​NASIL BİLİNDİĞİNİZ Mİ KİM OLDUĞUNUZ MU ÖNEMLİ!

Fehmi KETENCİ 30 Nis 2017

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
"İmaj" kelime anlamı olarak; insanlar, kurumlar veya markaların dışa karşı etkileme gücü olarak anlatılabilir.

     “İmaj” kelime anlamı olarak; insanlar, kurumlar veya markaların dışa karşı etkileme gücü olarak anlatılabilir.

      Kimilerine göre imaj; sahte, abartılmış, gerçekçilikten uzak, yapay özellikleri, görüntüleri veya davranışları yansıtan bir kandırmaca, kimilerine göre ise; kişi veya kurumun, kurumsal ve ticari yapısına göre kullanılırsa, görünüşü ve anlayışı yansıtması açısından oldukça etkileyicidir. Burada önemli olan, kişiye ve kuruma uygunluğa dikkat etmek, yapısal kaynaşmayı, kurumsallığı zedeleyecek abartılardan kaçınabilmektir.

      İster olumlu, ister olumsuz yaklaşılsın, imaj kavramı günümüzde yaşamımızın vazgeçilmez bir parçası, olmazsa olmaz bir etkileme biçimidir.

      Genelde yapılan bir tanıma göre imaj; bir olay ya da durumun bizim anlayış ve inancımızda anlatımını bulması, duyularak hissedilen, herhangi bir uyarı sözkonusu olmaksızın bilincimizde beliren, bizi etkileyen nesne ve somut olaylardır.

      Nasıl bilindiğiniz mi yoksa kim olduğunuz mu ayırımının en belirgin etkilenimi kendiniz için oluşturacağınız imajdır.

      Tanıtımda en önemli ve en etkili yöntemdir, imajda yapılan küçük de olsa anlık veya süreli değişimler. İmaj yenilenme olgusu bu küçük ama fark edilir değişimler üzerine kurgulanmalıdır.

      Tarzınızı, tavrınızı, görünüşünüzü değiştirmek için, kişiliğinize ve kimliğinize uygun bir kaç yenilik yapmanız yeterlidir. Bunu giyim tarzınızı, saç stilinizi değiştirerek, günlük yaşamınızda veya iş ortamınızda renk tercihlerinizi değiştirerek elde edebilirsiniz.

      Giyim, fiziksel değişim, yaşadığınız ortamlarda yapacağınız küçük bile olsa değişiklikler, her ne şekilde olursa olsun en önemli değişim göstergenizi renklerin yaratacağı etki ile sağlayabilirsiniz.

      Psikolojik etkileri ile renkler günümüzü canlandırırlar. Yaşamımızda en büyük olumsuzluklar renksiz olmak ve renksiz görünmektir.

      Yaşamımızda; umutsuzluk, karamsarlık, kötülük ve ölümün sembolü olmasına rağmen günlük yaşamımızda çokça yer verdiğimiz siyah rengi anlatabilmek kolay değil.

      Matemi, karamsarlığı anlatıyor olmasına rağmen, günlük ve iş yaşamımızda asaletin, ciddiyetin sembolü olarak çokça tercih ettiğimiz siyah renk, özellikle giysilerimizin vazgeçilmezidir. İş ortamında veya günlük yaşamda baştan aşağıya siyah giyinmek, her ne kadar ciddiyeti yansıtsa da imaj açısından pek hoş karşılanmayabiliyor. O nedenledir ki; siyah giysileri genellikle kontrast renklerle, beyaz veya açık renklerle yumuşatırız.

      Siyahın kadınlar tarafından özellikle tercih ediliyor olmasının özünde, siyah rengin objeleri olduğundan küçük görünmesi etkisi yatar. Ayrıca, kullanım açısından siyah her renkle kolay uyum sağladığı için özellikle gardolabımızın kurtarıcı rengidir.

      Yaşamımızın en favori renklerinden biri de gridir. Genelde tercih edilen favori renk olmasının nedeni yansız, uçucu ve pastel bir renk olmasıdır. İş ortamında tercih edilmesinin nedeni ise, saygınlığı ve olgunluğu çağrıştırmasındandır.

      Yaşamımızda renklerin etkileri ile ilgili geçen hafta yazı yazmıştık. Renkler yaşamımızda hem psikolojik etkileriyle, hem imaj zenginliği açısından hem de hayatımızdaki psikolojik etkileri açısından en önemli varoluşlardır. Kullanacağını bir renk sizin onula özdeşleşmenizi ve onunla tanınmanızı sağlayabilir. 

      O nedenledir ki renklerin imajın akılda kalıcılığı açısında önemli katkısı vardır. İyi kullanacağınız, sizinle özdeşleşen renkleri tanıyın, anlayın ve onları kullanmaya özen gösterin. Günlük yaşamımızda kullandığımız, markalar ve ürünleri için de fark edilir olması nedenidir.

      Her ne şekilde olursa olsun, kurumsallık açısında kendinize özgü, tanınmanıza katkı sağlayacak fark edilir bir imaj yaratabilmelisiniz. Bunu yukarıda ve daha önceki yazılarımızda söz ettiğimiz gibi renklerin etkisiyle sağlayabildiğiniz gibi kendinize özgü sizi anlatan davranış biçimleri ile de oluşturabilirsiniz.

      Yaşamınızı düzenlerken. “Nasıl bilindiğiniz mi yoksa kim olduğunuzun” önemi arasındaki farkı iyi analiz edip farkı yaratabilmelisiniz. Bunu yapabilirseniz, kişisel imaj veya kurumsal imaj konusunda oldukça fazla yol alabilirsiniz.

       Kaynakça; İş yaşamında ve özel yaşamda kişisel imaj /ROTA Yayınları