Linet… Tel Aviv doğumlu Türk asıllı sanatçı, İsrail’i Eurovision 2022’de temsil etmek için XFactor yarışmasına katıldı. Büyük alkış, beğeni topladı. Linet sesiyle jüriyi büyüledi. Ve tabi ki bir üst tura da atladı.  Diğer bir Türk asıllı sanatçı Karsu ise Hollanda’nın Eurovision 2022 adayları arasında. Bir televizyon programına konuk olan Karsu, bu konuyu hiç düşünmediğini dile getirse de… Sanatçının babası sosyal medya hesabı üzerinden “Acaba katılsa mı?” şeklinde bir paylaşım yaparak, Karsu hayranlarını galeyana getirdi. İsviçre için konuşulan isimlerden biri yine Türk asıllı Alan Dere. Halk Müziği sanatçısı Seher Dilovan’ın da oğlu. Seher Dilovan; oğlunun İsviçre’de olduğunu, Eurovision için şarkısını yaptığını ve sonuçları beklediklerini söylemiş. Ocak ayının başında güzel haber gelirse de hemen paylaşacaklarmış.  Bu yıl da Eurovision’da Türkiye yok. Ama Türkler var!   

Düşün-müş! Ülkemde her yıl sayısız kadın öldürülüyor. Her geçen yıl sayısı da artıyor. Bu kadınların çoğu, bir zamanlar sevdiği erkek tarafından öldürülüyor. Ya da hala onu sevdiğini iddia eden adamlar tarafından canice katlediliyor.  Diğerleri ise sadece sokakta yürüdüğü için, etek giydiği için, yanlış zaman da yanlış yerde olduğu için, gözünün üstünde kaş olduğu için… Psikopat, sapık olana sebep mi yok? İşte buna son örnek… Ankara’dan İstanbul’a eğitim için gelen Başak Cengiz, eğitim sonrası kaldığı otele giderken öldürüldü. Hem de Samuray kılıcı ile. Başak’ı öldüren psikopat, “Düşündüm ki kadın direnmez!” demiş. Çoğu bu bilinç ve özgüvenle öldürüyor da söyleyeni ilk defa duydum.