OTOMOBİL MARKA ÖYKÜLERİ (1)

Fehmi KETENCİ 07 Nis 2019

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Günümüzde, adımızdan daha çok duyduğumuz, ezberlemeye özen gösterdiğimiz ve yaşamımızın her anında hep aklımızda olan birçok marka vardır.

      Bunlardan bazıları o sektörün ana markası olmuştur ve o markanın tanıttığı ürünler ondan sonra üzerinde olan marka adiyla değil ilk tanındığı marka ile anılırlar.

      Örneğin; gazlı içecekler sektöründe dünyanın en önemli markalarından Coca Cola, toplumda öylesine yer edinmiştir ki, benzeri tüm ürünler Cola adıyla tanınırlar ve ilk markanın özelliğiyle, yaşamlarını sürdürürler.

      Örneğin, toz deterjan sektörünün en önemli markalarından Omo da öyle markadır ve toz deterjan sektöründeki tüm markalar ilk olarak Omo’yu çağrıştırırlar.

      Hep aklıma takılmıştır. Hemen hemen herkesin rüyalarını süsleyen otomobillerin markalarını nasıl ve ne kadar tanıyoruz. Bu gün internete bulduğum otomobil markaların tanıtan bir bilgi yumağını buraya taşımak istedim. Ben birçoğunun marka öyküsünü bilmiyordum.

      Her gün çevremizde yüzlerce otomobil görmekteyiz. Bu otomobillerin markaları, logoları ne anlama geliyor, nasıl bir öyküleri var, anlatmaya çalışacağım. Umarım ilginizi çeker.

      Mitsubishi, otomobilleri en ünlü Japon sanayi şirketidir. İsmini amblemi, olan eski “Japon Savaşçıları Samurayı”ların ambleminden almaktadır. Amblem; Mitsu (üç) ve Bishi (elmas) kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuştur.

      Mazda; Japon otomobil şirketi adını, amblemden de anlaşılacağı üzere; kanatlarını açmış beyaz bir kartal ile özdeşleştirilen zerdüştlerin bilgelik tanrısı “Ahura Mazda”dan almaktadır.

      Hyundai; Güney Kore otomobili olan Hyundai Şirketi’nin adı, Korece’de “çağdaş ve modern” anlamına gelmektedir.

      Ssangyong; Güney Kore otomobil üretcisinin adı “İkiz Ejder” anlamına gelmektedir.

      Kia; Güney Kore’nin en büyük ikinci otomobil firması olan Kia adının anlamı; “Asya’dan Doğan”dır.

      Cadillac; ABD’li bir marka olan Cadillac; 1902 yılında kurulmuş, adını; Detroit şehrini kuran, 16. yüzyılda yaşamını sürdürmüş, Fransız asıllı Kaşif Antoie de la Mothe Cadillac’dan almıştır.

      Mercedes-Benz; Avusturyalı bir tüccar olan Emil Jelinec, 1897 yılıdaki bir yarışı kazandığı aracına, kızının ismi olan Mercedes’i koymuş, bu olayın anısına, şirketin kurucuları; Gottlieb Daimler ve Karl Benz, ürettikleri araçlara Mercedes adını vermişlerdir.

      Pontiac; ABD’nin ünlü bir başka otomobil markası Potiac; ismini 1700’lı yıllarda yaşayan Kızılderili şefi “Pontiac Obwandiyag”dan almıştır.

      Subaru; Japon otomobil markası Subaru adını; “Taurus Takım Yıldızı”nın Japoncadaki isminden almıştır.

      Dacia; Romanya’nın en büyük otomobil firması olan Dacia ismini, Romanya’nın Antic zamanlarından almıştır.

      Jeep; ABD’li marka Jeep, askeri amaçla üretilen, dünyanın ilk arazi aracıdır. Adını çizgi film karakteri olan “Temel Reis’deki “Eguene the Jeep” adlı bir hayvandan aldığı iddia edilir. Zamanla tüm markalarda bu tarz araçlar üretilmiş, Jeep (cip) olarak anılmaya başlanmış, dünya çapında bir marka olmuştur.

      Lexus; Latince’de “kanun” anlamına gelen Lexus, Japonların ünlü otomobil şirketi Toyoto’nun lüks otomobil markalarından biridir.

      Skoda; Çek Cumhuriyeti otomobil firması Skoda, ismini kurucusu Emil Von Skoda’dan almaktadır. O dönemin en büyük silah üreticilerinden olan Skoda, aynı zamanda Çekçede “hasarlı” anlamına gelmektedir. Geçtiğimiz yıllarda ünlü Alman otomobil firması Wolkswagen tarafından satın alınan Skoda, aynı adla otomobil üretimine devam etmektedir.

      Volkswagen; Hemen hemen herkesin çok beğendiği ve ilk tercihi bir Alman otomobil markası olan volkswagen, adını Almanca’da “Halk Arabası” anlamına gelen kelimeden almıştır.

      Audi; Alman markası olan Audi adının Latince’de karşılığı “Duydum, işittim” anlamına gelmektedir. Dünyaca ünlü bu otomobil de adını buradan almıştır.

Bitti mi, tabii ki bitmedi. Daha birçok marka var. Ama bugünlük yerimiz doldu. Kalan otomobil markalarının adlarını ve öykülerini yarın bu köşemizde anlatacağız.