​NEDEN EVLİLİK VE ÇİFT TERAPİSTİNE GİTMELİYİM?

Esra TANRIVERDİ 05 Haz 2023

Esra TANRIVERDİ
Tüm Yazıları
Bildiğimiz gibi evlilik, iki kişinin yasal olarak bir araya gelerek birlikte bir yaşam sürdürme kararı aldığı bir ilişki türü.

Günümüzde karşılaşılan en sık problemlerden biri de evlilikte meydana gelen sorunlar ve bu sorunlar evliliği zedeleyip zarar verebildiği gibi çiftleri de olumsuz etkilemekte. Pek çok çift profesyonel destek alıp almamakta tereddüt yaşıyor. Hatta çift terapisinin iyi geleceğine inanmıyor ve güvenmiyor.

Bildiğimiz gibi evlilik, iki kişinin yasal olarak bir araya gelerek birlikte bir yaşam sürdürme kararı aldığı bir ilişki türü. Genellikle cinsel, duygusal ve ekonomik bağları içerir. Ancak, evlilik sürecinde ve birlikte geçen zaman içerisinde çiftler arasında sorunlar ortaya çıkabilir. Bu sorunlar, iletişim eksikliği, güvensizlik, sadakatsizlik, farklı değerler ve beklentiler, finansal sorunlar, çatışmalar veya diğer birçok faktörden kaynaklanabilir. Bu da evlilikte gerginlik, mutsuzluk, huzursuzluk ve çatışmalara yol açar. İlişkideki sorunlar, eğer çiftin günlük hayatını etkiliyor, sürekli çatışmalara yol açıyor veya ilişkiyi zorlaştırıyorsa, çift terapisi önemli.

Dikkat ediyorum, çift terapisine çoğu kez yardım almak için kadınlar girişimde bulunuyor. Çünkü ilişkiyi kadınlar hemen bitirmez, götürebildikleri kadar götürürler. Kadınlar ayrılma kararı verdiklerinde bu karardan geri dönmeleri çok daha zor olur. Çünkü kadınlar bu kararı çok uzun bir süreçte ve düşünerek verir. Erkekler yardım aramayı hala bir zayıflık olarak görür ve terapisti “o benden daha mı akıllı” şeklinde yorumlamaktadır. Çiftler daha çok öfke göstererek, eleştirerek, tehdit ederek bir şeylerin düzeleceğini zanneder. Oysaki bu sorunu daha da büyütebilir. Bunu yaparak sanki karşılarındakini harekete geçireceklerini, bilgi vererek ve eğiterek birtakım şeyleri değiştirebileceklerini zannederler. Biri diğerini suçlamaya başlar. Her iki eş birbirini suçlar ve bu daha büyük bir sorun halini alır.

Yapmış olduğum çift terapilerimde benim gözlemlediğim çiftlerin tedavide en çok zorlandıkları ve en travmatik olay, aldatma. Kadınların bunu asla unutamadıkları ve yaşam içinde sürekli bununla ilgili konuları hem kendi içlerinde hem de yakın arkadaşlarıyla tartışmakta oldukları görülmektedir. Sadakatsizlik yapan kişinin özür dilemesiyle değil karşısındakinin bunu unutmayı düşünmesi ve istemesiyle olay kapanıyor ama asla kadınların beyninden bu olay silinmiyor. Genelde yapılan hata bireylerin kendi haklılığını göstermeye çabasından kaynaklanmakta. Bu nedenle eşler arasındaki ilişkiyi güçler savaşından çıkarıp bu sorun Ali ya da Ayşe’nin sorunu değil, Ali ile Ayşe arasındaki ilişkinin sorunu şeklinde tanımlanmalı. 

Çift terapisi genellikle çiftler arasında bir ortam oluşturur ve çiftlerin duygularını ifade etmelerini, birbirlerini dinlemelerini ve anlamalarını teşvik eder. Evlilik veya ilişkideki sorunları çözmeye yardımcı olan bir terapi türüdür. Profesyonel bir terapist eşliğinde gerçekleştirilen bu terapi, çiftlerin birbirlerini daha iyi anlamalarını, iletişimlerini geliştirmelerini ve sağlıklı bir ilişki kurmalarını destekler.

İhtiyaç duyulduğunda, sorunları kendi başınıza çözemiyorsanız eğer, ilişkiniz kördüğüm halini alıyorsa mutlaka konusunda uzman bir evlilik terapistinden yardım almanızı öneririm.