OTOMOBİL MARKA ÖYKÜLERİ (2)

Fehmi KETENCİ 08 Nis 2019

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Hergün çevremizde yüzlerce otomobil görmekteyiz. Bu otomobillerin markaları, logoları ne anlama geliyor, nasıl bir öyküleri var.

      Bir bölümünü dün yazdığımız, “Otomobiller ve markalarının öyküleri (1)” adlı yazımızın ikincisinde, sözünü ettiğimiz ve rüyalarını kurduğumuz otomobillerin marka öykülerine bugün devam edelim;

      BMW; Almanların dünyaca ünlü bu otomobil markası adının açılımı; BMW “Bayerische Motor Werke” (Bavyera Otomobil Fabrikası)’dır.

      Alfa Romeo; A.İ.F.A.(Anonima LombardoFabbrica Automobili) “Lombardiya Otomobil Fabrikası Şirketi” ismiyle 1910 yılında kurulan bu şirket, Nicola Romero’nun ortak olması ile Alfa Romeo adını almıştır.

      FIAT; İtalyan otomobil şirketi olan FIAT’ın açılımı; Fabbrica Italiana Auotomobili Torino (Torino İtalyan Otomobil Fabrikası)’dır.

      Volvo; İsveç otomobil firması olan Volvo, Latince’de “Dönüyor” anlamındadır.

      Nissan; 1934 yıında Jidosha Seizo co. ve Nihon Sangyo Co. Ltd. şirketlerinin ortak olmasıyla 2 şirketin Japoncadaki kısaltılması ile Ni-San kelimesi oluşmuş, şirket; Nissan Jidosha Kabushiki Gaisha (Nissan Motor şirketi) adını almıştır.

      Ford; Dünyanın ilk seri üretim otomobili olarak bilinen ve ünlenen ABD otomobil markası Ford, ismini Henry Ford’dan almştır.

      Opel; Almanların dünyaca ünlü otomobil firması Opel adını Adam Opel’den almıştır.

      Honda; Japon otomobil markası Honda Otomobil Firması, ismini kurucusu Soichiro Honda’dan almıştır.

      Porsche; Bu şirket, dünya çapında ünlü Volkswagen’in “kaplumbağa modelini” tasarlayan Mühendis Ferdinand Porshe’nin oğlu Ferry Porshe tarafından kurulmuştur.

      Jaguar; İngiliz lüks otomobil üreticisidir. Adını Güney Amerika’da yaşamını sürdüren yırtıcı bir panter türü Jaguar’dan almıştır. İlk kurulduğunda adı SSJaguar’da olan bu otomobil firması, 2. Dünya Savaşı sonrası isminin başında bulunan “SS”i kaldırarak yalnızca Jaguar yapmıştır.

      Suzuki; Japon otomobil markası adını kurucusu Michio Suzuki’den almıştır.

      Maserati; İtalyan lüks otomobil şirketi, Alfieri, Bindo, Carlo, Ernesto Maserati kardeşler tarafından 1914 yılında İtalya’nın Bologna kentinde kurulmuştur.

      Ferrari; İtalyan lüks otomobil şirketi, ismini kurucusu ünlü yarışçı Enzo Ferrari’den almıştır.

      Lamborghini; Ünlü yarış otomobil şirketi ismini kurucusu Ferrucio Lamborghini’den almıştır.

      Renault; Oldukça sevilen otomobil markası ismi, kurucuları; Louis Renault, Marcel Renault, Fernand Renault kardeşlerden gelmektedir.

      Peugeot; İlk kahve ve bisiklet markası olarak piyasaya çıkan Peugeot, adını kurucusu Emil Peugeot’dan aldı.

      Toyota; Toyota şirketi ismini, kurucusu Kiichiro Toyoda’dan alır. Bir süre sonra marka geliştiricileri, Toyoda kelmesindeki “d” harfını atıp “t” harfını getirerek Toyoto haline çevirmişlerdir.

      Citroen; Şirket adını, kurucusu olan ünlü Fransız sanayici Andre-Gustave Citroen’den almıştır.

      Chrysler; Ünlü ABD’li otomobil devi olan Chrysler, ismini şirket kurucusu Walter Chrysler’den alır.

      Buick; Bir başka ABD’li otomobil markası Buick, adını kurucusu David Dunbar Buick’ten almıştır.

      Dodge; Horace e John Dodge kardeşlerin kurduğu ABD’li otomobil şirketidir.

      Hummer; 2008 yılında üretimden kalkan cip türü marka Hummer’In ismi; “yüksek Hareket Kabiliyetli, Çok Amaçlı Vasıta” alamına gelen Humvee’den alınmıştır.

      Land Rover; İflas eden İngiliz Rover Şirketi’nin Tata’ya sattığı arazi aracının markasıdır. Rover “Gezici” anlamına gelmektedir. Günümüz araçlarının “Suv” markası da Lande Rover’a aittir.

      Mini; İngiliz markası olan Mini, genellikle küçük modelleri ile popülerliğini ilan etmiştir.

      Bentley; İngiliz lüks otomobil üreticisi adını, kurucusu Walter Owen Bentley’den almıştır.

      Rolls-Royce; El yapımı otomobilleri ile ün kazanan, İngiliz lüks otomobil markası Rolls-Royce adını, kurucuları Steven Rolls ve Henry Royce’den almıştır.

      Chevrolet; ABD’li ünlü ve köklü otomobil markası Chevrolet ismini, Louis Chevrolet’ten almaktadır.

      Seat; Alman otomobil firması Volkswagen’in bünyesinde bulunan İspanyol otomobil firması Seat’ın açılımı “Sociedad Espanola de Automoviles de Turismo (İspanyol Tur Otomobili Şirketi)’dir.

      İşte, bulabildiğim, bilinen ünlü otomobil markalarının isimleri ve ilginç kısa öyküleri. Kayıtlarınızda bulunsun istedim.

      *Alıntıdır. Mailce <sibercadde@gmail.com>