​ORTA YÜZ, ALIN GERME

Op. Dr. Gülay BOZTOSUN
Tüm Yazıları
Orta yüz germe, yüzün gözler dahil yanak, dudak etrafını ilgilendiren sarkmalarda tercih edilir.

Orta yüz germe, yüzün gözler dahil yanak, dudak etrafını ilgilendiren sarkmalarda tercih edilir. Daha çok deri elastikiyet kaybı ile birlikte görülür, aşırı güneşe maruz kalmak ve sigara kullanımı gibi faktörler de varsa derideki yaşlanma belirtileri daha da belirgin olur. Ama sadece bu etkenler değil yerçekiminin etkisiyle yüzdeki deri ve kas tabakasında bir sarkma ve gevşeme meydana gelir.

Yine kişinin yaptığı ile paralel olarak kullandığı mimikler oluşan derin çizgiler yaşlanmayı daha da derinleştirir. Yaşla birlikte kemiklerde meydana gelen zayıflama ve özellikle çene kemiğinin küçülmesi üzerindeki cilt artık bol geleceği için durumu kötüleştirir. Yüz germe işlemini anlatmadan önce yüz ve boyun bölgesini üçe bölerek yüz yaşlanmasının sonuçlarını incelemekte fayda vardır.

Yüzde orta kısma baktığımızda hem yanaklardaki yağ miktarının yaşla birlikte azalması sonucu hem de bu yağ yastıkçıklarının cildi taşıyan mimik kasları ve deri ile birlikte aşağı doğru sarkması sonucu genç yüzde belirgin olan yanaklar ve elmacık kemikleri bölgesi basık ve hatta çukur bir hal alır. Burnun her iki yanından başlayıp ağız çevresinden aşağı doğru inen katlantılar derinleşir. Ağız çevresinde çepeçevre dudaklara dik çeneye doğru sarkma çatlaklar oluşur.

Alın ve kaşlar yüzdeki yaşlanmanın ilk habercileridir. Gözlatında morluklar 20’li yaşlarla başlar, daha sonra üst göz kapağı kaşda düşme oluşur, mimiklerin kullanım sıklığı ile “kaz ayakları” dediğimiz gözün dış kısmındaki çizgiler oluşur, alında ve kaşlar arasında dik çizgilenmeler oluşur. Daha çok alt kapakta olmak kaydıyla yağ yastıkçıklarında toplanma ve sarkma olaya eşlik eder ve yaşlı yüz oluşur.

Alın germe operasyonunda pek çok farklı teknik olmasına rağmen genellikle saçlı deri içinden kesilerek izlerin görünmemesi sağlanır. Artık teknolojik gelişmeler ile kesiler daha kısa olmaktadır. Çeşitli kaş asma teknikleri de küçük delikler kullanılmaktadır ve aynı anda alın germe de yapılmaktadır. Genellikle ortayüz germe ameliyatı esnasında bu ameliyat da eklenmektedir. 

ETKİSİ 7-10 YIL

Orta yüz ameliyatları gözlerle ağız arasındaki, yanakları ve elmacık kemiklerini de içeren bölgenin gençleştirilmesi için yapılır. Gençlerde dolgun olan yanaklar ve elmacık kemikleri çevresi yaşla birlikte düzleşir. Orta yüz kaldırma ameliyatında amaç orta yüzü taşıyan mimik kasları ve derinin toplu halde yukarı doğal yerine doğru taşınmasıdır. Bu şekilde yanaklar dolgunlaşır ağız çevresindeki derin kırışıklıklar kaybolur ve yüz yorgun ifadeden kurtulur. Bu işlemin yapılması için alt göz kapağı ve kirpikler arasından iz bırakmayacak bir hat boyunca kesilir. (Aynı yerden alt göz kapağı gençleştirme ve gözaltı torbalarının alınması ameliyatı aynı seansta yapılabilir) Buna ek olarak saçlı deride iz bırakmayacak ufak kesiler yapılabilir. Endoskopi kullanılarak da yapılabilmektedir.

Ameliyatsız yüz askı teknikleri de kullanılabilmektedir. Bunlar ameliyat kadar etkili ve kalıcı sonuçlar sağlamasa da ameliyattan çekinen hastalar için kısmi bir iyileşme sağlamaktadır. Bu amaçla özel üretilmiş cerrahi askı iplikleri (aptos, shiluette soft, springtread-thread) sadece küçük delikler açılarak orta yüz bölgesine yerleştirilir. Etkisi 1,5-3 yıl kadar olabilir. 

Ameliyat ile orta yüz estetiği ise kalıcıdır ortalama 7-10 yıl. Çünkü yaşlanma ameliyat bittikten sonra da devam eden bir süreçtir ve etkileri uzun zaman içinde ortaya çıkacaktır.