NEDEN ORGANİK GİYSİLERİ TERCİH ETMELİYİZ?

Yonca ORTAN 27 May 2018

Yonca ORTAN
Tüm Yazıları
Organik pamuktan üretilmiş tekstil ürünleri çevre ve insan sağlığı için en iyi çözümdür.

Organik pamuk doğaya zarar vermeden, zehirli tarım ve böcek ilaçları kullanılmadan üretilir. Tarladan toplanan pamuğun işlenmesi esnasında da sağlığa ve doğaya zararlı hiçbir işlem yapılmaz. İnsan sağlığını tehdit eden kanserojen kimyasallar kullanılmaz. Yüzde 100 güvenle kullanabileceğiniz, çevreye ve insana saygı ile üretilmiş ürünlerdir.

Cildiniz İçin Daha Güvenli 

Organik tekstil ürünleri hiçbir zararlı kimyasal içermez. Suni boyalara, sentetik kumaşlara ve kimyasallara alerjisi olan hassas ciltli insanlar ve bebekler için güvenle kullanılabilecek tek tekstil türüdür. Naylon ve polyester dahil olmak üzere sentetik kumaşların büyük bölümü petrolden üretilmiştir. Ve bu kumaşlar, tüm petrol bazlı ürünlerde olduğu gibi zehirli gazlar yayar. Nova Scotia Çevresel Sağlık Birliği'nin raporuna göre salınan bu gazlar özellikle bebek ve çocuklarda olmak üzere insanlarda alerji, kimyasal hassasiyet, kanser ve diğer hastalıklara neden olabilmektedir. Organik tekstil ürünleri hiçbir petrol türevi madde kullanılmadan üretildiğinden bu zehirli gazları yaymaz. Organik tekstil ürünlerinin üretim aşamasında yumuşatıcı, ağartıcı ve koruyucu zararlı kimyasallar kullanılmaz. Böylece bu ürünleri tercih ederek, cildinizin bu kimyasallara maruz kalmasını önlemiş olursunuz.

Organik Giyim Daha Ekonomiktir 

Organik pamuk üretimi ve organik tekstil üretim süreci diğer alternatiflere kıyasla daha maliyetli olduğu için organik tekstil ürünlerinin diğerlerine göre biraz daha pahalı olduğu doğrudur. Fakat bu organik giyimin ekonomik olmadığı yada lüks olduğu anlamına gelmez. Organik liflerden üretilen tekstil ürünleri inanılmaz derecede dayanıklıdır. Normal bir pamuklu t-shirt 10-20 makine yıkaması sonrasında bozulmaya başlar. Buna karşın organik pamuk veya bambudan yapılmış bir t-shirt 100 makine yıkaması sonrasında bile kolay kolay değişikliğe uğramaz; rengi, şekli ve büyüklüğü yıllar boyu korunur. Yıkamaya dayanıklı, rengi solmayan bu giysiler başta pahalı gibi dursa da sağladıkları kalite ile uzun süre kullanıldıkları için daha ekonomiktir.

Organik tekstilin doğuşu : Türkiye

Organik tekstilin tanımına geçmeden önce organik tarımın ne anlama geldiğinin bilinmesinde yarar vardır. Organik Tarım; üretimde kimyasal girdi kullanmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimidir. Organik tarımın amacı; toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden, çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığını korumaktır.

Bu doğrultuda organik tekstil ürünlerinin tanımı da şu şekilde yapılabilir: Yetkili kuruluşlar tarafından sertifikalandırılmış organik elyaf kullanılarak ve tüm işlem basamaklarında organik standartlar gözetilerek üretilen ve sertifikalandırılan ürünlere "Organik Tekstil Ürünleri" denir.

Dünyada organik pamuk ve tekstil ürünleri pazarının gelişimi

Organik pamuk üretimi, sosyal girişimciler, çiftçiler ve sivil toplum kuruluşlarının baskılarıyla, pestisitlerin gereğinden fazla ve yanlış kullanımının çevreye ve canlı hayata zarar vermesi, üretim koşullarının insani standartların çok altında oluşu, gelir adaletsizliği, vb. sorunlara çözüm getirme amacıyla başlamıştır.

Organik pamuk üretimi dünyada ilk defa 1980'li yılların sonunda Türkiye'nin Ege Bölgesinde ve ABD'de başlamıştır. Günümüzde 22 ülkede organik pamuk üretimi yapılmasına rağmen dünya üretiminin büyük çoğunluğu (Yüzde 90) 3 ülke tarafından yapılmaktadır. Bu ülkeler: Hindistan, Türkiye ve Suriye'dir.

Günümüzde organik tekstil ürünlerine olan talep her geçen gün artmaktadır. Birçok uluslararası fuar organizasyonlarında boy gösteren organik tekstil ürünleri, özellikle gelişmiş ülkelerde olmak üzere, moda mağazalarında, süpermarketlerde, doğal ürünler satan mağazalarda, özel butik dükkânlarda ve internet üzerinde kolayca ulaşılabilmektedir. Organik tekstil ürünlerini en çok talep eden ülkeler başta ABD, İsviçre, Almanya, İngiltere, Fransa ve Japonya olmak üzere gelir düzeyi yüksek olan ve çevre bilinci yaygın gelişmiş ülkelerdir.

Türkiye lider olmalı

Türkiye, organik üretim için gerekli tüm şartlara sahiptir. Son derece elverişli tarımsal arazilere ve bu ürünleri işleyebilecek sanayiye sahip ender ülkelerden biridir. Organik tekstil üretiminin pamuktan nihai ürüne kadar tüm aşamalarını kendi bünyesinde yapabilecek yeterli tecrübe, teknik altyapı, üretim kapasitesi ve kalifiye işgücüne sahiptir. Türkiye'nin en önemli avantajlarından biri de tekstil ürünleri talebi yüksek olan gelişmiş ülkelere olan coğrafi yakınlığıdır.

Yaşanan küresel gelişmeler ve Türkiye'nin sahip olduğu son derece önemli avantajlar organik tekstil ve hazır giyim sektöründe ülkemize önemli fırsatlar sunmaktadır. Hızla gelişen bu sektörde dünya liderliği için büyük bir potansiyele sahip olan Türkiye, bu konumunu ilerleyen yıllarda pekiştirmelidir. Sektör temsilcilerimizin ve üretici firmalarımızın gayretlerini bu yönde sarf etmeleri ülke ekonomisi ve sanayisi için büyük önem taşımaktadır.