ÖZBEKİSTAN'IN KALBİ SANDIKTA ATACAK

Güngör YAVUZASLAN
Tüm Yazıları
Özbekistan 24 Ekim'de cumhurbaşkanlığı seçimine gidiyor.

Özbekistan 24 Ekim’de cumhurbaşkanlığı seçimine gidiyor. Ülke 91 sonrası demokrasi sonrası ilerlemeye devam ediyor. Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ülkeyi bir dünya yıldızı yapmak istiyor. Bunun için demokrasi kültürü çok önemli. Dış misyonlarda seçim için erken oy kullanma süreci 20 Ekim’de tamamlandı. Özbekistan dışındaki vatandaşlar seçim günü büyükelçilikler ve başkonsolosluklarda oy kullanabilecek.

33 milyon nüfuslu ülkede 21 milyon 266 bin kayıtlı seçmen

Özbekistan’da Cumhurbaşkanlığı seçimleri için ülke genelinde 10 bin 760 seçim sandık kurulacak. Özbekistan’da, toplam 21 milyon 266 bin kayıtlı seçmen bulunuyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Liberal Demokrat Partisinden yeniden aday gösterilen Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev seçimleri kazanacağına kesin olarak bakılıyor. Diğer adaylar Ekoloji Partisinden Narzulla Oblomuradov, Halk Demokrat Partisinden Maksuda Vorisova, Milli Şahlanış Demokrat Partisinden Alişir Kadirov, "Adalet" Sosyal Demokrat Partisinden de Bahrom Abduhalimov Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev rakipleri olarak seçim için yarışacak.

 ASYA’NIN İNCİSİ ÖZBEKİSTAN

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev, başlattığı kalkınma hamlesi her sektörde dikkat çekiyor. Ülke 2023’te tamamen Latin alfabesine geçiyor. Türkiye kardeş ülke ile 5 milyar dolar ticaret hacmi hedeflerken kültürel alanda yakınlaşma hızla artıyor. Diriliş Ertuğrul dizisinin yapımcısı Mehmet Bozdağ'ın yapımcılığını üstlendiği "Mendirman Celaleddin (Ben Celaleddin'im)" adlı dizi Özbekistan'da yayımlanmaya başladı. Dizi ülkede büyük heyecan uyandırdı. Bunun yanında Türk dizileri Özbeklerin olmazsa olmazları. Buhara ve Semerkant gibi tarihi şehirleri ile ülke turizm potansiyelini yükseltiyor. En dikkat çekici ülke şantiye haline dönmüş durumda, otel inşaatlarının yanında konut alanında hızla bir ilerleme var.