OKULA DÖNÜŞ

Aslıhan AKDAĞ TÜRKER
Tüm Yazıları
Kapanan, küçülmeye giden ve maaş ödeyemeyen okullardaki mağdur edilen öğretmenlerin durumları ne olacak? Acaba MEB herhangi bir çözüm üretecek mi?

Bu senenin en merak edilen sorusuydu, okullar açılacak mı? Özel eğitim kurumları ilk haftalarını kademeli olarak tamamladılar bile.

Devlet okullarının ise iki hafta sonra resmi olarak açılması planlanıyor. Bu zorlu süreçten etkilenen birçok kurum ve meslek dalının yanı sıra öğretmenlerin de etkilendiğini belirtmek isterim.

İnsanlar hep özenir yaa öğretmenlikte ne güzel ohhh 3 ay tatil, kışın tatil, bayramda tatil... Öğretmenlik mesleği üzerine yapılan bütün diyaloglar tatilleri üzerinedir.

Ama kimse ahh bu öğretmenler ne kadar çok çalışıyor, biz evde bir tane ile başa çıkamazken onlar her gün yüzlerce çocuk ile ilgileniyor, çocuklarımıza eğitim veriyor, demez. İnanın bunları ben hiç duymadım.

Mesela özel okullarda her sene velilere yüzde 25 oranında zam yapılır, öğretmene ise yüzde 5-8 arasıdır o zam. Yani düşük bir maaşla işsiz kalmamak için bir kurumda çalışmaya başladıysanız maddi olarak büyük geçinme zorluğu çekersiniz. Zaten sonraki sene kalıcı olacağınızın bir garantisi yoktur. Velileriniz, öğrencileriniz sizi çok sevse de, yöneticiniz sizde kendi hoşuna gitmeyen bir kusur buldu mu zaten sonraki seneye başka okulda iş aramaya başlamanın zamanı gelmiştir.

Mesela öğretmenin geç kalma lüksü yoktur. Bugün çok yorgunum iki ders geç gitsem diyemez öğretmen. Ya da boş dersim var kenarda uzatıp bacaklarımı dinleneyim de diyemez.

Birkaç gün önce haberlerde denk geldim, yine izinler alıp açılan fakat öğretmeninin maaşını ödeyemeyen ha bugün ha yarın diyen kurumların mağduru olan öğretmenler... Kirada oturan, çocuk bakan, borç ödeyen, bu öğretmenler nasıl hayatlarını idame ettirsin?

Mesela bu sene pandemi sebebi ile en büyük sıkıntıyı resim, müzik ve beden eğitimi öğretmenleri yaşadı. Ben de dahil olmak üzere uzaktan eğitimde hiçbir faydaları olmayacağı düşünülen birçok uygulamalı dersler öğretmeni şu anda işsiz.

Kapanan, küçülmeye giden ve maaş ödeyemeyen okullardaki mağdur edilen öğretmenlerin durumları ne olacak? Acaba MEB herhangi bir çözüm üretecek mi? Merak içerisindeyim. Hem kendi adıma hem de bu süreçte iş bulamayan birçok öğretmenin sesi olabilmek dileği ile...

 

Sevgi ve müzikle kalın